5 důvodů, proč i vy zkusíte jíst méně masa
Třeba nad tím přemýšlíte už delší dobu. Maso jíte spíš ze zvyku. Nebo se po něm necítíte úplně dobře. Nebo máte pocit, že jíte jen maso a přílohu a už vás to nudí. Ať už vás k tomu vede cokoliv – zdraví, trávení, finance nebo udržitelnost –, ubrat maso ve stravě není nic extrémního. Stačí zkusit změnit pár návyků a objevit nové chutě. Tady je pět důvodů, proč to možná dává smysl i vám:


1. Nebudete se cítit omezeni
„Od zítra už žádné maso.“ Tak to rozhodně vám nedoporučujeme. Pokud jíte maso na denní bázi, zkuste si zmenšit porce masa v jídle. A místo něj přidejte jiné zdroje nemasových nebo rostlinných zdrojů bílkovin. Jídla budou pestřejší a zábavnější. Nebo zkuste v týdnu zařadit 1–2 vegetariánské dny. Raději pomalu, ale jistě.
2. Trávení vám poděkuje
Maso je náročnější na trávení – hlavně pokud ho jíte často. Bezmasé dny bývají pro tělo příjemným odlehčením, a to bez nutnosti hladovění nebo omezování porcí. Zařaďte fermentované potraviny (jako tempeh, kimchi, kysané zelí nebo miso) mohou navíc přispět k lepšímu trávení. Zároveň při přípravě vegetariánských jídel máte automaticky chuť pracovat více se zeleninou, která je skvělých zdrojem vlákniny. A ta bývá na talířích také sporadicky.

3. Na bezmasých jídlech si pochutnáte
Bojíte se, že bez masa to nebude ono? Maso možná stačí opéct a ochutit solí a pepřem, bezmasá jídla si zaslouží více kreativity. Zkuste si s jídlem více pohrát, dodat mu více struktur a chutí (něco křupavého, něco jemného, něco pálivého). A jestli bezmasým jídlům něco skutečně dodává báječnou chuť, tak je to umami. Tzv. pátá chuť, která dodává jídlům hloubku. Najdete ji kromě masa třeba v sušených rajčatech, houbách, parmazánu, restované zelenině, miso pastě, sójové omáčce atd.


4. Víc bílkovin, než si myslíte
Bez masa neznamená bez bílkovin a s hladem. Nemasové zdroje bílkovin najdete ve vejcích, tvarohu, sýrech, cottage, skyru a dalších zakysaných mléčných výrobcích. Rostlinné bílkoviny najdete v luštěninách, tofu, tempehu, pohance, ořeších nebo třeba v quinoe. Pokud do jídla zahrnete několik těchto složek a přidáte i obiloviny nebo semínka, vznikne přirozeně vyvážený talíř, který chutná, zasytí a funguje v běžném životě.

5. Jídlo bude pestřejší – a často i zábavnější
Omezit maso často paradoxně znamená rozšířit si jídelníček. Začnete objevovat nové suroviny, jiné kombinace, jiný způsob vaření. Možná začnete víc péct zeleninu, míchat omáčky, používat čerstvé bylinky.
Zkuste si dát jednou týdně „bezmasé pondělí“ nebo si doma připravit buddha bowl s tím, co máte ve spíži. Třeba nezůstane u jednoho pokusu. Nemusíte měnit celý jídelníček. Stačí občas zkusit jinou cestu. Méně masa může znamenat víc energie, víc inspirace v kuchyni a pocit, že jste svému tělu (i planetě) udělali malou laskavost. Bez dogmat. Jen s chutí to vyzkoušet.