Dezerty do skleničky: tiramisu, čokoládová pěna i krtkův dort

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 24. 1. 2022

Někdy uděláte největší parádu s těmi nejjednoduššími recepty. A dezerty do skleničky jsou přesně takové. Vystačíte si s pár surovinami a jejich příprava vám zabere minimum času. A když navíc dezerty nachystáte do uzavíratelných skleniček, můžete si je vzít i s sebou do práce a dát si sladkou tečku mezi poradami.

Čokoládovo-avokádová pěna

Na 2 porce potřebujete:

1 zralé avokádo
1 banán
2 lžíce holandského kakaa
med podle chuti

  1. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku, vydlabejte dužinu a vložte do nádoby na mixování. Přidejte na kousky nakrájený banán a rozmixujte dohladka.
  2. Poté přidejte med a kakao, znovu rozmixujte. Vzniklou pěnu ochutnejte a případně doslaďte.
  3. Pěnu rozdělte do skleniček a dejte alespoň na hodinu do lednice. Podávejte vychlazené.

TIP! Čokoládovou pěnu ozdobte lístkem máty a drobným ovocem.

Tiramisu

Na 2 porce potřebujete:

50 g cukrářských piškotů
250 g mascarpone
2 vejce
2 lžíce cukru
1 silné espresso
likér Amaretto (není nutný)
kakao na posypání

  1. Připravte si dvě misky, do kterých oddělte žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte sníh. Do misky ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte hladkou pěnu. Může to trvat i několik minut. Ke žloutkové pěně přidejte mascarpone, které si před kuchtěním včas vyndejte z lednice, a zašlehejte. Do krému postupně po menších částech vmíchejte sníh z bílků.
  2. V širší mističce smíchejte espresso s kapkou Amaretta. Do ochucené kávy budete postupně namáčet piškoty tak, aby tekutinu hezky nasály, ale nerozpadly se.
  3. Do skleničky dejte jako první namočené piškoty a přikryjte krémem z mascarpone. Tak opakujte dokud se nedostanete na kraj skleničky. Na vrchu vám musí zůstat vrstva krému, kterou pak už jen jemně poprašte kakakem.
  4. Dezert dejte vychladit alespoň na dvě hodiny do lednice. Čím déle vydržíte, tím bude lepší!

Vanilkový krém s marakujou

Na 2 porce potřebujete:

2 marakuji
250 g vanilkového pudinku
250 g mascarpone
2 lžíce cukru nebo jiného sladidla
2 lžíce karamelu (není nutný)

  1. Nachystejte si ovoce, uvařte pundink podle návodu a mascarpone vyšlehejte s cukrem.
  2. Připravené suroviny pak už jen vrstvěte. Střídejte vanilkový pudink s krémem z mascarpone a celou marakuju dejte až jako poslední vrstvu navrh.

TIP! Pokud nemáte marakuju, nahraďte jiným kyselejším ovocem nebo zkuste lemon curd. Kyselá chuť dezert skvěle osvěží a nebudete mít pocit přeslazenosti.

Krtkův dort

Na 2 porce potřebujete:

kakaový moučník, muffiny nebo brownies z oblíbené kavárny
2 menší banány
250 g tvarohu
100 g smetany ke šlehání
2 lžíce cukru

  1. Nejprve si připravte krém – ve větší misce vyšlehejte smetanu, poté přidejte tvaroh, cukr a znovu prošlehejte.
  2. Nakrájejte banány na kolečka a prsty jemně rozdrobte kakaové těsto. Pokud děláte dezertů více, korpus můžete i upéct doma. Už hotové muffiny a brownies jsou šikovná úspora času, na které si ale také smlsnete.
  3. Do skleničky střídavě vrstvěte rozdrobené těsto, krém a kousky banánu. Dezert zakončete vrstvou krému, který jemně posypte drobečky těsta. Dejte vychladit alespoň na hodinu do lednice.