Dezerty do skleničky: tiramisu, čokoládová pěna i krtkův dort
Někdy uděláte největší parádu s těmi nejjednoduššími recepty. A dezerty do skleničky jsou přesně takové. Vystačíte si s pár surovinami a jejich příprava vám zabere minimum času. A když navíc dezerty nachystáte do uzavíratelných skleniček, můžete si je vzít i s sebou do práce a dát si sladkou tečku mezi poradami.
Čokoládovo-avokádová pěna
Na 2 porce potřebujete:
1 zralé avokádo
1 banán
2 lžíce holandského kakaa
med podle chuti
- Avokádo rozpulte, vyjměte pecku, vydlabejte dužinu a vložte do nádoby na mixování. Přidejte na kousky nakrájený banán a rozmixujte dohladka.
- Poté přidejte med a kakao, znovu rozmixujte. Vzniklou pěnu ochutnejte a případně doslaďte.
- Pěnu rozdělte do skleniček a dejte alespoň na hodinu do lednice. Podávejte vychlazené.
TIP! Čokoládovou pěnu ozdobte lístkem máty a drobným ovocem.
Tiramisu
Na 2 porce potřebujete:
50 g cukrářských piškotů
250 g mascarpone
2 vejce
2 lžíce cukru
1 silné espresso
likér Amaretto (není nutný)
kakao na posypání
- Připravte si dvě misky, do kterých oddělte žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte sníh. Do misky ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte hladkou pěnu. Může to trvat i několik minut. Ke žloutkové pěně přidejte mascarpone, které si před kuchtěním včas vyndejte z lednice, a zašlehejte. Do krému postupně po menších částech vmíchejte sníh z bílků.
- V širší mističce smíchejte espresso s kapkou Amaretta. Do ochucené kávy budete postupně namáčet piškoty tak, aby tekutinu hezky nasály, ale nerozpadly se.
- Do skleničky dejte jako první namočené piškoty a přikryjte krémem z mascarpone. Tak opakujte dokud se nedostanete na kraj skleničky. Na vrchu vám musí zůstat vrstva krému, kterou pak už jen jemně poprašte kakakem.
- Dezert dejte vychladit alespoň na dvě hodiny do lednice. Čím déle vydržíte, tím bude lepší!
Vanilkový krém s marakujou
Na 2 porce potřebujete:
2 marakuji
250 g vanilkového pudinku
250 g mascarpone
2 lžíce cukru nebo jiného sladidla
2 lžíce karamelu (není nutný)
- Nachystejte si ovoce, uvařte pundink podle návodu a mascarpone vyšlehejte s cukrem.
- Připravené suroviny pak už jen vrstvěte. Střídejte vanilkový pudink s krémem z mascarpone a celou marakuju dejte až jako poslední vrstvu navrh.
TIP! Pokud nemáte marakuju, nahraďte jiným kyselejším ovocem nebo zkuste lemon curd. Kyselá chuť dezert skvěle osvěží a nebudete mít pocit přeslazenosti.
Krtkův dort
Na 2 porce potřebujete:
kakaový moučník, muffiny nebo brownies z oblíbené kavárny
2 menší banány
250 g tvarohu
100 g smetany ke šlehání
2 lžíce cukru
- Nejprve si připravte krém – ve větší misce vyšlehejte smetanu, poté přidejte tvaroh, cukr a znovu prošlehejte.
- Nakrájejte banány na kolečka a prsty jemně rozdrobte kakaové těsto. Pokud děláte dezertů více, korpus můžete i upéct doma. Už hotové muffiny a brownies jsou šikovná úspora času, na které si ale také smlsnete.
- Do skleničky střídavě vrstvěte rozdrobené těsto, krém a kousky banánu. Dezert zakončete vrstvou krému, který jemně posypte drobečky těsta. Dejte vychladit alespoň na hodinu do lednice.