#jídlove Lukáše Hejlíka

Autor: Lukáš Hejlík
Datum: 7. 4. 2022
Foto: Adriana Fialová

Margita a Martin toužili podnikat v gastru, bavilo je Japonsko, a tak v roce 2015 rozjeli e‑shop s japonským zbožím. A aby věděli, co prodávají, odjel Martin na Tokyo Sushi Academy. Tam pod vedením japonského mistra přípravě sushi úplně propadl. K internetovému obchodu se přidaly kurzy přípravy sushi a různé pop‑upy. Za první vydělané peníze odletěli společně do Japonska, aby se tam pak stále vraceli, absolvovali nejrůznější stáže a po vzoru mistrů z Tichomoří se neustále zdokonalovali.

Právě v Japonsku se zhlédli v konceptu izakaja, takové hospůdky, kde se servíruje poctivé jídlo. Je to místo s uvolněnou atmosférou, kam se chodí odreagovat kravaťáci po těžkém dlouhém dni v práci a kde teče saké proudem. Přesně takové večerní Tokio chtěli Margita s Martinem přenést do Brna.

Takže v době, kdy se z gastra často stává e‑shop, byla cesta těchto dvou zcela opačná. V e‑commerce začínali a pak šli pomalou cestou k vysněné restauraci. Stále se učí, uvědomují si, že tohle je mise na celý život. Svůj příběh se snaží vysvětlovat českým zákazníkům a dokazují jim, že japonská gastronomie není jen o sushi. Na druhou stranu nutno říct, foodie scéna v Česku je stále silnější, v Brně dokonce na špici, hosté už tedy vědí a chodí sem na zelnou placku okonomiyaki, šťavnaté, křupavé a mírně pikantní kuře karaage nebo jejich dokonalé napařované knedlíčky gyoza. Pro Japonce je kachní maso s domácí hoisin omáčkou nevšední kombinací, ale tady si ji moc oblíbili.

Důkazem autentičnosti je velký počet japonských hostů, zvlášť z řad studentů medicíny, pro které se Manya stala mánií. Když jedna z mediček řekla Margitě a Martinovi „konečně jako doma“, zahřálo je to u srdce. Uznání se jim dostalo i z české pobočky japonské vládní neziskové agentury JETRO, která se snaží podporovat česko‑japonské vztahy.

Samozřejmě si můžete dát i nádhernou rolku, třeba Sake aburi roll, kterou dělal Martin už na zmiňovaných pop‑upech. Nebo Cali rolku s opáleným lososem, uzenou majonézou a domácí redukovanou kabayaki omáčkou. A určitě nevynechejte zmiňované, natřikrát smažené, kuře Karaage don! Je položené na nadýchané rýži s pálivou, prudce návykovou japonskou majonézou a pickles.

tip: Duck hoisin gyoza

Manya

Průchodní 2, Brno
@manyabrno

Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.