Vejce v hlavní roli

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 11. 4. 2022

Jak na nadýchanou omeletu, míchačky jako z kavárny nebo našlehanou vajíčkovou pomazánku? Pár vajec se najde v každé lednici a po hektickém dni v práci nebo ráno s hladovým žaludkem, jako když je najdete! K snídani, k večeři, na těhle vajíčkových dobrotách si pochutnáte kdykoliv.

Vajíčková pomazánka

Sejde se vám vždy po Velikonocích hromada vykoledovaných natvrdo uvařených vajec? Udělejte si z nich jemně našlehanou vajíčkovou pomazánku. K ní si dejte třeba čerstvý chléb z karlínské Praktiky a výjimečný kulinární zážitek máte na dosah.

Suroviny na 4 až 5 porcí:
5 natvrdo uvařených vajec
200 g cream cheese nebo lučiny
110 g změklého másla
sůl, pepř

Vejce zbavte skořápek a najemno nastrouhejte. Poté přidejte krémový sýr, změklé máslo, sůl, pepř a společně vše prošlehejte. Hotovou pomazánku nechte na pár hodin odležet v lednici. Podávejte s čerstvým chlebem a nasekanou pažitkou.

Tip! Tento základní recept si můžete zpestřit také lžící hořčice nebo nakrájenými kyselými okurkami.

Kořeněná vejce jako z Etapy

Míchaná kořeněná vajíčka jsou v Etapě oblíbenou stálicí a hitem na jejich snídaňovém menu od úplného začátku. A připravit si je můžete jednoduše i doma! Stačí vám k tomu jen kořeněná směs, kterou seženete přímo v karlínském bistru. Malá sklenička vás vyjde na 65 Kč a bude vám stačit na dvě až tři porce.

Suroviny na 1 porci:
kořeněná směs z Etapy
3 vejce
2 cherry rajčátka
lžíce másla
sůl, pepř

Na pánvičce nechte rozpustit kousek másla, přidejte lžičku kořeněné směsi a nakrájená cherry rajčátka. Jakmile se směs rozvoní a rozmělní, přimíchejte vejce. Poté vše osolte a opepřete. Aby byla míchaná vajíčka tak akorát tekutá a ne přesušená, začněte nejdříve míchat bílky a až na úplný závěr rozmíchejte žloutky. Podávejte s čerstvým chlebem.

Cuketová hnízda

Obyčejná volská oka vás už k snídani nudí? Vyzkoušejte to trochu jinak! S cuketou dostanou úplně nový šmrnc.

Suroviny na 2 porce:
2 vejce
1 cuketa
sůl, pepř, chilli vločky

Omytou cuketu pomocí spiralizéru nastrouhejte na nudličky. Poté si nachystejte plech s pečicím papírem a na něm vytvarujte z cuketových nudlí dvě menší hnízda. Doprostřed si udělejte malý důlek a do něj vyklepněte vejce. Osolte, opepřete a dejte do vyhřáté trouby. Pečte na 200°C asi 10 minut. Hotová hnízda můžete pak na závěr posypat chilli vločkami nebo ozdobit nasekanými bylinkami.

Turecká vejce

Svěží vaječnou pochoutku si zamilují především milovníci východoevropské kuchyně. Kořeněná turecká vejce provoní celou kuchyň a nebudete vám po nich celé dopoledne těžko. Hotová jsou raz dva, a tak je s přehledem zvládnete připravit i spořádat ještě před prací.

Suroviny na 1 porci:
2 vejce
2 lžíce másla
půl lžičky mleté sladké papriky
půl lžičky kurkumy
půl lžičky římského kmínu
špetku chilli
sůl
1 balení zakysané smetany
stroužek česneku
bylinky na ozdobení

V kastrůlku nechte rozpustit máslo, přisypte všechno koření a nechte pořádně rozvonět. Mezitím, co bude máslo chladnout, si dejte do misky zakysanou smetanu, propasírujte česnek, trochu osolte a zamíchejte. Na to položce čerstvě uvařená vajíčka – na hniličko nebo pošírovaná. Vajíčka se zakysankou poté zalijte kořeněným máslem, lehce poprašte sladkou paprikou a přidejte nakrájené bylinky. Skvěle se hodí třeba koriandr.

Nadýchaná omeleta s cheddarem

Můžete ji servírovat k snídani i k večeři a obměňovat podle chuti i podle toho „co dům dal“. Nadýchanou vaječnou omeletu máte hotovu během pár minut, ale její přípravu nepodceňte. Poradíme vám, jak na to.

Suroviny na 1 porci:
3 vejce
kousek másla
hrst strouhaného cheddaru
sůl, pepř

Nejprve si v hrníčku nebo misce rozšlehejte vejce, osolte je a opepřete. Na nepřilnavé pánvi nechte rozpustit kousek másla a vlijte rozšlehaná vajíčka. Nechte je asi 15 vteřin ztuhnout a pak začněte pomocí špachtle nebo silikonové štěrky obsah pánve od okrajů sunout do středu. Pánvičku uchopte a mírně naklopte na stranu, aby ještě tekutá vejce zaplnila nově uvolněný prostor po krajích. Takto pokračujte, dokud nebude omeleta téměř hotová. Střed omelety zasypte cheddarem a nechte chvíli roztéct. Omeletu ještě na pánvi lehce srolujte nebo překlopte alespoň na půl.