TRENDY V UMĚNÍ: 10 českých umělců, které se vám vyplatí sledovat

Autor: Valerie Dvořáková, Anna Pulkertová
Datum: 30. 8. 2022
Foto: archiv umělce

Letošní žebříček J&T Banka Art Index se proměnil jen decentně. Jména, která se v čele žebříčku objevují, jsou stabilně velmi dobře přijímána odborníky, některá z nich přitom širší veřejnost téměř neznámá.

Proč se vyplatí těmto úspěšným českým výtvarníkům věnovat pozornost a co stojí za jejich úspěchem, vám vysvětlít art specialistky J&T Banky, Valérie Dvořáková a Anna Pulkertová.

1. Eva Koťátková

Její jméno skloňujeme každoročně již od prvního vydání J&T Banka Art Indexu, kde se po celou dobu stabilně pohybuje na prvních třech příčkách. V čem tkví tajemství jejího úspěchu? Nesporný talent Evy Koťátkové rozpoznala porota Ceny Jindřicha Chalupeckého již velmi záhy – laureátkou tohoto prestižního ocenění se stala v pouhých 25 letech. Její jméno rezonuje nejen u nás, ale především v zahraničí, kam ji na výstavu zve jedna instituce za druhou. Jen loni vystavovala namátkou v Londýně, Berlíně, Mnichově nebo Madridu a právě teď se na její samostatnou výstavu můžete podívat ve francouzském Bordeaux.

Tvorba Evy Koťátkové spočívá primárně ve větších projektech, strukturovaných instalacích, s nimi souvisejícími performance nebo třeba i divadelních představeních. To jsou pochopitelně média, která lze jen těžko využívat pro individuální sběratelství. Pro ty z vás, kteří by si do svých sbírek rádi zařadili dlouholetou královnu žebříčku J&T Banka Art Index, máme dobrou zprávu: autorka se často věnuje i drobnějším pracím, nejčastěji kolážím či plastikám, které tuto roli plní perfektně.

2. Kateřina Šedá

Další stálicí první trojice žebříčku je Kateřina Šedá. Její tvorbu stojí za to sledovat už jen pro mimořádnou originalitu jejího uměleckého projevu. Kateřina Šedá se za umělkyni sama neoznačuje a nutno uznat, že její práce obvykle přesahují limity umění. Její projekty se nejčastěji zaměřují na vybraný společenský nebo lokální problém, který se autorka snaží pochopit a nejlépe i vyřešit. K tomu si ji v posledních letech zvykly zvát kulturní, ale i jiné instituce nebo starostové obcí, kteří si nevědí rady. Nejčastěji se v této souvislosti zmiňuje slavná londýnská galerie Tate Modern, která si Kateřinu Šedou pozvala v roce 2015, aby do britské metropole přenesla moravskou obec Bedřichovice. A zmiňovat bychom to měli i nadále – Kateřina Šedá byla po Jiřím Kovandovi teprve druhým českým jménem se samostatnou výstavou v Tate Modern. Mezitím získala celou řadu prestižních ocenění nejen za výtvarné umění, ale třeba i za literaturu nebo architekturu.

3. Zbyněk Baladrán

Jeho jméno širší veřejnosti dosud uniká, přesto má v očích odborníků výsadní postavení už dobrých dvacet let. Za tu dobu byl několikrát finalistou Ceny Jindřicha Chalupeckého, byl nominován na jednu z nejvýznamnějších přehlídek světového umění Manifesta a vystavoval mimo jiné na benátském Bienále nebo v newyorské MoMA. I data získaná v rámci sestavování žebříčku J&T Banka Art Index ho pravidelně zařazují mezi nejvystavovanější české umělce v zahraničí. Tam má také skvělé zázemí – kromě pražské Hunt Kastner ho zastupují dvě zahraniční galerie v Bratislavě a v Paříži. Zbyněk Baladrán se věnuje nejen výtvarné praxi, ale i teorii. Vedle studií na pražské Akademii absolvoval i dějiny umění, věnuje se kurátorství či architektuře výstav a to vše prosakuje do jeho tvorby. V té se zkoumá dnešní svět a to, co nazýváme západní civilizací. Pokud jste o Baladránovi ještě neslyšeli, je na čase to změnit.

4. Krištof Kintera

Krištof Kintera je jedním z nejpopulárnějších současných umělců, a to i mezi širokou veřejností. Kromě úsměvné a snadno pochopitelné podoby jeho děl mu k tomu dopomohla především velká samostatná výstava v Galerii Rudolfinum v roce Nervous Trees v roce 2017, na kterou se přišlo podívat přes 160 tisíc návštěvníků, a která dosud drží pomyslnou první příčku v návštěvnosti českých výstav vůbec. Kintera se možná proslavil svými monumentálními instalacemi, mezi nejoblíbenější sběratelské artikly ale patří série jeho „kreseb“. Nejedná se tak úplně o kresby, jako spíš o bílé desky obohacené o různé materiály a často komické nápisy. V Rudolfinu jim byly věnovány hned dvě menší místnosti a dosud je o ně mezi milovníky umění obrovský zájem. Ostatně, Kintera vévodí i žebříčku nejprodávanějších současných autorů na aukcích, kde za něj loni sběratelé utratili bezmála 14 milionů korun.

5. Anna Hulačová

Anna Hulačová, nepřehlédnutelný talent české výtvarné scény, putovala skrz celý žebříčk J&T Banka Art Index postupně – od první stovky, do první padesátky, a letos i do top desítky. Není divu, loni byla nejvystavovanější českou autorkou v zahraničí a po Evě Koťátkové i druhou nejvystavovanější umělkyní u nás. Její figurální sochy mohou připomínat lidové umění, ale i politicky angažovanou tvorbu minulého režimu, v každém případě vynikají mimořádnou řemeslností. Hulačové unikátního výtvarného projevu si v posledních letech všímá zahraniční odborná veřejnost, sběratelé i média. Portál Artsy ji už před pěti lety zařadil mezi 30 nových talentů světa, krátce nato na veletrhu Frieze upoutala pozornost deníku The Guardian, úspěch sklidila na řadě veletrhů, včetně toho v Hong Kongu v roce 2019, a zásadním milníkem je i akvizice díla Nanebevstoupení Mark 1, které tentýž rok nakoupilo do svých sbírek pařížské Centre Pompidou.

6. Jaromír Novotný

Jméno Jaromíra Novotného rezonuje nejen v českém kontextu, ale zejména v tom zahraničním. A to dost hlasitě, přesto, že jeho tvorba svou barevností ani zpracováním nekřičí. Spíše šeptá, ale tak, že hluboce oslovuje sběratele po celém světě. Je již stálicí na různých zahraničních veletrzích i výstavách zejména díky svým dvěma zastupujícím galeriím – pražskou hunt kastner a belgickou Geukens & De Vil sídlící v Antverpách a v Knokke. Za dobu existence J&T Banka Art Indexu každý rok Novotného jméno konstantně stoupalo, až se loni umělec dostal do první desítky, kde si letos polepšil ještě o další dvě příčky. Pokud je vám blízká monochromatická abstraktní malba a různé experimenty s vlastnostmi a propustností materiálů, jako je například fotografický papír či organza, nemělo by vám dílo Jaromíra Novotného ve sbírce chybět. Za jeho větší plátna budete muset sáhnout do peněženky trochu hlouběji, ale například jeho fotogramy se dají pořídit za velmi rozumné částky a garantujeme vám, že se na vaší zdi budou vyjímat.

7. Dominik Lang

Umělec Dominik Lang se do povědomí širší veřejnosti zapsal zejména svým finálovým dílem v rámci Ceny Jindřicha Chalupeckého v roce 2013, za které si tuto prestižní cenu pro mladé umělce i odnesl. Tehdy ve své instalaci s názvem Východ Západ nepoužil žádný nový materiál, naopak hmotu ze stávající galerijní paneláže ubral, když do ní vyřízl kruhové otvory. Ty poté umístil zrcadlově proti sobě v prostoru Veletržního paláce. V jednom z nich se tak každé ráno objevovalo vycházející Slunce, ve druhém kruhu naopak s příchodem večera bylo možné pozorovat, jak sluneční kotouč zapadá. Právě tato schopnost pracovat s prostorem vysloužila Langovi možnost podílet se na mnoha výstavách i v pozici architekta expozice. Od roku 2011 vede Ateliér sochařství na pražské UMPRUM. V jeho tvorbě najdete ale i menší instalace a plastiky. V mezinárodním kontextu se Dominik Lang představil například výstavou Expanded Anxiety ve vídeňském Pavilonu Secese či skrze svou instalaci Sleeping City na slavném Bienále současného umění v Benátkách. Zastupuje jej pražská galerie hunt kastner a Lang se tak i díky jejímu úsilí od začátku J&T Banka Art Indexu pohybuje v první desítce žebříčku.

8. Vladimír Houdek

Laureát Ceny kritiky pro mladou malbu je zároveň jeden z mála umělců věnujících se klasické malbě, který získal v posledních 20 letech Cenu Jindřicha Chalupeckého. Od začátku existence J&T Banka Art Indexu v rámci zkoumaných kritérií Vladimír Houdek roste. Loni se díky svým výstavním úspěchům poprvé probojoval do první desítky, kde letos ještě o jednu příčku postoupil. Daří se mu oslovovat návštěvníky výstav i sběratele nejen u nás, ale i v zahraničí. Pomáhají mu k tomu dvě zastupující galerie, a to pražská Polansky Gallery a známá vídeňská Galerie Krinzinger. Zpočátku byla jeho tvorba charakteristická tlumenější barevností v různých tmavých tónech, v posledních letech se u něj však objevuje čím dál tím více nejrozličnějších barev, když tvoří plátna jako pomyslné přebaly knih jeho smyšleného nakladatelství Atilis Press. Vy si tak můžete na zeď pověsit The Tale of Tomorrow či Spectrum of Melancholy. Svou nejnovější tvorbu pak představil na výstavě POLIS, která představuje různé podoby města.

9. Martin Kohout

Multimediální tvorba Martina Kohouta vychází ze studií a života nejen v České republice, ale i ve Frankfurtu, Berlíně či Kolíně nad Rýnem. Umělec reaguje ve své práci na složitost současného života a neschopnost jedince se v něm zorientovat. Kohout je rozhodně jedním z těch umělců, které se vyplatí sledovat a pořídit si do své sbírky i některé jeho video, přesto, že se nejedná o tradiční sběratelské umělecké médium. Kromě narativních filmů umělec tvoří i více statické a esteticky přitažlivé snímky, které se mohou vyjímat i v interiéru. Martin Kohout je laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2017. A momentálně připravuje novou generaci umělců na profesní uměleckou dráhu jako odborný asistent v Ateliéru fotografie na pražské UMPRUM. V žebříčku J&T Banka Art Index se v top desítce pohybuje už od roku 2020 s tím, že už rok předtím osciloval na pomyslné hranici, když se umístil na 11. místě.

10. Jiří Thýn

Jiří Thýn patří k našim nejznámějším a nejzajímavějším fotografům. Jeho práce je často zařazována do důležitých skupinových výstav, například v Galerii Rudolfinum či v Národní galerii v Praze. Ale ani v zahraničí není neznámý. Mezi jeho největší úspěchy patří například účast na slavném mezinárodním putovním bienále umění Manifesta. Několik let byl vedoucím Ateliéru postkonceptuální fotografie na FAMU v Praze. Od roku 2020 vede spolu s fotografem Václavem Kopeckým ateliér Aplikovaná a reklamní fotografie na UJEP v Ústí nad Labem. Vyučuje rovněž fotografii na soukromé umělecké škole Scholastika. Jeho tvorbu na trhu zastupuje pražská galerie hunt kastner. A jeho díla jsou součástí mnoha soukromých i institucionálních sbírek, například i umělecké kolekce Galerie hlavního města Prahy, kde měl mimo jiné loni na podzim i velkou sólovou výstavu v Domě fotografie s názvem Mlčení, torzo, přítomnost. Pořídit si od něj můžete nejen klasické tisky jeho fotografií s netradičními motivy, ale například i fotogramy či instalace. Téměř od začátku vzniku J&T Banka Art Indexu se pohybuje mezi dvaceti nejvýraznějšími současnými českými umělci.