#jídlove Lukáše Hejlíka

Autor: Veronika Pešková
Datum: 28. 9. 2022

Tom Foltýn vzal zaplivaný pajzl na rohu Široké ulice a krásně ho předělal. Napsal první nabídku a se svým týmem to fakt rozjel. A protože je zároveň i hodně šikovný architekt, udělal Širokou skromně, s malým rozpočtem a po svém. Teď navíc nově dotáhl i atmosférický dvorek, kde můžete pobýt.

Lidé tu milují ke snídani sendvič Croque Madame. I když je to vlastně celodenní šlágr. Silný vývar v sobě snoubí asijské chutě a jsou v něm perfektní i italské tortellini. Tak totiž vypadá jejich pojednání Pasta in Brodo. Co je ovšem naprostá dokonalost? Místní verze hermelínovky! Perfektně opečený chléb dostanete na nádherném talíři z antiku a k němu neobyčejnou hermelínovou pomazánku, která je potuněná hráškem, mátou, fava fazolemi a pošírovaným vejcem.

Bistro Široká

Ale proč si nedat třeba i velkou rybí polévku?! Jejich bisque má v sobě chapadla, lososa, slávky a další mořské plody. Umí krásně pojednat i další klasiky, jako jsou plněné knedlíky s uzeným, panchettou, špenátem a parmazánem. Originální jsou také místní dezerty. K výběrové kávě od domácích Nordbeans nejvíc jede trochu retro, a tak si tu můžete dát vzorný kremeš nebo rohlíček z odpalovaného těsta s citronovou polevou.

Široká se zjevila v centru Liberce jako první znamení toho, jak může celá čtvrť ožít – podobně jako berlínský Kreuzberg nebo budapešťský sedmý distrikt. Samozřejmě ve skromném, přesto dynamickém severočeském měřítku.

tip: Hermelínová pomazánka

Široká 14, Liberec
@bistrosiroka

Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.