Kouzlo v lahvi
Na břehu Karibského moře, ve starověkém přístavu Barranquilla, zraje už více než dvacet let ten nejlepší kolumbijský rum. Dostal jméno La Hechicera, což ve španělštině znamená „čarodějka“, a oslavuje kouzlo kolumbijské přírody i obyvatel země. Sytě rudohnědý nápoj se ukrývá v krásné lahvi zdobené přírodními motivy a s jasně modrou pečetí. Voní po kávě a čokoládě s tóny vanilky a máty, chutná po švestkovém džemu, hořké čokoládě, tabáku a špetce skořice, pepře a chilli. Na to všechno dohlíží tři generace rodiny zakladatelů.
„Naše rodina vytvořila charakteristickou chuť, kterou definuje odvaha a vyváženost. V La Hechicera hluboce uctíváme místní přírodní bohatství, přirozeně se v nás kloubí tropická exotika s kulturní kreativitou a ženskou silou,“ vysvětluje nám Miguel Riascos, generální ředitel a spoluzakladatel.
La Hechicera
Rum prý vyrábí podle tradičních receptur bývalých španělských kolonií a skládá se tak pouze z destilátů získaných kontinuální destilací fermentované třtinové melasy. La Hechicera Reserva Familiar pak v sobě kombinuje 12‑ až 21leté rumy, které zrají v jednou použitých sudech z bílého amerického dubu. Vše kontroluje zkušený Giraldo Mituoka Kagana, master blender s japonsko‑kubánskými kořeny, který do firmy přišel už před dvaceti lety.
Příběh značky ale začal ještě o něco dřív, než ji Miguel Riascos se svou sestrou Laurou a jejich kamarádkou Martamariou Carrillo oficiálně založili. Už v devadesátých letech jejich otec, farmář na banánovníkových plantážích, Miguel Riascos starší podnikal cesty na Kubu, aby zjistil, jak se rum vyrábí. Když tam odjel posedmnácté, povolil mu režim Fidela Castra spolupracovat s několika místními významnými výrobci a investovat do vzniku destilérky Casa Santana Ron y Licores v Barranquille, která se stala nezávislým výrobcem. „Naším velkým snem je oživit kolumbijskou tradici výroby rumu,“ doplňuje současný šéf značky.
Na rodinnou historii teď odkazuje i edice La Hechicera Serie Experimental No. 2, která představuje rum infuzovaný banánem. Giraldo Mituoka Kagana k vyzrálému rumu přidal sušené banány a rozehrál karamelové aroma s tóny tropického pralesa, vanilky i ovoce. V chuti najdete ale také slaný karamel nebo marcipán. „Za každou úspěšnou směsí se skrývá mnoho směsí, které nikdy nespatří světlo světa, a přestože jsou samy o sobě úžasné, nelze je zopakovat,“ tvrdí Riascos. Vydejte se poznat kouzelnou Kolumbii, prstem po skleněné lahvi i na dno sklenky.