Podzimní snídaně v Karlíně

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 7. 11. 2022

Jaké chutě se vám vybaví, když se řekne podzim? Je to vůně dýňové polévky, pečená kořenová zelenina, křehký jablečný koláč nebo třeba teplé kakao? Nalaďte se na tu správnou atmosféru a ochutnejte podzimní menu karlínských podniků. Tentokrát přinášíme tipy na první jídlo dne do chmurných podzimních dnů. Tyhle snídaně hřejí i sytí!

Můj šálek kávy

Vlajková kavárna pražírny Doubleshot a karlínská stálice mění menu podle sezóny, a tak si novinky nachystala i pro letošní podzimní nabídku. Ochutnat můžete barvami i chutěmi našlapanou vegan bowl, která ukrývá marinované uzené tofu, cizrnu, pečenou dýni, květák, brokolici a bylinkový dip. Pro fanoušky sladkých snídaní zase doporučujeme vyzkoušet smetanové lívance se slaným karamelem, jablíčky, skořicí a vlašskými ořechy. K tomu přidejte horkou ajala čokoládu a podzimní splín si na vás nepřijde!

Praktika

O chlebu i plněných koblihách z Praktiky jsme básnili už několikrát. Poměrně nově má ale tahle super pekárna na menu i snídaně. Naším favoritem je zapečený chleba s máslem a sýrem. K téhle dobrotě navíc dostanete i mističku s domácími pickles. Jednoduché a přitom strašné dobré! K tomu doporučujeme místní batch brew a na cestu do práce si nezapomeňte přibalit i tu koblihu. K odpolední kávě se bude hodit.

Yes kafe / wine

Když je venku sychravo a listí křupe pod nohama, chce to dávku chai latté. Původně k nám tenhle kořeněný nápoj přicestoval až z daleké Indie a je kombinací našlehaného mléka a exotického koření. V kavárnách vám rádi udělají i jeho verzi zvanou dirty chai, která navíc obsahuje i jedno espresso. A kam na tenhle voňavý horký nápoj zajít? My doporučujeme kavárnu Yes kafe / wine, kterou najdete jen kousek od Přístavu. S jejich vejci Benedikt tvoří perfektní snídaňovou dvojku!

Etapa

Vyhlášené karlínské bistro nesmí v našem snídaňovém výběru chybět. I Etapa vyladila svoje menu do podzimních chutí a vůní. A jako obvykle v netradičním a originálním stylu. Milovníky slaných snídaní čeká podzimní miska s restovanou a čerstvou sezónní zeleninou a opečenou topinkou nebo zapečený chleba s porcí sýru a domácího kimchi. Za nás to ale na plné čáře vyhrává sladká palačinka se švestkami a omáčkou z bílého máku. Navrh kefírová zmrzlina s kandovaným rozmarýnem (nebo zakysaná smetana – s tou nám to chutnalo o fous víc) a jablečný likér z Landcraftu. A s ochutnávkou moc dlouho neotálejte. Na instagramu jsme zahlédli, že už tu pracují na zimním menu.

Arthur’s PUB

Poctivá anglická snídaně je do podzimního rána jako dělaná! Jednu takovou servíruje podnik Arthur’s Pub, kde se potkává to nejlepší z dublinské ulice Temple Bar. Jejich full english breakfast obsahuje dvě volská oka, fazole v tomatové omáčce, grilované anglické klobásky, black pudding, žampiony, rajče a slaninu, to vše podávané s klasickým anglickým slaným muffinem. Tahle nálož dobrot vás spolehlivě zahřeje a zasytí až do večeře.