WineList: Za letošním koštem nemusíte jezdit až na Moravu

Autor: Tereza Vlková
Datum: 31. 10. 2022
Foto: Karolína Matušková, WineList

Cestujete každý rok na podzim na víkendové koštování do moravského vinného sklípku? A kdo řídí cestou zpět? Pokud si letos nechcete střihat o řidičského černého Petra, máme pro vás jeden tip. WineList na Křižíkově ulici je totiž ideální vinný bar pro karlínské kancelářské krysy. Mají tu otevřeno každý pracovní den od 9:00 do 22:00 a domů vás pohodlně odveze Uber nebo MHD. A tak jsme neváhali a podnik pro vás otestovali.

WineList je pastva nejen pro chuťové buňky, ale i pro oči. Prostory, které studio Collarch navrhlo tak, aby sjednotili nově vytvořené a starší prvky v interiéru, i přes svůj minimalismus nepůsobí studeně. A to ani ve světle šedorůžovém přízemí, které přes den supluje funkci kavárny, ale ani v suterénu. Ten je oproti klasickým vinným sklípkům dokonale a příjemně suchý. Proměna prostor pro WineList dokonce vyhrála cenu Interiér roku.

My ale dorazili samozřejmě primárně za vínem. Na čipovou kartu jsme si u obslužného pultu nahráli finanční částku, ze které se čerpá v koštomatech. Těch je v prostorech WineListu celkem 8 a najdete v nich 64 druhů vín, která se v čase (ne během večera) proměňují. Další vína jsou k dispozici po celých lahvích. Tím, co ale na WineListu táhne, je právě možnost obsluhovat se sám a po malých dávkách ochutnávat rozličná vína různých odrůd z celého světa. Cena je u vín odlišná, vždy je zobrazena na malém displeji nad každou lahví vína u ikony sklenice podle objemu, který si načepujete. Kdo tedy chce dokonale využít svůj nahraný kredit, může svou vinnou návštěvu zvláště k jejímu konci proměnit ve slušný matematický tetris. Anebo si prostě nevypitou částku necháte pro příští návštěvu – kredit bude platný až jeden rok od nahrání. Ale za nás by byla škoda ho nechat tak dlouho čekat!

Jak pojmout vaši návštěvu WineListu vám poradí someliér. Pokud jste ale ostýchaví, pak se nemusíte bát, že byste se buď nezorientovali, nebo museli překonávat svoje chiméry – základním průvodcem mezi jednotlivými koštomaty i druhy vín vám může být naprosto obyčejná, ale funkční papírová A4. Ta přibližuje obsah jednotlivých vitrínek s navrženými skupinami vín k postupnému ochutnání a možné přístupy k degustaci. Ve WineListu jim říkají Cesty a zvolit můžete různé – ochutnávání stejných odrůd z různých vinic a zemí, nebo naopak vín se společným charakterem. Tady opravdu platí Cesta může být cíl a WineList se netají tím, že má ambici být průvodcem na cestě ke zlepšení vašich znalostí o víně. Pokud si chcete nastudovat předem některé z možností a naladit se na svou plánovanou návštěvu, počíst si můžete na webu WineListu.

Abyste nepili nalačno, nabízí WineList i krátké jídelní menu. Najdete na něm klasická sýrová či kombinovaná (sýry + uzeniny) prkénka nebo vlastní slané i sladké pečivo. My ochutnali mimo jiné quiche s artyčoky a sušenými rajčaty a můžeme jej jedině doporučit.

WineList zkrátka nabízí dobré podmínky pro příjemný, u vína strávený podvečer či večer. Během naší návštěvy jsme narazili na jediný problém – obsluha nám hned na začátku doporučila víno, kterým se nám absolutně trefila do vkusu. Většinu našeho (nadvakrát dobíjeného) kreditu jsme tak vypili ne ochutnáváním různých dalších vín, ale pouze z této jedné lahve. Nezbývá než dát dalšímu koštování ještě jednu šanci.