Architekt chuti

Autor: Thea Kučerová
Datum: 9. 11. 2022
Foto: archiv značky

Přezdívají mu „Cukrářský Picasso“, před šesti lety získal prestižní titul Nejlepší cukrář světa a jeho sladké impérium najdete skrze butiky a kavárny po celém světě od Japonska až po Spojené státy. Jeho jméno je nedílně spojeno s kreativitou a sofistikovaností. Pierre Hermé, následník čtyř generací alsaské pekařské a cukrářské tradice, se nejen rozhodl jít ve šlépějích svých předků, ale zatoužil rodinné řemeslo odpálit až ke hvězdám. A to doslova. Začátkem roku 2017 poslal první makronku jako dar astronautům na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Jeho kariéra započala už ve 14 letech, kdy byl učněm u Gastona Lenôtra, všeobecně považovaného za otce moderního cukrářství. A takzvané vysoké cukrařině neboli haute pâtisserie se Hermé věnuje dodnes.

Jeho nekonvenční nápady a dokonale zvládnuté řemeslo teď můžete ochutnat i jinde než v jednom z jeho podniků. Pro limitovanou kolekci svátečních káv na letošní Vánoce se spojil se značkou Nespresso a společně představují gurmánskou záležitost pro milovníky hořkosti i sladkosti života. „V klasických cukrářských chutích, jako je kávový éclair nebo opéra, hraje káva významnou roli a pracujeme s ní velmi promyšleně. Je to ingredience, která si zasluhuje maximální pozornost. U kávy musíte být precizní,“ říká mistr cukrář.

Ve speciální nabídce tak najdete kávu z kolumbijského regionu Tolima nazvanou Infiniment Espresso a pak dvě ochucené kávy. Infiniment Gourmand Saveur Noisette ze sladkých zrn arabiky z Jižní Ameriky, jež se vyznačují nezaměnitelným aroma pražených lískových oříšků, k němuž se následně přidávají sladké tóny mandlových sušenek a jemné vanilky. „Chtěl jsem zdůraznit požitek, který přinášejí lískové oříšky. Já jsem na nich závislý a jím je skoro každý den,“ pochvaluje si Hermé. Zajímavá je pak i káva Infiniment Fruité Saveur Framboise s jemným obilným aroma doplněným chutí malin. Obě kávy se inspirují špičkovými cukrářskými kreacemi a komplexními chutěmi, které milovníci tvorby Pierra Hermého očekávají.

Kolekce Pierra Hermého by nebyla úplná bez něčeho sladkého. Pochutnat si tak můžete na tmavé čokoládě z Dominikánské republiky, která nabízí aromatický profil grepu, pepře a květin. V nabídce jsou i křupavé sušenky se sušenými malinami a hřejivou skořicí z Cejlonu, které také vznikly pod uměleckým dohledem Pierra Hermého. Sváteční náladu můžete dotvořit vonnou svíčkou Café Noble, která vznikla ve spolupráci s francouzskou parfumérkou Olivií Giacobetti. Její jemná a příjemná vůně se inspirovala kolumbijskou tradicí přidávat ke kávě panelu, zlatavě hnědý nezpracovaný cukr sladký jako med.

Sváteční kolekci uzavírají adventní kalendáře pro Original a Vertuo s 24 kávami a jedním překvapením na Štědrý den. Značka Nespresso tak nalezla perfektního spojence, se kterým je hledání balance mezi hořkostí a sladkostí života dobrodružným gurmánským zážitkem.