#jídlove Lukáše Hejlíka
Tahle story je neuvěřitelně křupavá, stejně jako dobrá topinka. Darina Křivánková byla vždycky novinářka. Je jí koneckonců dodnes, i poté, co skoro půl roku provozuje se svým přítelem Danem Sadílkem krumlovské Bistro Topinka. Většinu profesního života psala o filmu, pak v tomhle žánru ale mírně vyhořela a vrhla se do něčeho, co jí bylo také velmi blízké. Jídlo. Však s bývalým mužem provozovali vyhlášenou bytovou restauraci Na Faře v Kmetiněvsi, kam se za několikachodovým menu sjížděla spousta foodies. Potom se stala šéfredaktorkou časopisů Gurmet a Food.
V Českém Krumlově pomáhala sestavovat snídaňové menu pro báječnou kavárnu Masná 130. Na jedné ze společných procházek s její provozovatelkou Petrou Hanákovou narazila na Bistro Topinka, nádherně zařízený prostor pod třemi překrásnými apartmány, který hledal někoho, kdo se ho ujme. A tak se Darina s přítelem přestěhovali do Krumlova a pustili se do toho! Přízemní prostor má kolem třiceti židlí a dokonalé jméno určuje koncept. Dopoledne dělají originální snídaně a k tomu kafe, odpoledne topinky a drinky. Pomáhá jim skvělý tým, krumlovská pekařka Aneta Dufková a další dodavatelé, jako jsou farma Pstruhy nebo Řeznictví u Bobra. Od českobudějovické pražírny Kmen berou kávová zrna, od Warehousu destiláty, od Bouškových pak jejich báječnou Fermentádu.
Bistro Topinka
Můžete začít úžasně vláčnou omeletou nebo překrásnými tureckými vejci. Nadýchaný lívanec voní po banánu a vrátí vás do dětství. Po dvanácté se servírují topinky, dejte si třeba Šumavskou, která stojí samozřejmě na houbách, nebo Francouzskou s kachními rillettes. Hitovkou je tu i ta s uzeným lososem. Můžete si dát ale také topinku Buržoazní. Co na ní bude? Nejvláčnější míchaná šumavská vajíčka a lanýž od Markéty Jurkovič, který vám před očima hostitelka nastrouhá. K tomu flat white nebo sklenička naturálního Nestarce a štěstí je dokonáno.
Darina Křivánková novinářkou zůstává. Její glosy o tom, jak si otevřela bistro a jak ji to každý týden překvapuje, zaujmou každého, kdo tenhle sen kdy v hlavě také měl. A všichni víme, že co Čech, to muzikant, hokejový trenér a také kavárník nebo hospodský. Tak neotálejte a vyrazte na topinku do Topinky!
tip: Buržoazní topinka
Rooseveltova 33, Český Krumlov
@bistro_topinka
Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.