#jídlove Lukáše Hejlíka. Café Hrnek láká na lívance a skořicové šneky a už má i bratříčka

Autor: Lukáš Hejlík
Datum: 12. 1. 2023
Foto: Adriana Fialová

Honza a Kryštof spolu pracovali v La Bohème Café na pražských Vinohradech. Začínali jako baristé, po čase měli ale celou kavárnu na starosti. V roce 2019 chytili příležitost za ucho a otevřeli Café Hrnek na Letné. Ten prostor byl původně v dezolátním stavu, ale právě z toho udělali přednost, zrekonstruovali starý nábytek a šli do toho prostě po hlavě. Otevřeli do prvního covidového rozvolnění, po třech týdnech ale museli zase zavřít dveře a prodávali jen kávu s sebou. V tu dobu začali péct skořicové šneky a stejně jako banana bread se staly přímo legendární. Kluci si za tu dobu vychovali spoustu štamgastů, kteří chodí i na báječné snídaně.

Začínali klasikami jako BLT sendvič, hummus, dělali také sladké talíře. Věděli ale, že se chtějí posunout, a přizvali kuchaře Petra Žídka, kterého můžete znát z KRO party nebo Země projektu. Odjeli společně pro inspiraci do Kodaně. Na první kavárenské narozeniny přišly snídaňové pecky, které způsobily velký poprask na letenské laguně. Tvarohové švestkové knedlíky obalené v máku se smetánkem, topinka s dýní, nakládanými liškami a kadeřávkovým chipsem nebo vývar do hrnečku s bylinkovým olejem!

Mimochodem, při druhých narozeninách slavnostní menu zopakovali a měli znovu úspěch jak v kavárně, tak na sociálních sítích. Mezitím se menu vyvíjí, pokrmy jsou jednoduché, ale zároveň originální a rafinované. Každá položka je promyšlená, je z ověřených surovin, podomácku zpracovaná, nejde jen o vaření, ale i nakládání, sušení, fermentování. Kluci chtějí také spoustu svých výrobků prodávat hostům dál na doma, ať už je to granola nebo třeba mandlová strouhanka. Petr Žídek se už sice posunul dál k novému projektu, ale v Hrnku zůstává garantem.

Café Hrnek

Tak zajděte na skvělou snídani a výběrovou kávu do hrnku z českého porcelánu, legendárního cibuláku z Dubí. A protože kluci nepřestávají být akční, otevřeli si nový espresso bar Hrneček v Petrské ulici.

tip: víkendový lívanec z podmáslí

Lukáš Hejlík je gastronomický nadšenec a autor knihy Gastromapa Lukáše Hejlíka, 365.