Gastroprůvodce Berlínem: oáza pro kávomilce i vegany

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 18. 5. 2023

Necelé čtyři hodiny jízdy autem nebo jen o pár minut více vlakem. Německou metropoli si zamilují kávoví nadšenci, vegetariáni, vegani a milovníci gastronomie obecně. A protože blížící se prázdniny nabádají k tomu vyrazit na výlet, dali jsme dohromady několik skvělých berlínských podniků, které jsme otestovali na vlastní kůži a které vám vaši výpravu zpříjemní, ať už cestujete sólo, s kamarády nebo s rodinou.

Na kafe

Berlín miluje kávu, kávový nadšenci milují Berlín. O kvalitní kavárny i pražírny tu rozhodně není nouze. My jsme vybrali čtveřici našich nejoblíbenějších, ale kaváren se skvělou výběrovou kávou tu najdete nepřeberné množství.

The Barn

The Barn je německá pražírna, která obohacuje o výběrovou kávu celý svět už od roku 2010. Jejich zrna se podávají v mnoha kavárnách, včetně Česka. Kavárny The Barn jsou jistota, když chcete perfektní kávu. Poboček je v Berlíně hned několik, my nejradši doporučujeme The Barn Café na Auguststraße, protože jen pár kroků odtud je skvělá pekárna SOFI a oblíbené knihkupectví do you read me.

Five Elephant

Další povinná návštěva pro fanoušky kvalitního kafe. Five Elephant je síť několika kaváren po celém Berlíně s výběrovou kávou z vlastní pražírny. S žádnou z nich neuděláte chybu. Five Elephant má také vlastní pekárnu, a tak si tu smlsnete i na sladkém pečivu. Zvláště jejich cheesecaky si dávejte jen na vlastní nebezpečí, jsou prudce návykové.

Bonanza Coffee

Pražírna Bonanza Coffee působí od roku 2006. Všechno začalo Fair Trade kávou, ale po čase pražírna zjistila, že tohle označení jí nevyhovuje a jde proti její kultuře. V současné době funguje pod pražírnou čtveřice berlínských kaváren. Naše nejoblíbenější a největší je Bonanza Coffee Roasters ve čtvrti Kreuzberg. Velký vzdušný prostor, spoustu pokojovek i příjemný dvorek, který oceníte především v létě.

Father Carpenter

Dokonalé hygge přímo v centru Berlína. Na kavárnu Father Carpenter schovanou v útulném vnitrobloku se stojí klidně hodinová fronta. Perfektní jídlo, perfektní káva, příjemná obsluha. Nejvíc si to tady užijete, když se vám podaří ulovit místo na zahrádce.

Pro pečivo

Při procházkách ulicemi Berlína vás nejednou do nosu praští vůně čerstvě upečeného chleba a croissantů. Tyhle dvě pekárny si zamilujete tak, že neodoláte a zásoby si pořídíte na cestu domů.

SOFI Bakery

Tahle pekárna nás chytla za srdce i za nos. Podobně jako kavárna Father Carpenter je ukrytá ve vnitrobloku a poznáte ji podle dlouhé fronty. Ale nebojte, venkovního sezení je tu dostatek a většina lidí si nákup bere s sebou. SOFI je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších pekáren v Berlíně a potkáte tu také spoustu místních, to je vždy dobré znamení. Má pestrou nabídku sladkého a slaného pečiva, včetně chleba, croissantů, nebo koláčů. Na své si tu přijdou rovněž bezlepkáři. SOFI sází na jednoduchost a kvalitní suroviny, takže i jejich „obyčejná“ houska s máslem a sýrem je absolutní gastro blaho.

Albatros Bakery

V podobné duchu se nese také nabídka další vyhlášené berlínské pekárny Albatros Bakery – dokonalé chleby, křupavé slané pečivo, poctivé koláče, lahodné croissanty a spoustu dalšího. Je to profláknuté místo, které možná znáte z Instagramu, ale věřte, že tu pozornost si opravdu zaslouží. O jejich pistáciovo ricottových croissantech se vám bude zdát ještě dlouho po návratu z výletu.

Na snídani

Nacpat se hotelovou snídaní by byl v Berlíně hřích. Venku si první jídlo dne užijete mnohem víc!

Roamers

Tohle místo má neuvěřitelnou atmosféru, v rostlinami zarostlém interiéru si budete připadat jako na exotické dovolené. Do populární kavárny v Kreuzbergu doporučujeme dorazit ještě před otevíračkou, na snídani se tu stojí často fronta a bývá tu plno. V Praze už avokádové toasty sice moc nefrčí, ale tady si ho rozhodně dejte. Měkoučký chleba, krémový sýr, avokádo, bylinky a pro zájemce pošírovaná vejce navrh – mňam!

Annelies

V hlavní roli lívance! Jestli milujete sladké snídaně, vydejte se na nejlepší lívance svého života do Annelies. Jsou nadýchané, borůvkové, zalité javorovým sirupem a na vrchu je zdobí granola, porce másla a kopeček smetanového krému.

Distrikt Coffee

Sourozenec Annelies sídlí trochu výše od úplného centra. Cesta sem se ale vyplatí. Dělají tu báječné slané a sladké snídaně, je tu krásný klídek a spoustu míst k sezení. Výtečné kafe samozřejmostí. Připravím vám tu dokonalý french toast nebo obložené chleby.

Na oběd i večeři

Berlín je ráj pro všechny, kdo se chtějí stravovat bez masa nebo kompletně bez veškerých živočišných výrobků. Už i legendární curry wurst si tu dáte ve vege verzi.

House of Small Wonder

Hodně dřeva, hodně rostlin, hodně dobrého jídla. Skvělé místo pro dlouhý brunch nebo oběd. Kulinářský koncept jde ve stopách stejnojmenné brooklynské kavárny. Na Japonskem šmrncnuté menu najdete udon carbonara, miso polévku nebo třeba misku plnou dobrot Soboro Don s rýží, kuřetem, míchanými vejce a nakládaným zázvorem. My se však nejraději vracíme na jejich vyhlášený dezert Earl Grey Chiffon Cake, nadýchanou „bábovku“ jako obláček se šlehačkou a čerstvým ovocem. Doporučujeme si udělat rezervaci online.

Shiso Burger

Shiso Burger je skvělý mix asijské kuchyně a burgerů. Pochutnají si tu masožravci i vegetariáni. Ti se můžou těšit na vegetariánský burger s nakládaným tofu a grilovaným lilkem nebo na ropuší burger se žampiony portobello. Jako přílohu podávají domácí hranolky, kimči bohaté na vitamíny a fazole edamame. Podnik je malý, ale v létě mají otevřenou zahrádku.

Home of Dumplings

Útočiště pro všechny milovníky bao ban, které v Berlíně najdete hned třikrát. Home of Dumplings přináší do německé metropole to nejlepší asijské pouliční jídlo. Jsou proslulí svými masovými a veganskými knedlíčky a kromě bao ban tu podávají také gyoza knedlíčky. Ať si objednáte cokoliv, neuděláte chybu. Naším favoritem je však bao bun s křupavým tofu a k tomu porce hranolků s arašídovou omáčkou.