Prospat se k lepším pracovním výkonům nejde. Říká kdo?!

Autor: Tereza Vlková
Datum: 28. 5. 2023
Foto: Shutterstock

Bez práce nejsou koláče. A na práci je lepší se pořádně vyspat! Co když to ale vůbec nejde, nebo alespoň ne tak, abyste se cítili odpočatí? Že odpočinutí uděláte práci rychleji a kvalitněji, je totiž stará známá věc. Co si ale počít ve chvíli, kdy jste dlouhodobě unavení, protože se v noci budíte, nebo dokonce ani pořádně neusnete?

Jak si efektivně odpočinout, abyste mohli efektivně pracovat, a jaké vychytávky vám v tom můžou pomoci, tak přesně na to se podíváme v dnešním článku.

Spánek někdy nepřichází snadno

Není to jen jedna noc, jeden večer, kdy vám usínání trvá déle než obvykle nebo v noci koukáte do tmy. Problémy se začínají opakovat, budíte se v podobný čas a zabrat znovu vám trvá obdobně dlouho. Tehdy je načase spánek začít řešit.

Všichni známe základní radu: omezit modré světlo několik hodin před usnutím. Ideální je úplně odložit telefon, počítač a vypnout televizi, případně alespoň používat filtry na displejích či nosit speciální brýle, které blokují tuto část barevného spektra.

Co se možná málokdy říká, ale považujeme to za nutný první krok ke kvalitnějšímu spánku – nastavte si včas režim nerušit na svém telefonu, ať vám v noci nevibruje, natož nezvoní. Dalším častým krokem je v takovém případě mrknout na dostupné spací aplikace. A v době chytrých telefonů a hodinek je z čeho vybírat.

Spací aplikace, bez kterých už se neobejdete

Je jich nepřeberné množství a každý si najde tu svou. My jsme vybrali dvě skupiny appek, které si zaslouží vaši pozornost:

Aplikace monitorující spánkové cykly:

Základní či složitější údaje o vašich spánkových cyklech a fázích obvykle získáte propojením s chytrými hodinkami či chytrým prstenem Oura, existují ale i takové, které váš spánkový rytmus sledují pouze pomocí mikrofonu a zachycených zvuků a šumů (převalování se, mluvení ze spánku…). Některé aplikace dokáží i načasovat budík do lehčí fáze spánku, což má zaručit větší pocit svěžesti po probuzení. Doporučuje se psát si poznámky (někdy je místo na zápisky přímo v aplikaci) a následně hledat vzorce, jak vaše osobní návyky a výkyvy v režimu ovlivňují kvalitu vašeho spánku.
Sleep Cycle, SleepScore, SleepWatch, Sleep ++ (za nás nejlepší varianta zdarma), PrimeNap, Oura, Aura, Stellar Sleep

Aplikace zklidňující před usnutím:
Pokud tušíte, že k lepšímu usínání vám pomůže zklidnění mysli a zpomalení těla, pak se poohlédněte po některé z meditačních aplikací nebo appek s bílým šumem či mluveným slovem speciálně určeným pro usínání. Víme, ne každý vládne dostatečnou angličtinou a snaha rozumět mluvenému slovu v cizím jazyce může mozek spíše probudit k vyšší aktivitě. Pokud je tohle váš případ, přidáváme jako variantu odpovídající český podcast.
Headspace, Noisli, Calm
Podcasty na usnutí v češtině: Pohádky a příběhy pro klidný spánek, Labyrint usínání, Zachumláno – relaxace a příběh pro klidný spánek

Podle mezinárodně uznávaného odborníka na spánek a autora bestselleru Proč spíme Matthewa Walkera, který letos přijede letos na Colours of Ostrava přednášet v rámci projektu Meltingpot, je dobrou cestou ke kvalitnímu spánku během dne postupně a systematicky budovat zdravou únavu a ospalost. V případě, že máte problém s nočním spánkem, rozhodně nedoporučuje oddávat se byť i jen krátkému spánku přes den. Ten naopak nevadí, pokud se spánkem v noci nemáte problém, ale cítíte se přes den unaveni. Ideální ale je spát odpoledne maximálně 20-30 minut mezi 13. a 16. hodinou – ne později, abyste neohrozili své večerní usínání.

Po všech technologických a odborných krocích si ale připomeňme ještě jeden zásadní – pokud nezabírá nic z výše uvedených tipů a triků, možná je čas přestat pátrat na internetu a jít si nechat poradit od odborníka! Seznam spánkových center, kde můžete absolvovat terapii zaměřenou na změnu návyků, které kvalitu spánku ovlivňují, ve svém okolí naleznete zde.

Malý tip na závěr! Ať už patříte mezi ty, kteří si odpoledního šlofíka dovolit smí, nebo ne, trocha chillu osvěží mozek a výkony nás všech. A nejlepší chillovací koutek je podle nás přímo ve stínu stromů v parku River City Prague.