Co číst v červnu? Novinky osvědčených autorů i výjimečný český debut

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 19. 6. 2023

Knižních novinek je před začátkem letních prázdnin požehnaně. Dali jsme proto dohromady šest tipů, které stojí za to prozkoumat a na které byste si v červnu měli udělat více času na čtení. Vybrali jsme převážně novinky osvědčených autorů, s jejichž tvorbou jste se už možná někdy setkali, ale máme pro vás i tip na jeden český románový debut. Všechny tituly pořídíte v karlínském knihkupectví Přístav, které je od River City Prague svižnou chůzí pět minut.

Srpny / Jakub Stanjura

Útlá knížka s nápaditou obálkou rozkrývá fungování vztahu mezi manipulátorem a jeho obětí. Ve svém literárním debutu se Jakub Stanjura věnuje závažnému tématu gaslightingu – zvláštní formě manipulace, která v oběti vyvolává pochybnosti o vlastní racionalitě, paměti i celkovém vnímání reality. „Pro mě je gaslighting noční můrou. Představa, že něco prožiju a někdo jiný mě bude přesvědčovat o opaku, o tom, že si vymýšlím, že blouzním, mi připadá příšerná. Románem jsem na tyto manipulativní techniky chtěl poukázat.“

Hlavní hrdinkou příběhu je tu Daniela, která vyrůstá v rodině, kde ji místo lidí objímají úzkosti. Ty pravidelně přicházejí každý srpen. Slunečné prázdninové dny pro ni nejsou příjemné, nýbrž bolestivé. Když pak na univerzitě potká Štěpána, myslí si, že svým nepříjemným létům konečně unikne. Netuší však, že téhle minulosti se utéct nedá.

Naše ztracená srdce / Celeste Ng

Oblíbili jste si román Vše, co jsme si nikdy neřekli nebo Ohníčky všude kolem od americké spisovatelky s hongkongskými kořeny Celeste Ng? V tom případě byste neměli minout ani její třetí, mrazivě aktuální román Naše ztracená srdce. Nejnovější příběh se odehrává v současných Spojených státech po ničivé ekonomické krizi. Během ní postupně zavládly protičínské nálady, které vedly až k zavedení zákonů na ochranu amerických hodnot. Na jejich základě jsou Američané čínského, ale i jiného asijského původu pod ostrým dozorem úřadů i veřejnosti. Pronásledováni, trestáni i likvidováni jsou ale všichni, kdo proti diskriminačním zákonům jakkoli vystupují. Jedním z opatření proti těmto lidem je odebírání dětí.

Autorka se inspirovala skutečnými událostmi a historickými osobnostmi. Diskriminační zákony a protiasijské nálady v USA existovaly nejen za druhé světové války, ale také během covidové pandemie.

Nebe / Mieko Kawakami

Autorka bestselleru Prsa a vajíčka se českým čtenářům připomíná novým románem Nebe. Jedna z nejvýraznějších japonských spisovatelek současnosti za něj získala japonské literární ocenění Murasaki Šikibu a v roce 2022 se dostala do nejužšího výběru na Mezinárodní Bookerovu cenu.

Hlavním hrdinou Nebe je čtrnáctiletý středoškolák, kterému spolužáci posměšně přezdívají Šilhavec. Právě kvůli tomu je také ve škole terčem drsné šikany. Chlapec mlčky v osamění trpí, dokud nenaváže přátelství se spolužačkou Kodžimovou. Ta jediná ho dokáže pochopit, protože sama je ve škole šikanovaná. Dvojice společně sdílí svá trápení, povídají si o svých tyranech, diskutují o důvodech šikany i o motivaci a morálce šikanujících nebo obětí.

Těla / Klára Vlasáková

Po úspěšné prvotině Praskliny přichází spisovatelka a scenáristka Klára Vlasáková s novým románem Těla. Ve své druhotině, o které jistě ještě uslyšíme, se zaměřila na vztah matky a dcery, na jejich pouta, rozepře a emoce, a zároveň dává prostor tématu stárnutí.

V knize sledujeme ovdovělou šedesátnici Marii, která zrovna vdává svou dospělou dceru Rózu. Ve chvíli, kdy ji po obřadu popřeje hodně štěstí, cítí, že o ni nadobro přišla. Důchodový věk, nedostatek peněz a pocit, že se stává neviditelnou, ji nutí hledat cesty, jak brát samu sebe zase vážně. Róza se připravuje na vlastní mateřskou roli a zároveň objevuje, že svým blízkým porozumíme teprve tehdy, když o nich začneme vyprávět.

Barevný závoj / W. Somerset Maugham

Je vám název knihy povědomý? Barevný závoj je nejen román slavného britského spisovatele W. S. Maughama, ale také oblíbený film s Naomi Watts a Edwardem Nortonem v hlavních rolích. Česky romantické drama vyšlo už v roce 1929, nyní na knižní pulty doputovalo s novou obálkou a v novém překladu Pavla Pokorného.

Děj Barevného závoje se odehrává v britské koloniální Číně. V jeho centru stojí mladý manželský pár, který je tvořen odlišnou dvojicí – oddaně milujícím introvertním mužem, povoláním lékařem, a jeho ženou, dívkou z anglické lepší rodiny, která do manželství vstoupila bez lásky, zato se snahou změnit prostředí a své společenské postavení. V důsledku náhodně odhalené manželčiny nevěry dojde ke krizi a žena je donucena odjet s manželem do čínského vnitrozemí, kde propukla epidemie cholery. Tíživé životní podmínky boje s epidemií a všudypřítomnost smrti podstatně ovlivní jejich životy a vzájemný vztah.

Kam jsi zmizela? / Tillie Waldenová

Že jsou komiksy jen pro děti? Říká kdo?! Byla by škoda, myslet si, že komiksový svět patří jen malým čtenářům a čtenářkám. Nový komiks Tillie Waldenové vám dokáže, že hravě zvládne zaujmout i dospělé. Před dvěma roky vyšel Waldenové oceňovaný autobiografický příběh Piruety, nyní se můžete začíst i do komiksu Kam jsi zmizela?, za který autorka získala už podruhé prestižní komiksovou Cenu Willa Eisnera.

Dojemná road movie, která se prolíná s prvky magického realismu, vypráví příběh mladé dívky na útěku z domova. Potkává se s automechaničku Lou a společně se vydávají na cestu, aby utekly před komplikovanými vztahy i traumaty. Bez ohledu na věkový rozdíl obě sdílejí podobné důvody k úniku. Kdo se na tuto cestu do fantazie vydá, tomu zůstane v paměti ještě dlouho po otočení poslední nádherně nakreslené stránky.