10 tipů, jak dodržovat pitný režim

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 17. 7. 2023
Foto: unsplash.com

Voda tvoří většinu naší tělesné hmotnosti a potřebuje ji každá buňka v těle, aby mohlo správně fungovat. Voda je pro náš organismus zkrátka nepostradatelná a v horkých letních dnech to platí obzvlášť. Jenže jak vyzrát na dostatečnou hydrataci, když vám voda třeba tak úplně nechutná nebo na pravidelný přísun tekutin v návalu pracovních povinností zapomínáte?

Tohle je našich deset tipů, které se nám osvědčily. Určitě už jste o spoustě z nich slyšeli, ale není na škodu si je občas připomenout.

1/ Voda jako rituál hned po ránu.

Tělo je po noci dehydratované, a tak vám za sklenici vody po probuzení rozhodně poděkuje. Když si z toho uděláte rituál, bude vám to už za pár dní připadat tak automatické, jako čištění zubů.

2/ Zapište si to na to do list.

Denně bychom měli vypít 2,5 až 3 litry tekutin. To je zhruba 8 větších sklenic. A není nic jednoduššího než si je zapsat společně s dalšími úkoly, které máte ten den v plánu. Zaznamenejte si úkol „vypít sklenici vody“ mezi ostatní položky, ať máte dostatek pití rozprostřený hezky po celý den.

3/ Pořiďte si stylovou lahev na vodu.

Obklopujete se rádi hezkými věcmi? Vyberte si lahev na cesty, která vám bude dělat radost, kdykoliv se na ni podíváte. Vodu tak můžete mít kdykoliv po ruce. Na cestách do práce, při sportu i na dlouhých pracovních poradách. Lahev můžete mít položenou i na pracovním stole, ať na ni celý den vidíte. Než odejdete z kanceláře domů, ať je prázdná. Jen si dávejte pozor, ať pijete průběžně během celého dne. Ne, že to vyžahnete 5 minut před odchodem!

4/ Ochuťte vodu bylinkami, ovocem nebo zeleninou.

Spoustě lidem obyčejná čistá voda nechutná, a proto pitný režim flákají. Nemusíte se hned schylovat ke sladkým limonádám nebo sirupům. Stačí, když do vody přidáte plátky okurky, citrónu, pomeranče nebo třeba bylinky. My si teď oblíbili kombinaci máty a bazalky, která vodě dodá zajímavou a osvěžující chuť.

5/ Pijte brčkem.

Věděli jste, že díky brčku vypijete mnohem více tekutin než bez něj? Můžete si pořídit pěknou lahev s brčkem nebo samostatné brčko do sklenice. Doporučujeme pořídit kovové, které seženete v domácích potřebách.

6/ Nastavte si upozornění nebo využijte chytré aplikace.

Jestli jste hlava děravá nebo v práci běháte z jedné schůzky na druhou, vyzkoušejte speciální aplikace, které vám připomenou, že teď je ten správný čas se napít. Nás baví například aplikace Drink Water Tracker Reminder, která je zdarma, v češtině a také umožňuje nastavit odčítání části již vypitých tekutin za každou kávu, co si během dne dáte. Aplikace Plant Nanny vám zase připomene staré časy s Tamagotchi. Zaléváním semínka po každé vypité sklenici vám vyroste rostlinka, o kterou se každý den staráte. Stačit vám bude samozřejmě i obyčejný budík, ale s aplikací máte navíc přehled, jak se vám dodržování pitného režimu dařilo plnit.

7/ Spojte pití s další činností.

Zabijte dvě mouchy jednou ranou. Pravidelný přísun tekutin můžete spojit s plněním denního počtu kroků. Jít ze svého místa osmkrát do kuchyně pro vodu? To se rozhodně počítá!

8/ Střídejte nápoje.

Voda by měla být vždy vaše první volba, ale občas není na škodu chutě obměnit. Sahejte však raději po neslazeném pití. Vhodné jsou slabě mineralizované vody nebo čaje. Takový zelený nebo černý čaj vás díky kofeinu nabudí podobně jako kafe.

9/ Mějte vodu neustále po ruce.

Dopijete sklenici? Nalijte si hned novou. Víte, že vás čeká delší cesta? Připravte si nápoj s sebou do lahve. Chystáte se do fitka? Ani tam pitný režim rozhodně nepodceňujte. Zabraňte tomu, že by pro vás voda byla nedostupná. Prostě ji mějte pořád na očích, neustále po ruce. Dodržování pitného režimu pro vás tak bude daleko snazší.

10/ Jezte potraviny bohaté na vodu.

Jenom potraviny bohaté na vodu samozřejmě nestačí, ale jsou skvělým pomocníkem, jak svou bilanci přes den vylepšit. Teď v létě si pochutnejte na salátové okurce nebo melounu, v zimě zase na vývarech nebo zeleninových polévkách. Tyto potraviny vás navíc skvěle zasytí.