5 tipů na oběd do ruky, který si můžete vychutnat i venku

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 28. 7. 2023

Když není času nazbyt, když potřebujete vyřešit oběd při přesunu z bodu A do bodu B nebo když si chcete užít letní obědovou pauzu v parku nebo na lavičce. Tohle je pětice podniků, ve kterých pořídíte vynikající oběd do ruky – od poctivých sendvičů, přes asijskou pochoutku, až po kanadskou specialitu, na kterou se v Karlíně stojí fronta.

Favoreat Sandwich

Favoreat Sandwich je karlínským sendvičovým králem. Malé bistro na Rohanském nábřeží má otevřeno každý všední den od 9 do 16 hodin a láká na vskutku pestrou nabídku. Můžete si tady dát sendviče čerstvé, zapečené, s masem i bez, s lososem, v chlebu, v housce a dokonce i bezlepkové. V otevřené kuchyni vám je pak s láskou připraví a se vší pečlivostí zabalí do papíru, až se vám dobře jí i venku.

Bufáček

Je libo teplá sekaná v housce, vyhlášená tlačenka s chlebem nebo sendvič à la pastrami? Skočte do Bufáčku, malého podniku v ulici Vítkova nedaleko tramvajové zastávky Karlínské náměstí. Bufáček nabízí bohatý výběr toho nejlepšího z rodinného Řeznictví a uzenářství Čejka, které má v oboru dlouholetou tradici. Řeznické řemeslo si v rodině Čejkových předávají už od roku 1921. Do Bufáčku můžete zajít na rychlý oběd, odpolední svačinu i pro spoustu dobrot k večeři.

Banh mi ba

Banh mi ba, to jsou poctivé bagety s vůní Vietnamu. V Praze má čtyři pobočky a jednu z nich najdete právě v Karlíně hned u metra Křižíkova. Malý rodinný řetězec nabízí kromě vietnamských specialit jako je bun cha, bun bo nam bo nebo polévka pho také několik druhů baget. S hovězím nebo kuřecím masem, paštikou i opečeným tofu. Vždy jsou navíc plněné čerstvou zeleninou a voňavými bylinkami.

Garage

Pořádnou nálož kanadské pochoutky dostanete v podniku Garage. Hranolky posypané sýrem a přelité horkou hnědou omáčkou z hovězího vývaru. To je základ poutine, který můžete vylepšit trhaným masem nebo třeba opečenou slaninou. Tohle jídlo je ideální na zobání venku na lavičce. Dají vám ho do papírové krabičky, k tomu vidličku a hurá hledat nějaké místo na sluníčku. Porce jsou obří, a tak se můžete rozdělit nebo si schovat tuhle dobrotu i na večeři. Malé bistro najdete naproti kavárně Můj šálek kávy a poznáte ho (hlavně během obědové pauzy) podle dlouhé fronty, ve které se schází půlka osazenstva karlínských kanclů. Ale věřte, že tady se vyplatí vydržet.

Bagel Lounge

Bagel je super oběd do ruky, který zvládnete důstojně spořádat i bez příboru. Slaný prstýnek z poctivého těsta a s ještě poctivější náplní zasytí a gurmánsky uspokojí milovníky masa i vegetariány, na své si tu ale přijdou také bezlepkáři. V bistru Bagel Lounge, které sídlí kousek od Florence, máte možnost vybírat hned z několika druhů pečiva – od klasiky, přes celozrnný, sezamový až po bezlepkový. Pestrá je tady i nabídka náplní. Naším favoritem je Salmon Bagel (smetanový sýr, uzený losos, citronová šťáva, kapary, červená cibule a špenát), Caesar Chicken (domácí dressing, salát, grilovaná kuřecí prsa, rajčata, sýr) nebo Black Panther (grilovaný hovězí burger, smažené vejce, anglická slanina, sýr čedar, majonéza, rajče, salát). Bagely pak můžete doplnit salátem, smaženými cibulovými kroužky nebo hranolkami.