Neobyčejně jednoduchý a úžasně variabilní. Nepečený dort s mascarpone si zamilujete

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 25. 8. 2023

Nepečený dort s mascarpone je jako stvořený na víkendové mlsání. V pátek po práci pořídíte potřebné suroviny, večer dort nachystáte, dáte přes noc vychladit do lednice a v sobotu odpoledne máte dobrotu k odpolední kávě vyřešenou. Připravit tenhle dort je snadné a zvládne to i úplný začátečník. Jen vydržet si ho několik hodin nevšímat je zkouška silné vůle!

Kromě toho, že je příprava dortu neobyčejně jednoduchá, je také velmi variabilní. My jsme na něj tentokrát využili domácí rybízovou marmeládu, ale skvělý bude i s pistáciovým máslem, lotus krémem nebo ochucený vanilkou a ozdobený hromadou ovoce.

Na dort do 24 cm formy potřebujete:
250 g máslových sušenek (doporučujeme Gullón Fibre sušenky bez cukru)
100 g másla
2 x 200 g smetany ke šlehání
250 g mascarpone
2 lžíce domácí marmelády
1/2 lžičky vanilky
ovoce nebo oříšky na ozdobu

  1. Všechny suroviny si vyndáme předem z lednice, aby měly pokojovou teplotu a dobře se nám s nimi pracovalo.
  2. Pomocí robota nebo tyčového mixéru rozdrtíme sušenky co nejvíce na jemno. Poté k nim přidáme rozpuštěné máslo, zpracujeme a přendáme do formy na dort. Doporučujeme zvolit kovovou formu, která má snadno odjímatelné dno.
  3. Sušenkovou směs pomocí lžíce a prstů vmačkáme na dno i do okrajů formy a dáme alespoň na hodinu vychladit do lednice. Mezitím si připravíme krém.
  4. Obě šlehačky vyšleháme a opatrně promícháme s mascarpone. Přidáme vanilku a marmeládu, případně cukr, pokud máte raději sladší chutě.
  5. Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový korpus a dáme opět chladit do lednice. Dort by tam měl být několik hodin, ideálně přes noc, aby pořádně krém ztuhl.
  6. Před podáváním ozdobte ovocem, nasekanými sušenkami nebo třeba nahrubo nasekanými mandlemi. Můžete přidat i vrstvu marmelády, zkrátka si s tím ještě na závěr vyhrát.