Karlínská Eska v novém. Pekárna zůstává, horní patro obsadila restaurace Štangl

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 13. 9. 2023

Gastronomická skupina Ambiente Tomáše Karpíška o letních prázdninách nelenila a pořádně se do toho opřela. Kromě otevření dvou nových podniků, Marie B v Dlouhé ulici a hladového okna Burger Service vedle restaurace Pizza Nuova, se pustila do rozsáhlé rekonstrukce a zásadní změny konceptu karlínské Esky. Nový kabát si Eska vysloužila po sedmi letech.

Když Eska v budově vydavatelství Economia začínala, nastolila na české gastroscéně nový trend. Hlavní inspirací při vytváření podoby restaurace byla moderní skandinávská kuchyně, ze které si převzali jednu z klíčových metod – fermentování všech možných surovin a na různé způsoby. Kuchaři v čele s Martinem Štanglem tu objevovali i další dnes už téměř zapomenuté postupy jako je sušení nebo pečení na ohni. Nechyběl vlastní chleba, fermentované limonády nebo servírování másla na kameni. Podle šéfkuchaře ale přestala být Eska postupem času vnímána jako restaurace, kam si zajdete na večeři, místo toho se stala oblíbeným místem pro snídaně a brunche. A tak se Eska rozdělila na dva podniky.

Eska, jak si ji nejen karlínští zamilovali, zůstává v přízemí a funguje jako pekárna a bistro. Křupavý chléb, káva a brunche nikam tedy nezmizí, nebojte. Naopak jsme zaslechli, že má Ambiente v plánu další „Eska pekárny“ po celé Praze. Dolní část má otevřeno sedm dní v týdnu a svým hostům slouží až do pozdního oběda. Nově tu najdete mnohem více míst k sezení uvnitř i před vchodem, kam vás obsluha usadí. Objednat si už ale musíte sami u baru, kde dostanete stojánek s číslem a jdete se zase usadit. Snídaně podávají do 16 hodin, mezi 11 a 16 hodinou si pochutnáte na obědech, kde zůstaly například legendární brambory v popelu. Najdete tu také pestrý výběr dobrot, které si můžete vzít s sebou domů. Pečivo, farmářské výrobky, ale i suroviny, ze kterých v Esce vaří.

V horní části restaurace se naopak Štanglův tým může na plno věnovat večernímu menu. Otevírá se o půl šesté večer a funguje jen pět dnů v týdnu. Hostům nabízí moderní středoevropskou kuchyni a ceny tu jsou o něco vyšší, než byly v původní Esce. Nový je také interiér, který se od původní podoby značně liší. Změnou je tu například otevřená kuchyně, která dovolí hostům koukat kuchařům přímo pod ruce. V jednom rohu zase najdete hydroponický systém pro bylinky i lednice pro fermentaci a práci s plísněmi. Novou restauraci Štangl jsme ale bohužel zatím neměli možnost vyzkoušet, tak vám dojmy povíme zase jindy.