Co s přezrálými banány? Upečte si banánový chlebíček se skořicí!

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 29. 9. 2023

Pokud máte doma přezrálé banány, je ideální čas pustit se do pečení banánového chlebíčku. Tenhle jednoduchý a úžasně vláčný dezert si zamilujete k odpolední kávě i čaji, s bílým jogurtem z něj zase máte vydatnou snídani. Těch plusových bodů je ale mnohem více! Těsto na něj připravíte do deseti minut, navíc ze surovin, které máte už pravděpodobně doma. Když k tomu ještě přidáte úžasně skořicovou krustu navrch, vykouzlíte si doma podzimem provoněnou atmosféru.

Na těsto potřebujete:
3 přezrálé banány
2 vejce
1/3 hrnku olivového oleje
1/2 hrnku javorového sirupu
pár kapek vanilkového extraktu
1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku mandlové mouky
1 velká lžíce prášku do pečiva
1 lžička skořice
1 lžička soli

Na skořicový cukr potřebujete:
3 lžičky skořice
3 až 4 velké lžíce cukru krystal

  1. Všechny suroviny si před pečením vyndáme aspoň hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu.
  2. Ve větší míse nejprve smícháme všechny mokré ingredience – rozmačkané banány, vejce, olivový olej, javorový sirup a vanilku.
  3. Do mokré směsi postupně přidáme suché ingredience – hladkou mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Vše hezky promícháme, aby se suroviny spojily.
  4. Mezitím si dáme rozpálit troubu na 170 stupňů.
  5. Těsto nalijeme do formy na banánový chlebíček, kterou je dobré vyložit pečicím papírem nebo vymazat kokosovým olejem. Skvělým pomocníkem je kokosový olej ve spreji, se kterým to půjde raz dva.
  6. V hrnečku si smícháme skořicový cukr, kterým těsto posypeme. Není potřeba to přehánět, těsto je díky banánům a javorovému sirupu sladké až až.
  7. Chlebíček pečeme v troubě zhruba 40 a až 45 minut. Zkuste do něj občas píchnout špejli, jakmile bude čistá, je těsto hotové.
  8. Chlebíček nechte po upečení pořádně vychladnout a podávejte ho se lžící bílého jogurtu nebo zakysané smetany, které jeho sladkou chuť pěkně zjemní.