5 rychlých snídaní na každý všední den. Do 5 minut na stole!
O víkendu možná máte čas na pomalá rána, lívance a užívání si pocitu, že nikam nemusíte spěchat. Zato ve všední dny už se zvonícím budíkem víte, že nemáte času nazbyt. Vynechání snídaně se tváří jako dobrý způsob, jak si nahnat čas k dobru.
Připravili jsme pro vás 5 komplexních snídaní, které zvládnete připravit i v polospánku a jedním zalepeným okem a to maximálně do 5 minut. To už za dodání energie do pracovního kolotoče stojí, ne?
Jak by měla vypadat vyvážená snídaně?
Aby vás snídaně dostatečně zasytila, měla by obsahovat celé spektrum základních makroživin.
Sacharidy v podobě celozrnného pečiva, kváskového chleba, ovesných vloček, ovoce nebo třeba i dobré buchty či loupáku.
Bílkoviny dodáte díky tvarohu, skyru, jogurtu, šunce či tvrdému sýru.
Tuky přidáte ve formě ořechů či ořechového másla nebo jako žervé či máslo namazané na chleba.
Zároveň dbejte na to, aby snídaně byla pro vás dostatečná. Jen tak nebudete v polovině prvního meetingu lovit v kabelce záchrannou čokoládovou tyčinku.
Nezapomeňte také na doplnění tekutin po noci. A nemyslíme tím kávu :).
1. Jogurt/tvaroh s granolou a ovocem
Expresní a celoročně variabilní snídaně. Do misky dáte bílý jogurt, tvaroh nebo třeba skyr, přisypete granolu a jakékoliv čerstvé ovoce, které zrovna máte po ruce. Můžete zkusit naši oblíbenou skořicovou granolu. V chladnějších měsících není od věci přidat i teplé ovoce jako třeba podušená jablka.
2. Kefírové smoothie
Smoothie se vypadá jako reklama na rychlou snídani. Aby vás smoothie dostatečně zasytilo, je třeba kromě typické ovocné složky přidat i zdroje sacharidů a tuků. Nám moc chutná smoothie podle následujícího receptu: do mixéru dejte 1 malý zralý banán (může být i mražený), 2 lžíce ovesných vloček, 1 lžíci arašídového másla, 1 lžičku holandského kakaa, 300 ml kefíru a oslaďte podle chuti. Rozmixujte a máte hotovo. Smoothie je skvělé i jako snídaně to-go.
3. Domácí buchta s jogurtem a ovocem
Může být buchta k snídani vyváženou snídaní? Jasně, že může. Stačí přidat zdroj bílkovin v podobě jogurtu, kefíru, tvarohu a pár kousků ovoce jak zdroj vlákniny.
4. Chleba s žervé, šunkou a zelenina
Jste příznivci slaných snídaní? I pro vás máme tip. Dobrý kváskový chleba nebo celozrnnou housku namažte žervé, přidejte kvalitní šunku, a čerstvou zeleninu. Místo šunky jako zdroje bílkovin fungují plátkové sýru (20–30 % tuku v sušině), cottage nebo tofu.
5. Ovocný tvaroh s loupákem
Když si cestou do práce kupujete čerstvý loupák, udělejte si k němu s sebou ovocný tvaroh. Nejen že si pochutnáte, ale navíc dodáte bílkoviny a zajistíte tak, že nebudete mít za chvíli hlad. Příprava tvarohu je snadná – v misce rozdrťte lžíci oblíbeného lyofilizovaného ovoce (nám chutnají lyofilizované maliny nebo jahody), přidejte 250 g polotučného tvarohu a oslaďte lžící moučkového cukru nebo medu). Promíchejte a perfektního parťáka k loupáku máte na světě.
Jakou snídaní začnete vy? Dejte nám vědět.