Co k svačině? Nápady na vyvážené svačiny do práce od pondělí do pátku

Autor: Lucie Nováková
Datum: 31. 10. 2023

Stává se vám, že mezi hlavními jídly cítíte pokles energie? Jediné, na co myslíte, je další šálek kávy a čokoládová tyčinka? Počkejte! Možná pro vás budeme mít 5 lepších nápadů na svačiny, které vám dodají potřebnou sílu i uspokojí případné chutě na něco na zub.

Proč je dobré nešidit svačinu?

Nebudeme vám tvrdit, že musíte jíst 5× denně. Nemusíte. Každý jsme individuální, proto je v pořádku, pokud si vystačíte jen s hlavními jídly, které jsou pro vás dostatečné. Pokud ale brzy snídáte, máte velký časový prostor mezi obědem a večeří nebo cítíte pokles energie či „chutě na něco“ dobrého mezi hlavními jídly, je pravděpodobné, že dobře sestavené svačiny vám pomůžou předcházet vlčímu hladu ve večerních hodinách nebo vykoupení nejbližší pekárny. 

Co je dobré, aby svačina obsahovala?

Svačina by neměla být jen káva nebo třeba sladký koláček. Aby vás svačina zasytila, dodala potřebnou energii, měla by obsahovat všechny podstatné živiny. Tedy komplexní sacharidy (kupříkladu v podobě pečiva nebo vloček), bílkoviny (jogurt, tvaroh, kefír, ricotta, sýry…), tuky (oříšky, žervé), vlákninu (ovoce, zelenina). Nezapomeňte nad svačinou přemýšlet v kontextu svého celého jídelníčku. Nebojte si připravit větší svačinu, pokud budete vědět, že oběd budete mít skromnější a ve spěchu. Pokud ke svačině naopak zvládnete právě jen onen koláček, zkuste více popřemýšlet nad obohacením dalšího jídla o bílkoviny a vlákninu.   


1. Ricottové „tiramisu“ s jahodami

Kdo by neměl rád tiramisu, že? Pro účely svačiny doporučujeme sáhnout po odlehčenější verzi tohoto klasického italského dezertu. Pokud místo mascarpone sáhnete po ricottě, ušetříte na tucích a naopak přidáte na bílkovinách, které vás zasytí. Na 2 skleničky o objemu 200 g potřebujete 250 g ricotty, 1 lžíci cukru, 3 cukrářské piškoty, 40 ml espressa a 100 g jahod. Na dno skleniček nalámejte piškoty, zalijte je espressem. Ricottu promíchejte s cukrem. Polovinu ricotty rozdělte na piškoty, přidejte pokrájené jahody. Na jahody dejte další vrstvu ricotty. Dozdobte jahodami, uzavřete víčkem a těšte se na svačinu. Místo jahod se hodí borůvky, švestky nebo povařené mražené lesní plody.

2. Bílý jogurt s granolou a ovocem

Pokud nemáte pro přípravu dopolední nebo odpolední svačiny ani minutu nazbyt, zachrání vás obyčejný jogurt, tvaroh nebo skyr, dobrá granola a pár kousků čerstvého ovoce. Mléčný výrobek dodá bílkoviny, granola sacharidy, tuky, vlákninu, ale především křupavost. Ovoce vám zase obohatí svačinu o svěžest a energii v podobě sacharidů a vlákniny.

3. Plněná tortilla 

Sedí vám spíš slané svačiny? Obložte si do práce tortillu. Tortilly jsou variabilní a unesou spoustu druhů náplně. Navíc u nich oceníte, že se velmi dobře jí a nebudou vám padat drobky do klávesnice jako třeba z croissantu :). My rádi tortilly potřeme žervé, přidáme tvrdý sýr a zeleninu. Doporučujeme volit zeleninu, která nepouští vodu. Osvědčil se nám špenát, rukola, papriky nebo mrkev. 

4. Obložený loupák se sýrem a zeleninou

Zkoušeli jste sladký loupák obložit naslano? Ne? Správný čas to změnit. Kontrast mezi sladkým loupákem a slaným sýrem vás nadchne. Pro nejlepší loupáky skočte do karlínské Etapy. Pokud na ně nebudete mít štěstí, zaběhněte vedle do Malých divů. Nezapomeňte svačinu doplnit o poctivou dávku čerstvé zeleniny.

5. Snídaňové lívance s ovocem 

Zbylo vám od snídaně pár lívanců nebo palačinek? Hurá! Máte vyřešenou svačinu. Lívance si zabalte do krabičky, přidejte pár kousků ovoce, hrst oříšků a nějaký zakysaný výrobek jako zdroj zdraví prospěšných kultur a bílkovin a naprosto parádní svačinu na odpoledne, až si budete potřebovat dodat energii mezi meetingy, máte hotovou.