5 snídaní, které si připravíte večer, a ráno tak ušetříte čas

Autor: Lucie Nováková
Datum: 24. 11. 2023

Víte, že ráno nestíháte vůbec nic, natož přemýšlet nad tím, co byste si dali k snídani? Udělejte si náskok už večer a připravte si s námi 5 skvělých a vyvážených snídaní, které vám druhý den přijdou vhod.

1. Overnights oats

Začneme jednou z nejsnazších a nejvíce variabilních snídaní, kterou si můžete představit. A to vločkami připravenými přes noc. Do misky nebo šroubovací sklenice odměříme cca 3 lžíce ovesných vloček, přidáme 2 lžíce strouhaného kokosu, ½ lžíce chia semínek. Vše zalijeme 5 lžícemi bílého jogurtu nebo kefíru. Promícháme. Misku zakryjeme talířkem. Vločky necháme fermentovat přes noc na kuchyňské lince. Ráno už přidáme to, co máme po ruce – čerstvé i lyofilizované ovoce, ořechy nebo ořechové máslo. Množství vloček upravte svým zvyklostem. 

2. Obložený chleba s vajíčkem natvrdo

Ráno nejspíš nebudete mít čas, ani chuť vařit se s vajíčky a pak je loupat, proto si zkuste na uvaření vajíček vzpomenout večer. Vajíčka si rovnou večer i oloupejte. Ráno si budete děkovat, že jen během pár chvilek ukrojíte plátek chleba, který namažete máslem či žervé, obložíte vajíček a oblíbenou zeleninou. Slibujeme, že tahle snídaně má všechno, co na dopoledne potřebujete – komplexní sacharidy, tuky, bílkoviny i vlákninu. 

3. Banánové lívance

Říkáte si, že lívance nejsou reklamou na rychlou snídani? Za banánové lívance ale ručíme – budou vám nejen chutnat, ale zvládnete je skoro poslepu a v polospánku. Večer si připravíme snadné těsto – rozmačkáme 1 zralý banán, přidáme 1 vejce a 3 lžíce jemných ovesných vloček. Všechny suroviny můžete snadno rozmixovat i v nožovém mixéru. Těsto uložíme do lednice. Ráno rozpálíme pánev. Z uvedeného množství upečeme 3 lívance o velikosti dlaně. Abyste neměli brzy hlad, doporučujeme přidat bílkoviny v podobě tvarohu či skyru. Lívance doplňte o čerstvé ovoce a oblíbené oříškové máslo. 

4. Proteinový pudink s ovocem

Běžně v supermarketech narazíte na různé variace proteinových pudinků. Často nemají ideální složení a ještě častěji nestojí pár korun, přitom proteinový pudink vykouzlíte doma během pár minut. Druhý den vám poslouží jako příjemná snídaně nebo svačina. Potřebujeme jen 1 pudink v prášku. My vybrali čokoládový. Dále potřebujeme 500 ml mléka. Většinu mléka jsme dali vařit a ve zbylém mléku jsme rozmíchali pudink a 2 lžíce cukru. Do vroucího mléka nalijeme rozmíchaný pudink v mléce a vaříme chvíli do zhoustnutí. Poté pudink přendáme do mísy, kterou nasadíme do kuchyňského robota a pomocí balónové metly vyšleháme do vychladnutí. Do zchladlého pudinku vmícháme tvaroh a případně ještě dosladíme podle chuti. Doplníme oblíbeným ovocem. Proteinový pudink je i skvělou snídaní to-go. 

5. Obložená houska s tvarohovou pomazánkou

Pomazánky nabízejí nespočet chuťových kombinací. My máme rádi pomazánkový základ z tvarohu. Vhodnější je tvaroh z alobalu, který neobsahuje tolik vody jako tvaroh ve vaničce. Tvaroh v alobalu zjemníme trochou mléka, osolíme, ochutíme oblíbenými bylinkami a nastrouháme kupříkladu ředkvičky nebo mrkev. Perfektní je na malé kostičky nakrájená paprika. Pomazánku ráno namažeme na kváskový chleba nebo celozrnnou housku. Snadné, a přitom skvělé. 

Která snídaně to vyhraje u vás?