Jaro v kuchyni! Připravte si s námi pesto z medvědího česneku
Jedna z prvních bylinek, která symbolizuje příchod jara – medvědí česnek. Najdete ho v přírodě, ale pohodlně ho koupíte i na farmářských trzích nebo ve vybraných supermarketech.
Nespornou výhodou medvědího česneku je jeho svěží zelená barva, ale také příjemná česneková chuť bez pocitu těžkého žaludku. Navíc pesto z medvědího česneku vykouzlíte za pár minut a doladíte s ním řadu jídel.
Ingredience na cca 200 g skleničku pesta
- 50 g ořechů (lískové, madle, kešu, piniové…)
- 30 g parmazánu
- 50–60 ml olivového oleje
- 50 g medvědího česneku
Postup
- Všechny ingredience dáme do nožového mixéru a rozmixujeme dohladka.
- Pesto buď rovnou použijeme nebo jej přendáme do skleničky. Povrch pesta zalijeme olejem, abychom zabránili oxidaci (hnědnutí). Pesto uchováváme v lednici a spotřebujeme jej do pár dní.
Kam s pestem?
Pesto vmíchejte do těstovin, přidejte pár rajčátek a máte rychlou večeři. Smíchejte ho se zakysanou smetanou nebo polotučným tvarohem a servírujte jako dip k pečené zelenině nebo bramborám. Moc dobré je vmíchané do risotta. Ozdobí a chuťově doladí saláty a obědové misky. Nebo si ho dejte jen tak na topinku, kterou potřete žervé či cottage sýrem a na to dáte pesto z medvědího česneku. Možností je opravdu hodně.