Jaro v kuchyni! Připravte si s námi pesto z medvědího česneku

Autor: Lucie Nováková
Datum: 5. 4. 2024

Jedna z prvních bylinek, která symbolizuje příchod jara – medvědí česnek. Najdete ho v přírodě, ale pohodlně ho koupíte i na farmářských trzích nebo ve vybraných supermarketech. 

Nespornou výhodou medvědího česneku je jeho svěží zelená barva, ale také příjemná česneková chuť bez pocitu těžkého žaludku. Navíc pesto z medvědího česneku vykouzlíte za pár minut a doladíte s ním řadu jídel. 

Ingredience na cca 200 g skleničku pesta

  • 50 g ořechů (lískové, madle, kešu, piniové…)
  • 30 g parmazánu
  • 50–60 ml olivového oleje
  • 50 g medvědího česneku

Postup

  1. Všechny ingredience dáme do nožového mixéru a rozmixujeme dohladka.
  2. Pesto buď rovnou použijeme nebo jej přendáme do skleničky. Povrch pesta zalijeme olejem, abychom zabránili oxidaci (hnědnutí). Pesto uchováváme v lednici a spotřebujeme jej do pár dní. 

Kam s pestem?

Pesto vmíchejte do těstovin, přidejte pár rajčátek a máte rychlou večeři. Smíchejte ho se zakysanou smetanou nebo polotučným tvarohem a servírujte jako dip k pečené zelenině nebo bramborám. Moc dobré je vmíchané do risotta. Ozdobí a chuťově doladí saláty a obědové misky. Nebo si ho dejte jen tak na topinku, kterou potřete žervé či cottage sýrem a na to dáte pesto z medvědího česneku. Možností je opravdu hodně.