Tyhle snídaně v Karlíně si dejte!

Autor: Lucie Nováková
Datum: 11. 4. 2024

Jste už lehce přejedení míchaných vajíček a granol s jogurtem, na které běžně narážíte v kavárnách a snídaňových bistrech? Zkuste naše 3 tipy na absolutně neotřelé snídaně. 

Chlebové variace v Karlínské Holce

Nedávno otevřená Karlínská Holka láká na svůj chleba. Dokonce 3 chleby. Běžně tu pečou toustový chleba, briošku a kváskový chleba s bramborou. Na tyto chleby pak servírují 7 variací víkendových snídaní. Vždy 5 slaných a 2 sladké. Ideální koncept pro šérování jídla s přáteli. My jsme zvládli ochutnat kváskový chleba se šunkou od kosti s vajíčkem a uzenou holandskou omáčkou, toust telecí roštěnou, zelím, křenem a místní hořčicí. Pokud jste „na maso“, určitě si objednejte chleba, na kterém je bohatě navrstvené hovězí trhané maso, cibulová marmeláda a křupavý bramborový chips. To vše obklopené silným masovým demi glace. Asi nejvíc nás oslovil chleba s krémovými míchanými vejci, nakládanými ředkvičkami, smaženým česnekem a lanýžovou majonézou. Snídani jsme zakončili sladkou brioškou s karamelovým krémem, pikantním černým rybízem a křupavou sladkou krustou. Ještě jsme zvládli briošku obalovanou ve vajíčku se skořicí, ovoněnou tonkou a s lehce kyselým jablkem. Vaše oko tu potěší nejen krásné servírování, ale i autorská keramika od Terezy Niesnerové z Balance Ceramics. 

Omeleta s japonským nádechem v Miners

V Miners ve Fragmentu mají nové snídaňové menu. Ideální příležitost se tady zastavit, co říkáte? My jsme z novinek zkusili Fusion frittatu – vaječnou omeletu bohatě doplněnou ricottou, špenátem a dýňovými semínky. To by nebylo až tak inovátorské. Japonský twist omeletě dodalo koření furikake. Jde o tradiční japonskou směs z nedrcených mořských řas, ryb a sezamového semínka. Běžně se používá na dochucení rýže. Pokud se chcete držet chuťově klasičtějších chutí, objednejte si středomořskou omeletu s rukolou, konfitovanými rajčaty a bazalkovým olejem. Update postihl i místní oblíbené nadýchané lívance, které jsou nyní s čokoládovou ganache, jahodami a čokoládovým crumblem. To zní jako slibný začátek dne, co myslíte?

Barevné chutě v Etapě

Je až neuvěřitelné, jak nás i po tolika pravidelných návštěvách, umí tady překvapit. Baví nás, jak tu pracují se surovinami, které kdysi bývaly součástí našich kuchyní, jak tu reflektují sezónu i jak tu přemýšlí nad komplexností jídla. Kreativita etapího týmu je neskutečná. Ještě než tu představili vyjarněné menu, zkusili jsme řepovou palačinku s jemnou ricottou, která byla v kontrastu ke kyselýmu džemu z černého rybízu, kadeřávku a fermentovaným slunečnicovým semínkům. A taky snídaňová míchaná vajíčka s pečenou dýní, ravelinem a sušenými meruňkami. A k nim jejich místní báječný chleba. Z jarního menu jsme zkusili zastřená vajíčka podávaná na hráškovém krému s výraznou bylinkovou salsou a semínkovou granolou. Rozhodně nás láká kvásková palačinka se švestkami a s marcipánovou drobenkou z mandlí a máku nebo fenomenálně vypadající vegetariánské skotské vejce s bylinkovými kroupami se dvěma druhy sýra na salátu z jarní zeleniny a hrušek. Pokud máte chuť si užít skutečně netradiční, ale chuťově vyladěné kombinace. Etapa je místo, které musíte zažít.