Když jídlo leze i ušima! Gastro podcasty, které máte chuť si poslechnout

Autor: Lucie Nováková
Datum: 18. 4. 2024

Pokud rádi sledujete, co se kde šutne na české gastro scéně, tyto podcasty by neměly ujít vaší pozornosti. Doporučuje poslouchat s plným žaludkem nebo na cestě do oblíbeného podniku třeba na oběd. 

Velká žranice

Dlouhoformátový podcast Velká žranice známého food bloggera Lukáše Hejlíka vychází každého 4. v měsíci a pravidelně Lukáš spolu s dalšími hosty rozebírá jedno stanovené téma. Formát má evokovat chody v restauraci – drby ze scény (amuse bouche), gastro trendy (předkrm), hlavní téma (hlavní chod) a sladká pochvala (dezert). Na podcast si vyhraďte 2–4 hodiny, během kterých se dozvíte, co pofrčí v gastru, jestli je otevření nového podniku sranda, zda jsou snídaně novým gastro grálem nebo jestli mají hosté vždycky pravdu. Pokud byste do podcastu zaposlouchali a chtěli si přidat, předchozí Lukášův podcastový počin Gastromapa Lukáše Hejlíka má symbolických 111 dílů. 

Český GASTRONOMICKÝ podcast 

Více byznysově orientovaný podcast nabízí Luboš Kastner. V pozici moderátora detailně zpovídá hosty – profesionální kuchaře, majitele restaurací, vinaře a další. Prostřednictvím podcastu se snaží dát vhled do ekonomických potřeb, problémů i nápadů současné české gastronomie. 

Taste of Prague

Nejen o české gastro scéně vypráví známá dvojice Taste of Prague – Honza Valenta a Zuzka Daňková. Díky jejich podcastu získáte často tipy na cestování a objevování různých zemích a městech skrze gastronomii, ale také vás nechají nahlédnout do fungování vlastního bistra Šodó v pražských Dejvicích. A mají i přehled o novinkách, co se kde na otevírá. Podcast vychází velmi nepravidelně a nahodile. 

Co dům dal

Nejnovější podcast na gastro scéně patří do rodiny Ambiente. V podcastu procházíte budovami, kde sídlí Ambi podniky. Seznámíte se tak s jejich historií, ale i současným děním a nahlédnete trochu pod pokličku místních kuchyní. Můžete tak vyrazit na pivo Bílé kuželky, na Macharův dort do Myšáka nebo na opulentní snídani do Savoy i trochu jinak. 

Candycane coffee

Máme pro vás tip na ještě jeden úzce specializovaný podcast, a to je podcast výběrové pražírny Candycane. Zkušení baristi Jarda Slámečka a Ondřej Štoksa do posledního detailu rozebírají vše o kávě – původ, pražení, soutěže…, ale zvou si i hosty z více či méně vzdáleného gastro světa. Uvolněná atmosféra u všech dílů je zaručena.