Kefírový beránek s pistáciemi 🐏

Autor: Lucie Nováková
Datum: 25. 3. 2024

Tenhle recept vás bude bavit. Je totiž neskutečně snadný a navíc potřebujete jen pár surovin, které nejspíš budete mít doma. 

Ingredience

  • 250 ml kefíru
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 225 g hladké (špaldové) mouky
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 40 g nadrcených pistácií (nebo jiných ořechů)
  • máslo/olej na vymazání a krupička/hrubá mouka na vysypání formy
  • moučkový cukr na pocukrování a mašle na ozdobení

Postup

  1. Suroviny z lednice vyndáme alespoň 1 hodinu před pečením. Rovnou si také rozpustíme máslo a necháme jej zchladnout.
  2. Formu vymažeme olejem/máslem a vysypeme krupičkou anebo hrubou moukou.
  3. Začenem předehřívat troubu na 175 stupňů.
  4. Všechny suroviny kromě ořechů přendáme do větší mísy a metlou promícháme. Stačí, aby se suroviny spojily. Příliš dlouhé míchání těstu nesvědčí. 
  5. Těsto přendáme do formy na beránka.
  6. Pečeme 50 minut. Propečenost beránka otestujeme vpichem špejle – pokud je po vytažení z beránka čistá, je upečený.
  7. Vyklápíme cca 10 minut po vytažení z trouby. Necháme vychladnout na mřížce.
  8. Před podáváním pocukrujeme.

Velikost formy
1,4 l 

TIP | Jak obměnit těsto?

Kefírové těsto je velmi univerzální. Skvěle jej doplníte o rozinky namočené v rumu, nasekanou čokoládu, citronovou kůru nebo nemletý mák. Mimo Velikonoce jej nalijte do menší bábovkové formy