Kam s přebytky cuket? Do muffinů i do perníku!
Datum: 2. 7. 2024
Pokud se na vás valí cukety ze všech stran, mohly by se vám hodit snadné sladké recepty, do kterých cukety schováte tak, že si jich strávníci nevšimnou.
Cuketovo-čokoládové muffiny s tvarohovým krémem
Ingredience na 8–9 muffinů
- 200 g cukety (cca 1 menší cuketa) | váha před očištěním
- ¼ lžičky soli
- 100 g rostlinného oleje
- 3 vejce
- 70 g bílého jogurtu
- 120 g třtinového cukru
- 175 g hladké špaldové mouky
- 35 g holandského kakaa
- 10 g kypřicího prášku
- špetka soli
- 100 g vysokoprocentní čokolády
- papírové košíčky do formy na muffiny nebo silikonové formičky
Tvarohový krém
- 70 g másla
- 40 g moučkového cukru
- 250 g tučného tvarohu v alobalu
- 1 lžíce citronové šťávy
Zdobení
- hrst nasekaných pistácií
- pár kakaových bobů
- pár kousků lyofilizovaných jahod nebo malin
Postup
- Všechny suroviny z lednice vyndáme hodinu před tím, než chceme péct.
- Cuketu omyjeme, odřízneme konce a i se slupkou nastrouháme nahrubo. Nastrouhanou cuketu přendáme do sítka, posolíme a lehce rukou pomačkáme. Necháme alespoň 15 minut cuketu „se vypotit“.
- Formy na muffiny vyložíme košíčky. Silikonové formičky není potřeba vymazávat.
- Začneme předehřívat troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev).
- Do velké mísy rozklepneme vejce, odvážíme olej, bílý jogurt a cukr. Promícháme ruční metlou.
- Vodu, kterou cuketa pustila, vylijeme a ještě ji trochu vymačkáme. Cuketu vmícháme do základu na těsto.
- Přisypeme mouku, kakao, kypřicí prášek a sůl. Metlou promícháme.
- Na závěr vmícháme nahrubo nasekanou čokoládu.
- Těsto rozdělíme do formiček na muffiny. Pečeme cca 28–30 minut. Před vyndáním z trouby vyzkoušíme upečenost vpichem špejle.
Tvarohový krém
- Změklé máslo vyšleháme s cukrem do světlého krému – nejlépe to jde pomocí balonové metly v kuchyňském robotu.
- Poté zašleháme tvaroh a citronovou šťávu. Výsledný krém je hladký a bez hrudek.
Dokončení
- Krém navrstvíme na muffiny a dozdobíme sekanými ořechy, kakaovými boby a lyofilizovanými jahodami.
Doba přípravy | 30 minut + pečení + čas na zchladnutí
Tip | Těsto můžete péct v chlebíčkové nebo bábovkové formě. Velikost formy volte kolem 1,4 l. Dobu pečení prodlužte na cca 55 minut.
Snadný cuketový perník
Ingredience na perník do formy 20 × 30 cm
- 300 g cukety (cca 1 větší cuketa) | váha před očištěním
- 100 g rostlinného oleje
- 100 g bílého jogurtu
- 2 vejce
- 120 g třtinového cukru
- 1 prášek do perníku
- 1 lžíce skořice
- 30 g holandského kakaa
- 170 g hladké špaldové mouky
- 20 g chia semínek
- špetka soli
- olej na vymazání a strouhaný kokos vysypání formy
Na dokončení
- 100 g chuťově výrazné marmelády – višňová, ostřejší meruňková, rybízová,
- 100 g vysokoprocentní čokolády
- 30 g másla
- 30 g strouhaného kokosu
Postup
- Všechny suroviny z lednice vyndáme hodinu před tím, než chceme péct.
- Formu vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem.
- Troubu předehřejeme na 170 stupňů (horní a spodní ohřev).
- Cuketu omyjeme, odřízneme konce a i se slupkou nastrouháme najemno.
- Do větší mísy dáme nastrouhanou cuketu, olej, bílý jogurt a vejce. Promícháme ruční metlou.
- Přisypeme skořici, kakao, cukr, mouku, prášek do perníku, chia semínka a špetku soli. Vymícháme hladké těsto.
- Vlijeme do formy, uhladíme a pečeme 35 minut.
Dokončení
- Po vychladnutí potřeme marmeládou a přelijeme čokoládou, kterou jsme rozpustili s máslem. Posypeme kokosem. Necháme zatuhnout v lednici.
Doba přípravy | 20 minut + pečení + čas na zchladnutí