Kam s přebytky cuket? Do muffinů i do perníku!

Autor: Lucie Nováková
Datum: 2. 7. 2024

Pokud se na vás valí cukety ze všech stran, mohly by se vám hodit snadné sladké recepty, do kterých cukety schováte tak, že si jich strávníci nevšimnou. 

Cuketovo-čokoládové muffiny s tvarohovým krémem

Ingredience na 8–9 muffinů

  • 200 g cukety (cca 1 menší cuketa) | váha před očištěním
  • ¼ lžičky soli
  • 100 g rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 70 g bílého jogurtu
  • 120 g třtinového cukru
  • 175 g hladké špaldové mouky
  • 35 g holandského kakaa
  • 10 g kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • papírové košíčky do formy na muffiny nebo silikonové formičky

Tvarohový krém

  • 70 g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 250 g tučného tvarohu v alobalu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Zdobení

  • hrst nasekaných pistácií
  • pár kakaových bobů
  • pár kousků lyofilizovaných jahod nebo malin

Postup

  1. Všechny suroviny z lednice vyndáme hodinu před tím, než chceme péct. 
  2. Cuketu omyjeme, odřízneme konce a i se slupkou nastrouháme nahrubo. Nastrouhanou cuketu přendáme do sítka, posolíme a lehce rukou pomačkáme. Necháme alespoň 15 minut cuketu „se vypotit“. 
  3. Formy na muffiny vyložíme košíčky. Silikonové formičky není potřeba vymazávat. 
  4. Začneme předehřívat troubu na 180 °C (horní a spodní ohřev).
  5. Do velké mísy rozklepneme vejce, odvážíme olej, bílý jogurt a cukr. Promícháme ruční metlou. 
  6. Vodu, kterou cuketa pustila, vylijeme a ještě ji trochu vymačkáme. Cuketu vmícháme do základu na těsto.
  7. Přisypeme mouku, kakao, kypřicí prášek a sůl. Metlou promícháme. 
  8. Na závěr vmícháme nahrubo nasekanou čokoládu. 
  9. Těsto rozdělíme do formiček na muffiny. Pečeme cca 28–30 minut. Před vyndáním z trouby vyzkoušíme upečenost vpichem špejle.

Tvarohový krém

  1. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do světlého krému – nejlépe to jde pomocí balonové metly v kuchyňském robotu. 
  2. Poté zašleháme tvaroh a citronovou šťávu. Výsledný krém je hladký a bez hrudek.

Dokončení

  1. Krém navrstvíme na muffiny a dozdobíme sekanými ořechy, kakaovými boby a lyofilizovanými jahodami. 

Doba přípravy | 30 minut + pečení + čas na zchladnutí 

Tip | Těsto můžete péct v chlebíčkové nebo bábovkové formě. Velikost formy volte kolem 1,4 l. Dobu pečení prodlužte na cca 55 minut. 


Snadný cuketový perník

Ingredience na perník do formy 20 × 30 cm

  • 300 g cukety (cca 1 větší cuketa) | váha před očištěním
  • 100 g rostlinného oleje
  • 100 g bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 120 g třtinového cukru
  • 1 prášek do perníku
  • 1 lžíce skořice
  • 30 g holandského kakaa
  • 170 g hladké špaldové mouky
  • 20 g chia semínek
  • špetka soli
  • olej na vymazání a strouhaný kokos vysypání formy

Na dokončení

  • 100 g chuťově výrazné marmelády – višňová, ostřejší meruňková, rybízová,
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • 30 g másla
  • 30 g strouhaného kokosu

Postup

  1. Všechny suroviny z lednice vyndáme hodinu před tím, než chceme péct. 
  2. Formu vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem. 
  3. Troubu předehřejeme na 170 stupňů (horní a spodní ohřev).
  4. Cuketu omyjeme, odřízneme konce a i se slupkou nastrouháme najemno.
  5. Do větší mísy dáme nastrouhanou cuketu, olej, bílý jogurt a vejce. Promícháme ruční metlou. 
  6. Přisypeme skořici, kakao, cukr, mouku, prášek do perníku, chia semínka a špetku soli. Vymícháme hladké těsto.
  7. Vlijeme do formy, uhladíme a pečeme 35 minut.

Dokončení

  1. Po vychladnutí potřeme marmeládou a přelijeme čokoládou, kterou jsme rozpustili s máslem. Posypeme kokosem. Necháme zatuhnout v lednici.

Doba přípravy | 20 minut + pečení + čas na zchladnutí