Na výlet! Máme pro vás 3 tipy na výlety do hodiny od Prahy

Autor: Lucie Nováková
Datum: 16. 7. 2024

V minulém článku jsme vám slíbili výlety mimo Prahu. Vybrali jsme 3 místa, která rozhodně stojí za návštěvu. Není složité se tam dostat, budete mít na co koukat a navíc si pochutnáte. Vyzkoušeno za vás!

Na Karlštejn nejen na hrad

Možná je to první místo, které vás napadne, kam vyjet z Prahy. Pokud na Karlštejn vyrazíte časně ráno a ideálně i ve všední den, užijete si toto místo i bez davů turistů. 

Jak se sem dostat?

Vlakem z Prahy dojedete na Karlštejn asi za 45 minut. Dvoupatrový vlak pendlující na trase Praha–Beroun jezdí co půl hodinu. Podobně dlouho vám zabere i cesta autem. Parkovat můžete na zpoplatněném centrálním parkovišti, které najdete při levém břehu Berounky. Na Karlštejn ale můžete dojít pěšky – z Radotína sem vede turistická cesta. Hrad zdoláte i na kole po cyklotrase, která vede podél Berounky. 

Co tu vidět?

Hrad | Majestátní hrad se nachází na kopci asi 2 km od vlakového nádraží. Stejně daleko je i parkoviště. Na Karlštejně jsou dva základní prohlídkové okruhy – Císařská rezidence Karla IV. na 45 minut a Karlštejnské hradní kaple na 100 minut. Na druhý zmíněný okruh je potřeba mít rezervaci dopředu. Na nádvoří a část hradeb se dostanete zdarma. Platí se za děti od 6 let. 

Zoopark | Pokud na Karlštejn vyrážíte i s menšími dětmi, je možné, že historický výklad úplně neocení, tak je pak vezměte do Zooparku, který se nachází kousek od nádraží. Můžete tu obdivovat exotická zvířata jako jsou bílí tygři, lev nebo levhart. Je tu mnoho otevřených výběhů pro lamy, zebry, osly, koníky, kozy. U několika výběhů můžete koupit i krmivo a zvířata nakrmit. Děti se tu mohou projet na velbloudovi nebo poníkovi. U Zooparku dost možná oceníte i možnost si odpočinout u břehu Berounky. 

Svatý Jan pod Skalou | Jestli je zdolání Karlštejna pro vás málo, pokračujte do malinké obce Svatý Jan pod Skalou, která je součástí chráněné krajinné oblasti Český kras. Dojdete sem pěšky i dojedete na kole (nevede sem ale přímá cyklostezka). Z Karlštejna je to necelých 10 km. 

Kde se najíst? 

Pokud se bojíte turistických podniků, máme pro vás 2 ozkoušené tipy, kde se fantasticky najíst. Po cestě na hrad potkáte podnik s názvem Karlštejn 34. Do bistra doporučujeme zajít na kávu a něco sladkého – vše si tu pečou a připravují sami. Vyhlášené jsou jejich pastel de nata. Mívají i veganské varianty dortíků. Spousty dobrot si můžete vzít i s sebou. Z větších jídel můžete něco zkusit asijky orientovaného menu nebo se zeptejte na aktuální speciál.

Jestli už vám ale vyhládlo, vydejte se na oběd do Romantického Hotelu Mlýn Karlštejn. Pokud budete mít možnost, dejte si jídlo na krásné terase a užijte si výhled na splav u řeky. Samotná zvuková kulisa řeky je zážitek. Restaurace se má krásný výběr jídel ze sladkovodních i mořských ryb. Specialitou šéfkuchaře Petra Vaňka je rozhodně jeseter, kterého je potřeba objednat dopředu. Z aktuálního menu nevynechejte mořského vlka s hráškovou tarhoňou a vinnou omáčkou či grilovaného pstruha. Jestli vás nelákají ryby, další místní specialitou tu jsou kačeří prsa se šípkovou omáčkou. Užijete si tu i stylově připravenou českou klasiku. V jídelním lístku myslí i na děti. Z dezertů pak zkuste třeba dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou. 


Do Kutné Hory nejen na Chrám svaté Barbory

Historické město, které je mezi památkami UNESCO, vás rozhodně překvapí, i pokud vás prvoplánové turistické cíle nelákají.

Jak se sem dostat? 

Cesta z Prahy do Kutné Hory trvá kolem hodiny – a to autem i vlakem. Vlak jezdí co hodinu. Vlakové nádraží je vzdálené asi 3,5 km od Chrámu svaté Barbory. Pokud pojedete autem, můžete zaparkovat na U kapličky, kde celodenní parkování vyjde na 20 Kč. Do historického centra města dojdete ani ani ne za pár minut. 

Co tu vidět?

Chrám svaté Barbory | absolutně unikátní vrcholně a pozdně gotické dílo, jež je zasvěceno patronce havířů svaté Barboře. Do chrámu se dostanete po zaplacení vstupného na pokladně. 

Kostnice | Kostel Všech svatých na hřbitově v Sedlci je vyzdoben jen lidskými kostmi. Celkem má jít o ostatky 40 000 zemřelých během morových ran a husitských válek. 

Areál bývalých Jezuitských kolejí a GASK | Tohle místo vás uchvátí a překvapí. Galerie moderního a současného umění středočeského kraje sídlí v prostorách původních Jezuitských kolejí. Za návštěvu stojí i opečovávané venkovní zahrady. V prostorách galerie najdete i schovanou kavárnu – druhou pobočku oblíbeného kutnohorského Kafírnictví. 

Za návštěvu také stojí Vlašsky dvůr, která kdysi sloužila jako královská mincovna. Breüerovy sady, které se náchází pod mincovnou a kostelem svatého Jakuba. Nedaleko Kutné Hory je známý klasicistní zámek Kačina. 

Kde se najíst?

Skoro až překvapivě v Kutné Hoře nebudete vědět, kam dřív. Naše kroky vždy vedou do Kafírnicví, a to do jejich pobočky na Palackého náměstí i do druhé kavárny, která se nachází v GASKu. První zmíněná pobočka v sobě kloubí kromě skvělé kavárny i místo, kde si můžete namalovat např. vlastní misku nebo hrneček. Mají výběrovou kávu z různých českých pražíren a skvělé dorty, makronky a v létě i nanuky. Na snídani skočte do Turistky, která je na dohled od chrámu svaté Barbory. Vyladěné snídaně, vlastní zákusky, kynuté buchty, dokonalé skořicové šneky i vlastní chleba – to vše tu mají. Na zrzku musíte do Zmrzlinárny Kutná Hora. Skutečně poctivá zmrzlina. Pravidelně mívají chuťově překvapivé speciály. Jen pozor, přijímají jen platbu v hotovosti. Pro zásoby kvalitní čokolády zajděte do místní čokoládovny Lidka, kromě vlastní čokolády i na váhu mají i další bean to bar čokolády. Na rodinný oběd se nabízí Čtyři sestry. Zahradní restaurace, kterou skutečně vedou čtyři sestry. Čekejte kreativní menu se zastoupením ryb, zvěřiny i bezmasých chodů. Tradičnější českou kuchyně najdete v restauraci Na Pašince


Do Tábora nejen za husitkou historií

Jihočeské město spjaté s husitskou historií dnes nabízí nejen prohlídky radnice, návštěvu husitského muzea, procházky kolem rybníku Jordán, ale i skvělou gastronomii. 

Jak se sem dostat?

Do Tábora jezdí z Prahy rychlíky nebo mezinárodní vlaky na pravidelné bázi cca co hodinu. Cesta zabere kolem hodiny až hodiny a čtvrt. Autem z Prahy do Tábora dojedete za podobný čas. Parkovat můžete na různých placených parkovištích, třeba u nádraží. 

Co tu vidět?

Táborská radnice | pozdně gotická stavba ze začátku 16. století je sídlem galerie výtvarného umění, interaktivní výstavy Husité a je zde i vstup do středověkého podzemí. 

Muzeum čokolády a marcipánu | 1 000 m2 věnované historií, pěstování a současné výrobě čokolády. 

Botanická zahrada | nejen v letních oceníte procházku v zeleni. Táborská botanická zahrada je v srdci města a patří mezi nejstarší botanické zahrady v ČR. Vstup je zdarma. 

Kde se najíst?

Jestli se sem vydáte kvůli jídlu, rozhodně nemáte šanci být zklamaní. Tábor nabízí tolik gastronomických možností. Začneme kávou. Vlastní kavárnou a pražírnou disponuje Putovní pražírna, která se nachází nedaleko vlakového nádraží. Pro skvělou kávu a třeba i něco sladkého zajděte do Kávové Zastávky. Kavárna je vedle Divadla Oskara Nedbala a v zadních prostorách máte výhled na Jordán. Rozhodně neopomeňte návštěvu Jednoty, což je koncept kavárny a výběrového knihkupectví. Pokud už vám vyhládlo, skočte si přes ulici na snídani do Bistra Pražská. Dělají bezva snídaně, brunche i pravidelně se měnící polední menu a odpoledne si zpříjemněte sladkým dezertem z vitríny. Když jsme nakousli sladké, rozhodně musíte zamířit do Moccacafé Tábor na zmrzlinu. Nejhorší bude, že nebudete vědět, kterou si dát. Pečou i sladké dorty, zákusky, makronky, ale mají i vezou nabídku snídaní. Na poctivé snídaně i stylové obědy skočte do Trika Tábor. Žízeň uhasíte ve Výčepu, kde na čepu mají samozřejmě pivo z nedalekého pivovaru Obora. Ne rychlý oběd běžte třeba do Výkvětu (místní sem hodně chodí na neapolskou pizzu). Jestli hledáte vyšší gastronomii, budete v Táboře spokojeni. Krásný čas i jídlo si užijete v hotelu Nautilus v restauraci Goldie nebo v hotelu Palcát v restauraci Mace. Obě restaurace jsou spjaté se známým jménem české gastronomie Martinem Svatkem. Nautilus s jeho minulostí a Mace s jeho současností. Obě místa uspokojí i velmi náročné strávníky.