Večeře bez práce? Zkuste jídla z jednoho hrnce
Večer přiběhnete z práce domů a marně přemýšlíte, co rychlého vymyslíte k večeři? Přesně pro tyhle chvíle pro vás máme tři recepty na večeře, které připravíte během pár minut a navíc je pohodlně připravíte v jednom hrnci. Aby bylo plánování jídel ještě snazší, v závěru článku najdete i nákupní seznam potřebných surovin.
Orzo s kuřecím masem a špenátem
Orzo je těstovina ve tvaru rýže. Nejčastěji ji koupíte v online supermarketech nebo se podívejte v obchodech i po názvu těstovinová rýže. Místo orza můžete sáhnout po tarhoně.
Ingredience
- 2 lžíce rostlinného oleje (může být olivový)
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 300 g kuřecích prsou (cca 2 kuřecí prsa)
- sůl
- několik větviček čerstvého tymiánu
- 200 g orza
- 600 ml vlažného kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 100 g čerstvého baby špenátu
- 120 g žervé nebo ricotty
Postup
- V pánvi rozehřejeme olej a mezitím nakrájíme cibuli najemno, česnek na plátky. Vhodíme restovat do pánve.
- Kuřecí maso nakrájíme na kostky.
- Jakmile je cibule s česnekem lehce zlatavá, přidáme zarestovat maso. Restujeme zprudka, aby se maso zatáhlo.
- Osolíme a ochutíme lístky tymiánu.
- Přisypeme orzo, zalijeme vývarem a promícháme.
- Přikryjeme poklicí a vaříme na ¾ výkonu sporáku 12 minut.
- Poté vypneme sporák a přidáme špenát. Na závěr vmícháme žervé nebo ricottu a podáváme.
Jídlo je pro cca 4 strávníky. Místo špenátu můžete na závěr vmíchat prohřát mražený hrášek.
Těstoviny s rajčaty a olivami
Pár surovin, které jen vhodíte do hrnce a už se jen těšíte na skvělou večeři.
Ingredience
- 300 g těstovin typu fusilli, penne nebo farfalle
- hrst černých oliv
- hrst cherry rajčat
- pár posekaných sušených rajčat
- hrst čerstvé bazalky
- 400 g konzervovaných rajčat (1 plechovku)
- 600 ml zeleninového vývaru nebo vody
- sůl
- k podávání parmazán, burrata nebo mozzarella
Postup
- Všechny suroviny vložíme do velkého hrnce a přivedeme k varu.
- Vaříme bez pokličky cca 10–12 minut. Během této doby 1–2× promícháme. Podáváme s čerstvou bazalkou a parmazánem či jiným sýrem.
Jídlo je pro cca 4 strávníky a je vegetariánské.
Gnocchi caprese
Pokud je nějaká surovina, kterou se vyplatí mít doma pro případ nouze, jsou to bramborové gnocchi. Můžete je libovolně zapékat, aniž byste je museli před tím uvařit.
Ingredience
- 500 g kupovaných bramborových gnocchi
- 300–400 g cherry rajčat
- 250 g mozzarelly (2 balení)
- hrst čerstvé bazalky
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Začneme si předehřívat troubu na 200 °C (horní a spodní ohřev).
- Do zapékací misky nasypeme gnocchi, cherry rajčátka (pokud jsou větší, pokrájejte na čtvrtiny), natrháme mozzarellu, osolíme, zakápneme olivovým olejem a přihodíme bazalku.
- Promícháme.
- Zapékáme 35 minut. Pro ještě zlatavější kůrku přepneme na poslední 3 minuty na zapékání pod grilem.
Jídlo je pro cca 3–4 strávníky a je vegetariánské. Dle zvolených gnocchi může být i bezlepkové.
Nákupní seznam na 3 večeře
Maso a sýry
- 300 g kuřecích prsou
- 120 g žervé nebo ricotty
- 250 g mozzarelly (2 balení)
- parmazán nebo buratta
Těstoviny, gnocchi
- 200 g orza
- 500 g kupovaných bramborových gnocchi
- 300 g těstovin typu fusilli, penne či farfalle
Zelenina
- 1 cibule
- 1 česnek
- 1 balení baby špenátu
- 500 g cherry rajčat
- černé olivy
- sušená rajčata
- 1 plechovka konzervovaných rajčat
Základ, koření a bylinky
- 1,2 l vývaru
- olivový olej
- sůl
- čerstvý tymián
- čerstvá bazalka