Večeře bez práce? Zkuste jídla z jednoho hrnce

Autor: Lucie Nováková
Datum: 11. 11. 2024

Večer přiběhnete z práce domů a marně přemýšlíte, co rychlého vymyslíte k večeři? Přesně pro tyhle chvíle pro vás máme tři recepty na večeře, které připravíte během pár minut a navíc je pohodlně připravíte v jednom hrnci. Aby bylo plánování jídel ještě snazší, v závěru článku najdete i nákupní seznam potřebných surovin.

Orzo s kuřecím masem a špenátem

Orzo je těstovina ve tvaru rýže. Nejčastěji ji koupíte v online supermarketech nebo se podívejte v obchodech i po názvu těstovinová rýže. Místo orza můžete sáhnout po tarhoně. 

Ingredience

  • 2 lžíce rostlinného oleje (může být olivový)
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g kuřecích prsou (cca 2 kuřecí prsa)
  • sůl
  • několik větviček čerstvého tymiánu 
  • 200 g orza
  • 600 ml vlažného kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 100 g čerstvého baby špenátu
  • 120 g žervé nebo ricotty

Postup

  1. V pánvi rozehřejeme olej a mezitím nakrájíme cibuli najemno, česnek na plátky. Vhodíme restovat do pánve. 
  2. Kuřecí maso nakrájíme na kostky. 
  3. Jakmile je cibule s česnekem lehce zlatavá, přidáme zarestovat maso. Restujeme zprudka, aby se maso zatáhlo.
  4. Osolíme a ochutíme lístky tymiánu.
  5. Přisypeme orzo, zalijeme vývarem a promícháme. 
  6. Přikryjeme poklicí a vaříme na ¾ výkonu sporáku 12 minut. 
  7. Poté vypneme sporák a přidáme špenát. Na závěr vmícháme žervé nebo ricottu a podáváme.

Jídlo je pro cca 4 strávníky. Místo špenátu můžete na závěr vmíchat prohřát mražený hrášek.

Těstoviny s rajčaty a olivami

Pár surovin, které jen vhodíte do hrnce a už se jen těšíte na skvělou večeři. 

Ingredience

  • 300 g těstovin typu fusilli, penne nebo farfalle
  • hrst černých oliv
  • hrst cherry rajčat
  • pár posekaných sušených rajčat
  • hrst čerstvé bazalky
  • 400 g konzervovaných rajčat (1 plechovku)
  • 600 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • sůl
  • k podávání parmazán, burrata nebo mozzarella

Postup

  1. Všechny suroviny vložíme do velkého hrnce a přivedeme k varu.
  2. Vaříme bez pokličky cca 10–12 minut. Během této doby 1–2× promícháme. Podáváme s čerstvou bazalkou a parmazánem či jiným sýrem.

Jídlo je pro cca 4 strávníky a je vegetariánské.

Gnocchi caprese

Pokud je nějaká surovina, kterou se vyplatí mít doma pro případ nouze, jsou to bramborové gnocchi. Můžete je libovolně zapékat, aniž byste je museli před tím uvařit.

Ingredience

  • 500 g kupovaných bramborových gnocchi
  • 300–400 g cherry rajčat
  • 250 g mozzarelly (2 balení)
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

  1. Začneme si předehřívat troubu na 200 °C (horní a spodní ohřev).
  2. Do zapékací misky nasypeme gnocchi, cherry rajčátka (pokud jsou větší, pokrájejte na čtvrtiny), natrháme mozzarellu, osolíme, zakápneme olivovým olejem a přihodíme bazalku.
  3. Promícháme.
  4. Zapékáme 35 minut. Pro ještě zlatavější kůrku přepneme na poslední 3 minuty na zapékání pod grilem.

Jídlo je pro cca 3–4 strávníky a je vegetariánské. Dle zvolených gnocchi může být i bezlepkové.


Nákupní seznam na 3 večeře 

Maso a sýry

  • 300 g kuřecích prsou 
  • 120 g žervé nebo ricotty
  • 250 g mozzarelly (2 balení)
  • parmazán nebo buratta

Těstoviny, gnocchi

  • 200 g orza
  • 500 g kupovaných bramborových gnocchi
  • 300 g těstovin typu fusilli, penne či farfalle

Zelenina

  • 1 cibule
  • 1 česnek
  • 1 balení baby špenátu
  • 500 g cherry rajčat
  • černé olivy
  • sušená rajčata
  • 1 plechovka konzervovaných rajčat

Základ, koření a bylinky

  • 1,2 l vývaru
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvý tymián
  • čerstvá bazalka