Cukroví a jedlý dárek v jednom. Upečte a darujte italské cantuccini

Autor: Lucie Nováková
Datum: 2. 12. 2024

Tradiční sladké a velmi křupavé sušenky pochází z oblasti Toskánska v Itálii. Sušenky jsou dvakrát pečené, aby se důsledně vysušily a byly tak ideální pro namáčení do kávy, kakaa nebo dezertního vína Vin Santa. 

Pokud je hezky zabalíte, budou milým vánočním dárkem pro kolegy a blízké. Jinak je uchovávejte v plechové dóze a vydrží vám krásně křupavé skutečně dlouho. 


Ingredience na 1 plech

  • 3 vejce (2 do těsta, 1 na potření)
  • 175 g třtinového cukru + 1 lžíce cukru na posypání
  • 250 g ořechů (tradičně se dávají mandle, ale vyberte takové ořechy, jaké máte rádi)
  • 250 g hladké (špaldové) mouky
  • 7 g kypřicího prášku
  • ½ lžičky skořice (nemusí být) 
  • špetku soli

Postup

  1. 2 vejce rozklepneme do velké mísy a přisypeme cukru. Ruční metlou mícháme 2–3 minuty, až se začne cukr rozpouštět.
  2. Přisypeme ořechy, mouku, kypřicí prášek, skořici i sůl. Metlou a posléze rukou vypracujeme hutné lepivé těsto.
  3. Začneme předehřívat troubu na 200 °C (horní a spodní ohřev)
  4. Těsto rozdělíme na 3 stejné díly. Z každého dílu vytvoříme cca 3 cm široký zploštělý váleček. Nejlépe to jde rovnou na plechu, který jsme vyložili pečicím papírem. 
  5. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem.
  6. Pečeme 20–25 minut.
  7. Poté plech vyndáme z trouby. Teplotu snížíme na 140 °C (horní a spodní ohřev).
  8. Válečky opatrně přeneseme na prkýnko a ostrým (ideálně zubatým) nožem krájíme cca 1–1,5 cm silné sušeny. Jednotlivé sušenky pokládáme řeznou stranou na plech. Pečeme v troubě dalších 20 minut. 
  9. Vychladlé sušenky dáváme do dobře těsnící dózy. 

Doba přípravy | 20 minut + pečení

Množství | 1 velký plech