„Lagom – místo, které je tak akorát a které Karlínu chybělo,“ říká jeho majitelka Iva Jindráková
Je to pár měsíců, kdy na oblíbené karlínské cyklostezce otevřelo Bistro Lagom. Místo, které láká na bohaté snídaně, pohodové posezení nad čerstvě upečenými dezerty i hygge atmosféru. Vyrazte spolu s majitelkou bistra Ivou Jindrákovou do místa, které nemá být ani moc, ani málo, ale tak akorát.




1. Představte, prosím, krátce koncept Bistra Lagom? Co přináší do Karlína.
Cílem bistra bylo propojit kvalitní suroviny a pokrmy, výběrovou kávu a zároveň vytvořit multifunkční prostor pro co nejširší spektrum návštěvníků. K tomu vybízí lokalita, která je u cyklostezky, vedle hřiště, u administrativních budov a pod obytnou budovou, zároveň v Karlíně. Také jsem se chtěla trochu odlišit nabídkou a při hledání inspirace na internetu jsem brzy narazila na slovo, které popisovalo přesně to, jak si bistro představuji. To slovo je LAGOM, která znamená „ani moc, ani málo – tak akorát“. Protože se jedná o švédské slovo, hned jsem se pustila do studia švédské kuchyně a inspirovala se s kuchařem při tvorbě nabídky. Do Karlína se snažíme přinášet multifunkčnost, minimalismus a hygge atmosféru spolu s kvalitní gastronomií a výběrovou kávou.
2. Pro jaké příležitosti je Bistro Lagom ideálním místem?
Prostory Lagom jsou vyřešeny tak, aby se zde mohly setkávat různé skupiny návštěvníků a zároveň byl každý spokojen. Pokud chcete přijít s dětmi, rádi vás usadíme v našem malém prostoru s hračkami. Když k nám mezitím zavítá host, co má zrovna pracovní meeting, usadíme ho do většího prostoru a tyto dvě místnosti oddělíme skleněnými dveřmi, aby si každý užil to své. Děti hračky, maminky kávu a ostatní třeba pracovní oběd nebo dortík s kamarádkou. Jsme bistro, kam můžete doběhnout, dojet na kole, dojít se psem, s dětmi, bez dětí, jít na meeting, na kávu, dortík, brunch, oběd i víno nebo čepované pivo. Zkrátka tak akorát pro jakoukoliv příležitost.
3. Kdo je v tady kuchařem/pekařem/cukrářem.
Naším šéfkuchařem je Lukáš Bača, po jeho boku peče šéfpekařka Tereza Přibylová. Velkým pomocníkem je naše Saša, která jak peče, tak vaří a je také silným článkem naší kuchyně.


4. Co najdeme na menu a podle čeho se mění nabídka menu?
U nás zaženete velký hlad po celý den, ale zaměřujeme se převážně na brunche. Najdete v nich od klasických vejce Benedikt až po speciály jako Hash brown s uzeným lososem. Na oběd vždy máme polévky (krémovou a vývar) a speciály. Jako třeba teď briošky se smaženým kuřetem nebo treskou v těstíčku. Nechybí něco sladkého od naší Terezky ve vitríně. Inspirujeme trochu Švédskem nebo Skandinávií obecně a také sezonností surovin. Náš Luky miluje Asii, takže ji tam sem tam taky propašuje :). Nejsme zaměřeni na konkrétní kuchyni, rádi si vymýšlíme různé kombinace. Nabídku měníme podle sezony. V létě bychom například rádi pravidelně grilovali.
5. Jaké máte dodavatele a jak si je vybíráte?
Snažíme se co nejvíc surovin brát od lokálních dodavatelů nebo farmářů. Mezi naše hlavní patří např. Vejce z Louky, med od pana Kučery, microgreens Jedlé klíčky, freshe od Goodlok, káva od Mono Coffee a Dos Mundos a další. Výběr je jasný – co nejvyšší kvalita, která nám bude dovezena :). Je samozřejmě spousta skvělých dodavatelů, ale je také mnoho proměnných, které musíte jako podnik zkombinovat a dodání, množství a cena jsou hlavním z nich. Kvalitu je pro nás ale na prvním místě.


6. Pečete si vlastní pečivo? A jaká je konkrétně nabídka?
Ano, nově si pečeme i vlastní chléb, všechny briošky a samozřejmě sladké pečivo je naší výroby. Chleby neprodáváme, ale ze sladkého máme vždy dle denní nabídky buchty, koláčky, ořechové či slané pletence nebo třeba švédské semly.
7. Na co byste nás pozvali? Co tu máte osobně nejraději?
a tuto otázku bych mohla vyjmenovat klidně deset produktů :). Luky s Terkou jsou nesmírně šikovní, zatím jsem neměla nic, co bych jim neschválila na menu. Moji favoriti od začátku jsou Lagom Benedikty, k obědu Brioška se smaženým kuřetem a sladká tečka nový mrkváč bez lepku a laktózy, čokomandlový dortík nebo semla. K tomu samozřejmě káva nebo naše jahodová limonáda.
8. Na co se můžeme těšit v následujících měsících?
Vždy si říkám, že si dáme chvíli oddych s novinkami, ale tým neustále přichází s nápady, takže u nás se pořád něco děje. Můj nejnovější nápad je e-shop, kde si budete moct objednat třeba slané a sladké boxy s našimi produkty nebo dorty. Chystáme na menu vrátit čepované pivo, až se oteplí rozšířit předzahrádku, na Velikonoce prodej mazanců, ale především zahájit grilovací sezónu včetně letního menu a drinků.
Ještě bych na závěr ráda dodala, že Lagom by nebyl bez lidí, kteří v něm pracují a bez lidí, kteří se do něj rádi vrací. A pro mě, jakožto majitelku, je to pohlazení na duši, když se to, co do toho dáváte, vrací zpět. Také bych ráda poděkovala fotografce Anetě Podružkové, Jardovi Valentovi a především Karolíně Svobodové, která se nám stará o krásné sociální sítě.



