Snídaňoví nadšenci zpozorněte. Ve Štanglu servírují degustační snídaně
Ve druhé patře nad pekárnou a kavárnou Eska se už nějakou dobu rozprostírá degustační restaurace Štangl, v jejímž čele stojí šéfkuchař Martin Štangl. Restaurace byla až doposud zaměřená na degustační večeře, nově hostům nabízí možnost užít si degustace během sobotního dopoledne.




Kvalita surovin na prvním místě
Hodnoty Štanglu jsou absolutně jednoduché – servírují co nejvíce surovin z místních a blízkých zdrojů v té nejvyšší kvalitě. Tým Štanglu udržuje velmi blízké vazby s okolními farmáři. Na talíři se tak odráží nejen kreativita, ale především lokální a sezonní suroviny, které se snaží na maximum využít. A o suroviny především jde i u snídaní.
Pasta nejen pro oči
První chod se nese v duchu ochutnávek – postupně vám na stůl nanosí na malých talířcích a v malých mističkách vše, co restaurace Štangl nabízí. Můžete tak ochutnat a sdílet ďábelská vejce, paštiku s jeřabinou na opečené briošce, kváskovou placku, ředkvičku s bylinkovým krémem, kanapku se škvarkami, čtyři druhy másla, malinový a meruňkový džem a třeba čerstvý sýr s bylinkovým salátem. K tomu samozřejmě pečivo a kávu z Esky. Pokud byste chtěli snídani pojmou slavnostněji, rádi vám poradí s výběrem vína nebo míchaného drinku.

Sám sobě šéfkuchařem
U druhého chodu si můžete vybrat z hlavní suroviny, ze které chcete svou snídani. Na výběr je vejce z b’volného chovu, ovesná kaše nebo grilované maso. Principem tohoto chodu je nechat vyniknout tuto surovinu, kterou tu používají v nejlepší možné kvalitě. My jsme vyzkoušeli vejce a grilované maso. U vajec se vás budou ptát, jakou oblíbenou formu přípravy máte nejraději. A tuto zvolenou formu dovedou k dokonalosti. Můžete tak ochutnat perfektní omeletu, sázená vejce nebo třeba vejce do skla, která aktuálně doplňoval sezonní chřest, čerstvý sýr a bylinky. U masa máte na výběr z uzenin nebo můžete zvolit na příklad hovězí svíčkovou, kterou vám připraví přesně na míru vašim preferencím. My jsem tak dostali na talíř medium rare svíčkovou připravenou na grilu, sázená vejce lehce nastrouhaná plátky lanýže, bramborovou slámu a sezonní bylinky.


Sladká tečka
A třetím chodem je dezert. Z nabídky jsme zkusili obě varianty – tvarohovou bábovku s citronovou kůrou a šlehačkou a lívance obalené ve skořicovém cukru s pribináčkem a rebarborou. Tady se přiznáváme, že i když byly dezerty chuťově výborné, měli jsme vyšší očekávání, co do servírování, tak i do zpracování. Aktuálně je nabídka dezertů už lehce pozměněná a můžete si tu vychutnat rebarborový košíček s mandlemi a zmrzlinou nebo francouzský toust se smetánkem a jahodami.
Pokud si chcete užít speciální ráno, oslavit třeba nějaké výročí a jste nadšenci snídaní, tak se vám tady bude líbit.


