Sedm piv v Karlíně

Autor: Miloš Čermák
Datum: 11. 9. 2019
Foto: Barbora Votavová

Sedm je počet smrtelných hříchů. Sedm bylo trpaslíků, ale o tom nemluvme. Sedm bylo taky samurajů a statečných, ale nebudeme z toho dělat kovbojku. Sedm je divů světa. My však zůstaneme při zemi. Sedm je počet piv, která si můžete dát v Karlíně, a přitom se neprobudit na Žižkově. Nebo ve Vysočanech. Nebo nedej bože v Brně. Zde je sedm podniků, kam zajít na pivo v Karlíně.

1. Plzeň v Lokálu

Plzeň je jistota, marná sláva. V devadesátých letech platilo, že když IT manažer nechtěl udělat chybu, koupil počítače od IBM. Nebyly nejlepší ani nejlevnější, ale nikdo mu za to nevynadal. S pivem je to podobné. Když chcete někoho vzít na pivo a nechcete poslouchat stížnosti, vezmete ho na plzeň. Nevyskočíte štěstím z kalhot, ale zároveň máte jistotu, že neuděláte chybu. V Karlíně nejlépe do Lokálu Hamburk, kde si k plzni můžete dát třeba vyhlášený smažák s tatarkou. Znalci říkají, že plzeň je tady skvěle „ošetřená“. Nevím, mně tohle slovo vždycky evokuje to, že pivu v tanku či sudu bylo třeba dát cosi jako první pomoc. Ale prý ne. Znamená to, že v hospodě mají v pořádku trubky a pivo má náležitý říz. Karlínský Lokál má ostatně Hvězdu sládků, kterou osvědčeným podnikům uděluje Prazdroj. Když je teplo, můžete si dát svůj půllitr venku na chodníku, nebo dokonce na lavičce v Karlínském parku. Personál žádá pouze dvě věci: vracejte do hospody sklo a přes ulici choďte pouze na zelenou.

(Lokál Hamburk, Sokolovská 55)

2. Pivo v šálku

Můj šálek kávy je určitě nejznámější karlínská kavárna. Ano, to je ten podnik, kde když si objednáte „velké preso s mlíkem“, zastaví se vesmír, devět baristů z deseti dostane infarkt a karlínská imigrační policie vás v neoznačené dodávce odveze na sídliště Lužiny. Pro klasické pivaře tohle místo není, pivní hipsteři by však měli zpozornět. Protože Šálek je zároveň jedním z podniků, kam lze už roky chodit na piva z malých pivovarů. Na pípě je většinou pouze jedno, ale zase máte garantováno, že výběr byl „ruční práce“. 

(Můj šálek kávy, Křižíkova 386/105)

3. Kohoutí zápas

Jeden kohout říká: „Bez debat nejlepší místo, kde si dneska v Praze můžete dát pivo!“ Druhý na něj okamžitě vystartuje se slovy: „Padnul jsi na hlavu? Je to nafouklá marketingová bublina a nic víc.“ No a pak se na smetišti servou, jak už to se dvěma kohouty bývá. Podnik najdete hned vedle Lokálu, pod jednou střechou domu U Města Hamburku, což je jeden z nejvýznamnějších karlínských baráků. Tak jim to tam nepozvracejte! Symbolickou „jednou střechou“ je i vyhlášený gastropodnik Ambiente, dalšími spolumajiteli jsou sládek Adam Matuška a výčepní Lukáš Svoboda. Někdo si prostor a pivo (samozřejmě od Matušky) nemůže vynachválit. Líbí se mu neformální atmosféra, hlasitá hudba a spousta mladých lidí a smíří se i s tím, že se tu neobsluhuje, ale pro každé pivo je třeba si zajít. Ale co, zvykli si na to Angličani, proč by to mělo vadit v Karlíně? Ovšem pak je tu stejně hlasitá a možná i početnější skupina pivařů, kteří říkají: „Když Matušku, tak kdekoli jinde. Tohle si nechte.“ Nepatříte ani do jednoho ze zmíněných dvou znepřátelených klanů? Důvod může být jediný. Ještě jste tam nebyli.

(Dva kohouti, Sokolovská 81/55)

4. Krystalicky solidní

V Krystalu měli Matušku už v době, kdy tenhle pivovar ještě nebyl cool. Anebo byl cool, ale jezdilo se „na jedno“ na kole, daleko za Prahu k fotbalovému hřišti. Znalci a pamětníci vědí. Anebo se na něj chodilo do Krystal Bistra. Tenhle poměrně nenápadný podnik má díky kuchaři Petru Tyrichtrovi jednu z nejlepších kuchyní v Karlíně. Založenou na čerstvých surovinách a kvalitních dodavatelích, ale nepoblázněnou vlhkými nočními sny o michelinské hvězdě. Jinak řečeno, dostanete tu na talíř jídlo, a ne šílený sen vyšinutého muže s vařečkou. Navíc hned vedle Krystalu vyrostl „sesterský podnik“ zvaný Bob’s BBQ, kde se – jak název napovídá – griluje. Klobása i kus hovězího, jak je libo. Šance na skvělý kulinářský zážitek to přímo exponenciálně navyšuje. Nenechte se zmást slovem bistro v názvu, jedná se o nevinnou karlínskou nákazu, Krystal je regulérní restaurace. Jo, a stále tu k jídlu dostanete Matušku.

(Krystal Bistro, Sokolovská 101/99)

5. Kocour u tunelu

Ty hospody patří k sobě, byť se tváří nezúčastněně a každá hledí jiným směrem. Obě jsou u tunelu (ano, toho známého tunelu pro pěší, který spojuje Žižkov a Karlín), byť jen jedna se tak zároveň jmenuje. Má prvorepublikový styl a nabízí vynikající hotovky. A například párky servírované ve vroucí vodě jsou něčím, o čem takzvaně budete psát domů. Milá je venkovní zahrádka, kde sedíte lehce vyvýšeně a s půllitrem v ruce se můžete posmívat uštvaně vyhlížejícím pracujícím, mířícím rychlou chůzí pěšky nahoru na Žižkov. Druhá hospoda se jmenuje Peter’s Burger Pub, a jak název napovídá, pověst si chce budovat kolem burgerů. Ale je to jen úhybný manévr. Ogrilované mleté maso v housce tu mají srovnatelné jako ve většině podobných podniků v Praze. Najdete jich tu dvanáct do tuctu. Ale co mají v téhle hospodě famózní a jednoznačně nejlepší v Praze, jsou pálivá křidýlka a stehýnka ve stylu Buffalo. Bez konkurence, bez debaty. Navíc tu těm kuřecím končetinám říkají poeticky „paličky“ a „perutě“. Počkejte ale, tohle je článek o pivu. Takže ještě jedna dobrá zpráva. Mají tu čepovaného i lahvového Kocoura. Case closed.

(Peter’s Burger Pub, Pernerova 10/32)

6. Diego, ne ten fotbalista

Frida byla krásná, ostatně v životopisném filmu z roku 2004 ji hrála Salma Hayeková. Diego byl zavalitý, ale v době, kdy se poznali, také slavný a charismatický. Frida Kahlo a Diego Rivera byli jedním z nejslavnějších malířských párů historie. Oba byli komunisté a revolucionáři, oba si byli navzájem nevěrní a milovali se i nenáviděli, někdy střídavě a jindy zároveň. Jejich jména nesou vyhlášené podniky v Karlíně. Café Frida je na Karlínském náměstí, Diego pivní bar na Sokolovské směrem k Invalidovně, proti Mercedesu. Na pivo se chodí do Diega, jak název napovídá. Šest piv na čepu, vždy však jen to nejlepší z vyhlášených pivovarů. Namátkou frýdlantský Albrecht, Továrna ze Slaného nebo brněnský Lucky Bastard. Kuchyně stylově mexická, za zmínku stojí rozhodně nachos. Až budete plánovat revoluci, a to jakoukoli, lepší místo nenajdete.

(Diego Beer Bar, Sokolovská 467/114)

7. Velmi dobrý záblesk

Když pivní bar v Krymské ve Vršovicích otevře filiálku v Karlíně, je to jako zakřivení pražského hipsterského časoprostoru. Chybí už jen černá díra, která by fungovala tak, že byste do baru Bad Flash vlezli v Karlíně a vylezli ve Vršovicích nebo naopak. Název Bad Flash vznikl volným překladem a spojením dvou spřátelených a rovněž legendárních podniků: Zlých časů (tedy „bad“) a Kulového blesku („flash“). Bar Bad Flash doporučil svým čtenářům v roce 2016 dokonce i deník New York Times, a to mezi „pěti místy v Praze, kam musíte zajít“. Spolumajitel Hanz Charvát koncipuje oba podniky jako pohodové bary, kde máte na výběr mezi pár pivy na pípách a desítkami, možná stovkami lahví v lednici a ve sklepě. Což dělá z Bad Flashe místo, kam si v Karlíně můžete v případě zájmu zajít třeba i na belgická piva. Ať už tripely, quadrupely, nebo lehké kyseláče, případně specialitku pro náročné, tedy lambiky. Proost! Specialitou karlínského Bad Flashe je pak delikátní pivní koktejl vyrobený ze dvou dílů domácího stoutu Torpid Mind a jednoho dílu belgického Kasteel Rouge. Nelekněte se jména, které je o něco méně decentní než vše ostatní, co v těchto prostorách zažijete. Zní… ehm, promiňte… Namrdávák.

(Bad Flash Bar Karlín, Březinova 451/21)