Žádný umělec na plot malovat nebude. Říká kdo?

Autor: Filip Linhart
Datum: 5. 11. 2019
Foto: Lýdia Vyčítalová

A o co, že bude?

V karlínském areálu River City Prague odstartoval unikátní projekt. Z tamního stavebního plotu se pomalu stává umělecké dílo. Důkazem, že galerie streetartu už začala žít, jsou první malby, které má na svědomí dvojice umělců. Kdo to tam venku počmáral?

Mr. IRK. Pochádza zo Slovenska, hej? Aj tam dokážu robiť dobré graffiti. Nyní však žije v Praze. Čas od času se vydá šířit svoje poselství do zahraničí, například na mezinárodní eventy Meeting of Styles, které proběhly už ve více než 16 zemích po celém světě. 

Hlavním znakem jeho tvorby je obsedantní snaha o technickou dokonalost a zuby. „Hlavne sa ma nepýtajte prečo,“ říká umělec dříve, než se ho na to stihneme zeptat. Inspiruje se městskými subkulturami, módou, hudbou a nostalgickým vzpomínáním na devadesátky. Profesně se věnuje grafickému designu pro herní průmysl.

Tvorbu Mr. IRKa najdete na jeho Instagramu: @martin_irk. Mimo jiné tam uvidíte i podivnou postavičku, která nyní zkrášluje prostor kampusu River City Prague.

Autor: Mr. IRK

Jan Miko. Má za sebou pražskou Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, byl u zrodu českého streetartu a vystavoval v klubu Mecca. Pokud se ve streetartu alespoň trochu vyznáte, určitě vám něco řekne skupina PGINT (Radeq Brousil + Jan Miko). 

Je členem progresivního a plastického divadla Spitfire Company, které působí na několika pražských i zahraničních divadelních scénách. Ve hře Svět odsouzencův vyprofiloval svou akční malbu na profesionální úroveň a v roce 2010 získal cenu Grand Prix na Mezinárodním festivalu Zdarzenia/Fringe.

Věděli jste, že i v Iráku mají graffiti? No fakt. Kromě místních se na nich podílel i Jan Miko v rámci sociálně-dokumentárního projektu One Blood Project, který objevuje a propojuje českou a zahraniční street culture. Miko na místě spolupracoval s mladým umělcem Bahmanem. V současnosti tvoří ve dvou polohách: abstraktní (labyrinthus) a druhou polohou je kombinace figurální malby s prvky akční a streetartové tvorby. Tu najdete třeba v Českém centru v New Yorku. Jeho obrazy si ale můžete prohlédnout i na stránkách: http://janmiko.com/.

Autor: Jan Miko

Chcete být v obraze? Sledujte novinky o plotu a umělcích na www.rikakdo.cz v kategorii Art nebo na stejnojmenném Facebooku.