Tři knižní tipy, které vám zvednou náladu

Autor: Barbora Votavová
Datum: 16. 3. 2020
Foto: Barbora Votavová

Padá na vás splín? Tyto knížky vám v boji proti trudomyslnosti pomůžou raz dva!

Prázdniny v Evropě / Ladislav Zibura

Pořádnou dávku humoru a dobrodružství najdete v populárních pěškopisech Ládi Zibury. Na kontě má už čtyři knihy. Ta nejnovější, Prázdniny v Evropě, dokonce získala hlavní cenu za nejlepší cestopis roku v Cenách Hanzelky a Zikmunda.

V knížce se můžete těšit na hromadu zážitků, které Láďa prožil, když projel 14 000 kilometrů stopem napříč Evropou. Společně s ním objevíte místa, o kterých jste možná ani nevěděli, a poznáte spoustu neobyčejných lidí. Vyrazíte z Polska přes malebné Pobaltí až za polární kruh a z horkých Athén přes divoký Balkán zase zpátky domů. Láďovo povídání je zábavné, tak akorát ironické, autentické a plné zajímavých faktů. Velké plus má tento cestopis i za nádhernou grafickou úpravu, o kterou se postaralo ilustrátorské duo Tomski & Polanski.

Doppler / Erlend Loe

Doppler je úspěšný a spořádaný chlap, má dobrou práci, pěkný dům, ženu, dvě děti a žije si vcelku obyčejný, ale spokojený život. Jenže jednou spadne z kola a jak tak leží v mechu uprostřed lesa, začne ho štvát ta jeho pilnost. A tak se sebere, opustí rodinu a odstěhuje se do lesa daleko od lidí. Bydlí tu ve stanu a společnost mu dělá losí mládě jménem Bongo.

Román oblíbeného norského spisovatele je humornou kritikou bezduchého konzumního života, honbou za úspěchem a zároveň příběhem o lidské osamělosti. S Dopplerem se častokrát zasmějete, ale zároveň v něm najdete spoustu zajímavých myšlenek. A pokud se vám vtipný a lehce absurdní Doppler jó zalíbí, sáhnout můžete po dalších dvou dílech – Náklaďáky Volvo a Konec světa tak, jak ho známe.

Autismus & Chardonnay / Martin Selner

Jde humor a autismus dohromady? Jde! Dokážou vám to dvě knížky Martina Selnera vycházející z jeho blogu Autismus & Chardonnay, se kterým zaujal porotu Magnesie Litery a objevil se mezi nominovanými. V krátkých kapitolách přibližuje svět autistických dětí a jejich i své každodenní starosti. Píše s ironií a nadsázkou, své historky neutápí v patosu, přesto autismus nijak nezlehčuje a přistupuje k němu velmi citlivě.

Autismus & Chardonnay je knížka, kterou můžete vzít jednou za čas do ruky, nalistovat kdekoliv a přečíst si pár kapitol, i když pointu historek dávno znáte. Já se u čtení zasmála, dojala a říkala si kéž by bylo na světě víc lidí jako Martin Selner. A je úplně jedno, jestli se jako první pustíte do prvního nebo do druhého dílu. Nikterak na sebe nenavazují a úsměv na tváři vám vykouzlí stejně.

A nakonec ještě malý tip pro děti!

Ilustrovaný atlas neuvěřitelných faktů o zvířatech / Maja Säfströmová

Věděli jste, že se vydry během spánku ve vodě drží tlapkami, aby se navzájem neztratili? Že se tučňáci smějou, když je někdo lechtá? Nebo že pštros má oko větší než mozek? To všechno a spousta dalších fascinujících faktů ze zvířecí říše se dozvíte v rozkošné knížce švédské ilustrátorky a architektky. Malé (i velké) čtenáře pobaví a něco naučí zároveň. A už na konci dubna vyjde pokračování, které bude zaměřené na mláďátka!