Open air galerii krmíme dalšími díly!

Autor: Filip Linhart
Datum: 20. 3. 2020
Foto: Ondřej Klíma

S blížícím se jarem přichází projekt Hladové zdi s pořádnou porcí! Další chuťovky na výstavní plot, který půjde do dražby, nachystali puristický streetartista a famózní fotograf. O co a o koho jde? To se dozvíte v následujících řádcích.

Zeb One. Jeden z nejpřesvědčivějších autorů, kteří dokázali osobitým přístupem uplatnit zkušenosti z graffiti i ve své volné tvorbě. Překročil hranice mezi ulicí a galerijní scénou. Nikdy příliš nesledoval výtvarné trendy, jeho osobní názor a invenci formovalo graffiti, pouliční umělecká scéna, ale i obdiv k estetické kvalitě půdorysných plánů z urbanismu a architektury. Pro jeho obrazy je od počátku příznačný styl pravítkové geometrie.

Zeb One pracuje i s dalšími médii, jako je plátno a kaligrafický papír. Důraz klade na minimalistické provedení, velké barevné plochy. Stěžejním motivem je však stále písmo. Postupem času si vypracoval striktně definovaný postup práce – vodorovná poloha malířské podložky či pořadí nanášení jednotlivých barevných ploch. Dokončené dílo budí dojem, že ani nevzniklo lidskou rukou.

Rozkódovat skrytý obsah jeho díla můžete ve venkovní galerii v areálu River City Prague nebo na jeho Instagramu Zebone2.0.

Autor: Zeb One

Václav Jirásek, fotograf. Patřil k výtvarníkům, kteří založili uměleckou skupinu Bratrstvo. Zpracovávali odkaz evropského romantismu, středověkého umění, totalitní propagandy a ikonografie britské populární hudby osmdesátých let. Jeho pozdější samostatná tvorba zahrnuje především inscenovanou fotografii, portréty a krajiny. Od začátku tisíciletí se věnuje zejména dlouhodobým (někdy více než desetiletým) projektům, v nichž mu coby námět výrazného výtvarného projevu slouží jevy na okraji společenského zájmu. 

Společným jmenovatelem Jiráskových prací je zájem o mysterium, masku, ironii, nový dokument, dekadenci a recyklaci umění. Mezi nejvýznamnější patří dokumentace českého a moravského těžkého průmyslu Industria (2006). Jeho díla najdete ve sbírkách pražského Uměleckoprůmyslového musea, Art Institute of Chicago nebo Centre Georges Pompidou v Paříži. V posledních letech věnuje Jirásek svou pozornost fotografiím z bludných cest (Svět podle Ironyma Koola, Auta, Kerberos, Upsych 316a).

Projděte se interaktivní výstavou na jeho webovkách nebo se přijďte podívat na velkoformátovou fotografii do areálu River City Prague.

Autor: Václav Jirásek

Chcete být v obraze? Sledujte novinky o plotu a umělcích na www.rikakdo.cz v kategorii Art nebo na stejnojmenném Facebooku.