7 + 1 staveb a další místa, jež z Karlína dělají čtvrť se špičkovou architekturou

Autor: doc. Ing. arch. Radek Lampa
Datum: 29. 4. 2020
Foto: Filip Linhart, Martin Janeček | Úvodní foto: Aleš Jungmann | Skicy: Radek Lampa

Toto je můj „michelinský“ žebříček (vždy jsem toužil něco takového mít). Sedm statečných, sedm moderních karlínských staveb. Vytvořil jsem ho v roce 2015 a zahrnoval stavby zrealizované v etapě stavebního boomu na začátku tisíciletí. Po dlouhé době do žebříčku přidávám další stavbu z poslední doby, bohužel jen jednu.

1. Elegantní plnokrevník – Amazon Court

Do Karlína vplulo luxusní bentley. Je tiše elegantní a skrývá nadupaný motor. Své kvality ukazuje decentně. Přitom cítíte sílu. Bílý, jednoduchý a sexy dům od dánského studia Schmidt Hammer Lassen Architects na Rohanském nábřeží považuji za nejelegantnější dům nejen v Karlíně, ale i v celém Česku. Je to u nás jediný skutečný plnokrevník, který snese srovnání se světovou špičkou. Stavba má všechna nej a je to jedna z nejlepších architektur, které u nás vznikly. Architekti skvěle využili jednoduchý nápad – několik bílých kvádrů položili na sebe, vzájemně je prolnuli a vytvořili úžasnou lapidární kompozici. Zvolili odvážné statické řešení vykonzolovaných pater. Všechny domy kolem jsou strnulé. Amazonka žije. Hru světel a stínů tvoří otvory a vybraná hmota. Postavte se naproti a snažte se tu kostku vnímat jako člověka, jako lidskou osobnost s duší. Duše většině domů chybí, tento ji má.

2. Šantánová tanečniceMain Point Karlin

Na jedné straně trůní Dunaj, Nil a Amazonka a napravo sledujeme barevnou vlnovku úplně jiného objektu. Všimněte si, jak jsou Sekáček i Bunkr strnulí, chladní, velmi decentní nápadníci. Nalevo proti nim se vyzývavě roztančila šantánová tanečnice s barevnou spodničkou, která při pohybu ukázala pánům vše, co schovává pod sukní. Pak už jen lávka ve tvaru jazyka naznačuje vztah mezi těmito úžasnými objekty. Je to veselá stavba, vtipná, radostná, tančící. Plná života. Zbarvením sice poplatná době, ale rozhodně to neubírá na její živočišnosti. Bravo patří architektům z českého studia DaM.

3. Ledové kostkyCornlofts Šaldova

Trochu stranou, ale stojí za to. Třetí nejhezčí stavba je podle mě svěží projekt bytového domu, který připomíná kostky ledu. Všimněte si velmi elegantní a jednoduché kompozice hmot a fasády. Dům je jakoby zasněný a uzavřený sám do sebe. Jen tak si zde tiše stojí a přemýšlí. Je to jednoznačný introvert. Zajímavé je, jak do stávající zástavby vedle staré kotelny s komínem přirozeně zapadá. Koncepci tvoří fasáda s posuvnými skleněnými tabulemi. Nenese prvky, které mají ostatní domy. Nevidíte žádná okna, zábradlí, dveře ani květináče. Mimozemsky krásný dům projektovali vídeňští architekti ze studia Baumschlager Eberle.

4. Bílá jachta Corso Karlín

Katalánský architekt Ricardo Bofill mění Karlín. Ve světě je velmi známý a ve svých projektech různorodý. Je to klasický řemeslník architektury. Všechny jeho domy mají vysokou úroveň, ale rozdílnou tvář. V Karlíně jsou jeho návrhy nenabubřelé, pokorné a střízlivé vůči okolí. Corso, původně průmyslová hala rozšířená o nástavbu skleněného akvária, rozhodně patří mezi sedm nejzdařilejších staveb v této čtvrti. Jak je to jednoduché, bílé, čisté! Máte pocit, že jste na dovolené. Cítíme slanou vůni moře a středomořské slunce, zvuk přístavu a hovor rybářů. Stavba je křišťálově čistá, jednoduchá, až minimalistická, přesto je v ní obrovská poezie.    

5. SekáčekDanube House

Jasně přebírá úlohu přídi lodi a do světa říká: Ano, já jsem ta vstupní brána do Karlína. Jedna z prvních moderních staveb, která zahájila mohutnou výstavbu na Rohanském ostrově a zároveň nastavila poměrně vysoko laťku ostatním. Londýnští architekti z ateliéru Kohn Pedersen Fox navrhli dům s robustní fasádou a malými okny. Díky tvaru a šikmé střeše se však jedná o velmi dynamický objekt. Stavba z roku 2003 působí i po letech velmi moderně. Připomíná hanzovní domy nebo sídla obchodníků v docích. Možná proto, že stojí na místě původního přístavu.

6. Nový kubismusKeystone

Pokus o kubistickou architekturu po sto letech. Švýcarští architekti ze studia EM2N, kteří mají ve svém portfoliu úžasné projekty, se pokusili navázat na prvorepublikový kubistický styl, dům ale nepatří k nejlepším pracím těchto tvůrců. Kubismus v architektuře je českou výjimkou a po Praze najdeme jen několik domů v tomto slohu. Ve světovém architektonickém měřítku je to určitá anomálie. Jenže málo platné, kubistický dům umí postavit asi jen architekt s českou krví, odchovaný barokem a českou kotlinkou. Když se podíváte na obrazy od Picassa nebo Špály, uvidíte, co je to kubismus. Tady mám pocit, že se jedná o rozrastrovanou hmotu s jemným prolamováním. Je to spíš touha po kubismu, která byla silnější než výsledek. Je to škoda, protože jsou to skvělí architekti. Když je hezky, šikmé plošky příjemně lámou tupou fasádu. Zajímavé je dívat se zespodu nahoru a sledovat hru světel a stínů. Dům je rozhodně zvláštní a vybočuje z šedi. I proto je v top výběru.

7. Roztomilý drobečekKotelna

Škoda, že krása tohoto domu se skrývá hlavně uvnitř. Je to krásně a citlivě zrekonstruovaná administrativní budova z dílny italského architekta Claudia Silvestrina. Její půvab je hlavně v minimalistickém a čistém interiéru. Malý roztomilý objekt kotelny s cihlovým komínem je jednoduchý, skromný a krásný.

7+1. PlíceButterfly

Po dlouhé době v Karlíně opět vyrostla stavba, kterou mohu se vší úctou zařadit do svého žebříčku sedmi statečných. Má všechny atributy moderní karlínské architektury – palác, plnokrevnost, jedinečnost.

Jestliže moderní výstavba na začátku nového tisíciletí měla za svoji modlu technicistní perfektnost staveb a zajištění bezmezného komfortu jejich uživatelů, pak tato stavba již předznamenává novou dobu, kdy na prvním místě je udržitelnost. Téma udržitelnosti se schovává nejen ve skrytém technickém řešení budovy. Prezentují ho i její přírodní tvary a zelená fasáda – jako hlavní motiv domu. Autory domu jsou David Chisholm a Vít Máslo ze známé pražské kanceláře CMC Architects.

Další stavby, které stojí za to   

Na plánku výše najdete i další budovy, které rozhodně stojí za zmínku.

a. Forum Karlín

Investor a (v Karlíně mnohokrát zmíněný) architekt Ricardo Bofill zachovali nečekaně impozantní vnitřní prostor výrobní haly. Sem, do velkolepého prostoru, umístili redakci novin. V zastřešeném průjezdu můžete vidět zachovalou část konstrukce i prvky haly dokládající průmyslovou tovární zástavbu v Karlíně. Za zmínku stojí, že ve vstupní dvoraně najdete vchod do budovy, která skrývá obrovský společenský sál. Nejzajímavější je ale velká tovární hala. Zkuste přemluvit vrátného, aby vás nechal nahlédnout dovnitř.  

b. Palác Karlín

Projekt zrekonstruovaný už v roce 1999 Ricardem Bofillem. První stavba, která rozproudila výstavbu v Karlíně. 

c. Skleněná krabice – Corso IIa

Když procházíte kolem, pokaždé vypadá trochu jinak. Mění své pocity, hraje si s námi a promlouvá. Některé hry jsou až žertovné, rozhodně je to živý dům. Další povedený projekt Ricarda Bofilla.Za ním byla postavena další etapa, která ale bohužel patří k nejslabším architekturám ve čtvrti. Svojí tupostí, ignorováním měřítka místa a laciným červeným praporkem na fasádě nechť je nám výstražným signálem, že tudy cesta nevede.

d. Bunkr Nile House

Londýnští architekti z atelieru Kohn Pedersen Fox se spojili s francouzským studiem RFR a stvořili dům, který působí konzervativním, strohým dojmem. Hrubou hmotou a barvou zelené brazilské žuly vyvolává asociace s bankovním sejfem. Slovo „bezpečí“ má zakódováno ve svém DNA.

e. River Diamond

Jedná se o rezidenční bydlení od českých architektů Šafer Hájek Architekti. Dům je upatlaný z několika různých motivů, slohů, prvků. Chybí mu určitá velkorysost. Zajímavá je fasáda směrem na Rohanské nábřeží, směrem k řece architektonická úroveň rapidně klesá. Jeden z největších obytných domů, který byl u nás postaven.

f. Hilton

Původně hotel Atrium postavil Stanislav Franc v osmdesátých letech. Je to klasický typ solitérní palácové stavby. Velmi jednoduchá hmota se kaskádovitě rozšiřuje na rozích směrem ke střeše a je z ní cítit francouzská imperiálnost. Budova je inspirována bohužel velmi špatnou stavbou na náměstí Bastilly v Paříži. Hilton představuje zajímavou výpověď své doby a přijdeme mu na chuť pravděpodobně až za desítky let. Okolí je vyřešeno příšerně. Nevíte, kam máte jet, kde jste a kam máte směřovat. Tomu nepomohla ani přístavba od architektů Kotíka a Králíčka, která měla vytvořit náměstíčko. 

g. Praga Studios

Architektonický návrh pochází z dílny pražského studia ADNS architekti. Stavba je to jemná, nenápadná, řeklo by se, až nijaká. Prostě je. Důležité je, že má charakter paláce a doplňuje tak řadu paláců v Karlíně.

h. Praga Rezidence

Je to soubor tří staveb. První zrealizovaná je nárožní desetipodlažní věž. Svojí výškou důstojně zakončuje jednu etapu výstavby v Karlíně, zástavbu na pěší klidové ose propojující ulici Křižíkovu a Pernerovu. Jestli je stavba něčím zajímavá, pak svojí dominantní polohou a odvážnou konzolou horních pater nad bílou jachtou (Corso Karlín).

i. Invalidovna

Barokní objekt pro ubytování válečných invalidů z dílny Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Zajímavé je, že tento rozsáhlý objekt je pouhou devítinou původně plánované stavby. 

j. Bazilika

Až budete mít dost moderní architektury, dost nabubřelosti, plýtvání a zmaru a budou vás bolet nohy, navštivte baziliku Cyrila a Metoděje. Neorománský sloh odkazuje na dobu, kdy do Čech přišli Cyril a Metoděj. Vejdete-li dovnitř, pocítíte tíživou atmosféru románské doby. Šero, kamenný chlad a ticho. Kostel je uvnitř tak bohatě vyzdoben, že místy působí až eklekticky a připomíná byzantskou architekturu nebo muslimskou mešitu. Stavbu navrhli Vojtěch Ignác Ullmann a Karl Rösner, výzdoba je od Mockera, Ženíška a Sequense.

k. Viadukt

Když se řekne Karlín, hned vás napadne Negrelliho viadukt. Stavbu řídil rakouský inženýr Alois Negrelli. Tato dopravněinženýrská stavba o délce 1 100 metrů vtiskla Karlínu tvář. Je to jeden z mála dochovaných viaduktů s tak úctyhodnou délkou. Po půlstoletí získává viadukt díky probíhající rekonstrukci opět důstojné místo. Jeho oblouky již nebudou sloužit jako sklady, ale jako kavárny, restaurace, obchody a další služby. Až se tak stane, okolí viaduktu bude centrem dění nejen Karlína, ale i širokého okolí.

l. Domy s podloubím na karlínské Champs-Élysées

Vyrostly na Rohanském ostrově zatím jako poslední. Bídu architektury těchto objektů můžete sledovat směrem od řeky. Máte pocit, že jste se ocitli na Jižním Městě. Domy nevynikají výjimečnou architekturou. Zajímavé je, že mají podloubí přes dvě podlaží, které na bulvár tohoto typu rozhodně patří. Průchod podloubím je impozantní. Škoda, že si město nevyžádalo podloubí i u ostatních objektů na nábřeží. 

O autorovi

doc. Ing. arch. Radek Lampa (1965)

„Karlín má koule, smutné nábřeží a stojí tu nejkrásnější dům nejen v Praze,“ tvrdí o svérázné pražské čtvrti architekt Radek Lampa. V Karlíně postavil lávku pro pěší na Rohanský ostrov a pro čtenáře magazínu Říká kdo? připravil tipy na další zajímavé stavby, které stojí za to navštívit. A řekne vám i proč. Učí na Fakultě architektury ČVUT a spoluřídí vlastní ateliér ra15. Mimo jiné navrhl novou administrativní budovu Crystal v Praze na Vinohradech.