Proti proudu: Karlínská bistro kavárna, kde jiskra přeskočí na první pohled i ochutnání
Středomořské speciality a vedle toho chleba s marmeládou a kakaem. Že to nemůže fungovat?!
Mix domácí “babičkovské” kuchyně a středomořských specialit, snídaně po celý den, domácí limonády i oldschool pražená káva dle tradic klasické italské školy. To je Proti proudu, karlínská bistro kavárna, za kterou stojí Karolina Konečná, dlouholetá redaktorka časopisu Apetit a autorka Kuchařky z ostrova Sardinie.
Společně s manželem Davidem a s architekty z ateliéru Modulora a Mimosa vytvořili vzdušný a funkční interiér s jednoduchými liniemi a kvalitními materiály, kde si můžete v klidu vychutnat kávu, víno, sklenku dobře chlazeného prosecca, nejlepší BLT sendvič v Praze a u toho pozorovat ruch ulice. Působivému interiéru dominuje industriální osvětlení, odhalené kabely a masivní barový pult s vyřezaným nápisem “In coffee we trust”.
Ale ani menu není co do originality pozadu. Karlínské bistro, které jednou doporučovaly i noviny The New York Times, nabízí široký výběr sendvičů připravovaných z domácího pečiva, speciality ze Sardinie, skvělé dezerty, o které se nebudete chtít s nikým dělit, nebo snídaňovou klasiku v podobě horkého kakaa s chlebem a marmeládou. Mezi místní stálice patří pomazánka Proti proudu, jejíž ingredience jsou tajné. Na požádání vám obsluha přinese testovací vzorek, ale věřte, že jakmile jednou ochutnáte, budete chtít víc. Milovníci netradičních chutí si jistě zamilují i jejich dokonalé hráškové pesto s vůní máty a bazalky.
Proti proudu je přesně ten podnik, kde můžete bez výčitek vysedávat celý den. Perfektní místo na pomalou snídani, rychlou polévku mezi poradami, zdravou a lehkou “hotovku”, poobědovou kávu, první rande i večerní drink s přáteli. Jen počítejte s tím, že si tady trochu připlatíte, protože bistro na rohu Březinovy a ulice Petra Slezáka patří spíše k vyššímu cenovému průměru.