S koktejlem v ruce z karlínského Revíru na starosti zapomenete

Autor: Lucie Nováková
Datum: 21. 5. 2024
Foto: Marek Příhoda

Je to pár měsíců, co kousek od lávky HolKa na karlínské straně otevřel loungový koktejlový bar Revír. Přesto nejde o úplného nováčka. Po několika sezónách zimního pop-up Aprés-Skate baru u River Rink kluziště nebo roztančeného letního River Rink Summer baru už to chtělo něco stálejšího, kam nejen místní budou moct zavítat po práci na drink. Tohoto úkolu se chopil zkušený barový manažer Václav Jahn, který do aktuálního Revíru promítl i své zkušenosti ze zahraničí. 

1. Vašku, jaká je podle vás barová scéna v Česku?

Jiná než před rokem 2020, kdy jsem odjel do zahraničí. Velký podíl na tom má covid. Barová scéna se změnila a vyčistila. Ze scény odešli zkušení a kvalitní lidé. Zároveň jich tolik z mladé generace nepřišlo. Též vzrůstají požadavky ze strany zaměstnanců. Což nemusí být špatně, ale nedostatek lidí je obecně problém celého gastro byznysu. Naše situace je třeba oproti kávové scéně komplikovanější. Práce barmana je těžká – musíte znát suroviny a produkty se, kterými pracujete. Musíte mít nachutnáno a vědět, co k čemu sedí. Pracujete v noci. Zároveň musíte vnímat hosty a rozeznávat, co očekávají. Je to taková barová psychologie. Tenhle ohled je pro nás v Revíru extrémně podstatný – člověk, musí sedět, jak do týmu, tak se musí být senzitivní k hostům.

2. Máte zkušenosti ze zahraničí, jsou český zákazník jiný a v něčem specifický?

Je zvědaný a nebojí se experimentovat. Český zákazník je oproti norskému zákazníkovi, kde jsem doteď působil, velmi náročný na „hospitality“, ale i výsledný produkt. Vnímá detaily. Nestačí, aby na stůl dostal perfektní drink. Český zákazník o sebe rád nechá pečovat. I to je něco, na co v Revíru extrémně dbáme. Jsme loungový koktejlový bar, který perfektně kontrastuje se strohostí kancelářských budov. Chceme, aby se lidé u nás cítili pohodlně, uvolněně jako v obýváku, a přitom dostali absolutně skvělý drink.

3. Jak byste Revír popsal?

Jak jsem řekl výše, Revír má být vaším obývákem, kde se budete cítit komfortně a uvolněně. Dostanete tu perfektní koktejl, bude vás tu bavit atmosféra, hudba bude hrát tak akorát. Je tu řada drobností, na které hledíme a které zákazník nevnímá, resp. by si jich všimnul až ve chvíli, kdy by bylo něco špatně. A tomu chceme předcházet.

4. Jaké je nabídka drinků v Revíru?

Nabídku koktejlů si hosté mohou pročíst na tabuli, která visí nepřehlédnutelně na zdi. Každý host též dostanete tištěné menu poté, co je přivítán a usazen. V menu nenajdete klasické názvy drinků. I když i klasiky u nás jsou. My jsme vzali tradiční základ a udělali jeho vylepšenou variantu. Bloody Mary u nás hledejte pod názvem Ramsay Mary, je v ní medvědí česnek a je pořádně ostrá. Nemusíte se ale bát, každému s výběrem drinku pomůžeme. Nabídku drinků ale také rádi obměňujeme.

5. Prozradíte nám tajemství vašeho průhledného drinku Amaretto Punch?

Jde o nasládlý drink s amarettem a citrusy. Průhlednost vzniká díky klarifikaci mlékem. Jednoduše řečeno základní koktejl je přefiltrován přes mléko. Mléko drink zjemní a zároveň mu vezme barvu a drink je pak průhledný.

6. Máte i širokou nabídku mocktailů (nealkoholických drinků), jak jsou u zákazníků oblíbené?

Nealkoholické drinky jsou velmi žádané. Trend nízkoalkoholických drinků jsem začal vnímat před 10 lety a nyní začíná být populární i u nás. Lidé nealkoholické varianty oceňují. Přijdou na drink s kolegy z práce, ale druhý den potřebují byt fit na poradu v 9. Dají si jeden klasický drink a pak jej doplní o nealkoholickou variantu, která je stejně skvěle naservírovaná. Nemají tak pocit, že strádají o vodě.

7. Nedávno vedle vás otevřela moderní česká restaurace Karlínská HolKa. Můžeme se těšit na nějaké propojení nebo společné akce?

Už teď spolupracujeme dohromady. Máme společný newsletter. V plánu je i snackový bar, na kterém s HolKou pracujeme. Chceme podél Vltavy v Karlíně vybudovat gastro zónu. Vše je ale záležitostí na delší dobu.

8. Jaké máte v Revíru vyhlídky na léto?

V naší venkovní „plechovce“ na začátku června přibude profesionální bar i pivní výčep. Venku budou nejen stoly, ale i lehátka. Celkově tu bude 250 míst k sezení. Plánujeme kulturní programy, taneční večery, salsy, DJ. A samozřejmě i letní drinky. Těšte se na koktejly s kopřivami, jahodami, rakytníkem, okurkou. Samozřejmě vyladěné do detailu. Řadu ingrediencí do koktejlů si vyrábíme sami. Snad nám všem bude v létě přát počasí a pořádně si slunečné dny užijeme.