Miloš Čermák: 10 důvodů, proč být i v roce 2020 navzdory pandemii optimistou

Autor: Miloš Čermák
Datum: 19. 11. 2020
Foto: Patrik Singer

1) Pandy v zoologické zahradě v Hongkongu konečně začaly souložit.

Savci pověstní mizivým zájmem o sex se do toho opřeli a důvodem je zřejmě to, že během jarního lockdownu k nim nesměli žádní návštěvníci. Zaměstnanci zoo se párek Jing Jing a Li Li snažili k páření přimět přes deset let, ale až teď se to podařilo. Gratulujeme!

2) NASA zase posílá kosmonauty do vesmíru, a to po dlouhé době v americké raketě.

Ano, ta patří soukromé společnosti, ale to je možná ještě lepší. Mise dopadla dobře, celkově to stojí míň peněz, a hlavně mají kosmonauti mnohem víc sexy skafandry než v minulosti. Plus ještě jedna drobná změna: kosmickou loď neovládají páčkami a knoflíky, ale dotykovým displejem. Z toho nám plyne, že raketu by dnes uměl řídit každý, kdo má iPhone nebo Samsung.

3) Nikomu nevadili lidi s ponožkami v sandálech.

Všude na světě probíhala nelítostná válka mezi „nosiči“ a „odpírači“ roušek. Kvůli hadru přes obličej se protestovalo, došlo na mnoho rvaček a bohužel i umírali lidé. V čem je ta dobrá zpráva? Úplně se zapomnělo na nejšikanovanější skupinu obyvatelstva. Aspoň v Česku a částečně i v sousedním Německu. Lidé s ponožkami v sandálech prožili po mnoha desetiletích opravdu klidné a hezké léto.

4) Úspěšné lidi středního věku už neohrožuje vyhoření.

Nebo aspoň ne tolik. Psychiatři si povšimli, že v roce 2020 významně pokleslo procento těch, kteří trpí akutním syndromem vyhoření. Místo toho mluví o „syndromu vynudění“ (tedy bore-out, místo burnout), který souvisí s nižším počtem sociálních kontaktů a s prací z domova. Má podobné symptomy, ale podle odborníků je pro duševní zdraví méně nebezpečný. Boj s nudou je zkrátka jednodušší než boj s požárem.

5) CAPS LOCK UŽ TO MÁ SPOČÍTANÉ, nebo aspoň doufejme.

Po povolebních tweetech amerického prezidenta Trumpa je zřejmé, že tuto funkci opravdu využívají jen psychopati. Klávesu caps lock vymyslel v šedesátých letech Doug Kerr, inženýr telefonní společnosti Bell Labs. Nikdo neví, proč se nakonec vlastně prosadila a na většině počítačových klávesnic se udržela až dodnes. Nejspíš je za tím nějaké spiknutí, teď je však už definitivně prozrazeno a poraženo. 

6) Ptáci zpívají pro radost.

S revolučním objevem přišla bioložka Lauren Ritersová. Až dosud se soudilo, že zpěvem ptáci lákají sexuální partnery, případně se varují před nebezpečím. Ale jak Ritersová doložila ve studii, někdy můžou, podobně jako lidé, zpívat proto, že je jim dobře a mají radost. Zpěv se pak pozná podle toho, že je hudebně neuspořádaný a stylem připomíná volný jazz. K objevu došlo paradoxně ve stejném roce, kdy se zpěv pokusil zakázat – s nedůvěryhodným odkazem na boj s nákazou – český ministr zdravotnictví Prymula. Po právu byl vzápětí odvolán.

7) Kanadští vědci vynalezli přístroj, který umí snížit opilost.

Až dosud se soudilo, že alkohol se v těle odbourává v játrech a proces nelze nijak urychlit. Ale výzkumníci vyšli z toho, že alkohol „opouští“ tělo také dechem, a sestrojili přístroj, který s pomocí vzduchu s vyšším obsahem kysličníku uhličitého umí zvýšit intenzitu dýchání. Platí, že zhruba za 45 minut použití takového přístroje se množství alkoholu v krvi sníží na polovinu. Ať ho tam původně bylo jakékoli procento. Či promile. Přístroj velikosti pracovního kufříku si lze už i koupit, a to v přepočtu za zhruba 300 tisíc korun.

8) Donald Trump je v londýnském Muzeu Madame Tussauds oblečen v golfovém oděvu.

Nejen pro návštěvníky, ale i pro většinu planety je to mnohem méně stresující než „prezidentská uniforma“, kterou byl tmavý oblek a červená kravata. Vítáme brzy již bývalého prezidenta mezi aktivními seniory a zdravíme i skotské lokální noviny, které vycházejí ve městě, kde Trump vlastní jeden ze svých resortů, a o volbách informovaly v článku s titulkem: „Místní hoteliér prohrál v Americe volby“.

9) Přibývá stoletých lidí, byť pro nás ve střední Evropě je mrzuté, že se tak děje hlavně v Japonsku.

Podle posledních statistik jich tam žije 80 tisíc. Každý stoletý dostává od vlády ke kulatým narozeninám stříbrný pohár na saké. Tradice byla zavedena v roce 1963, kdy oslavenců bylo 153. Jak jejich počet rostl, vláda zmíněný pohár výrazně zmenšila. A objevily se úvahy, že ho přestane dávat úplně. Demografické složení Japonska už dnes tamní ekonomiku ruinuje, obyvatel starších 65 let je už skoro třetina. Sté narozeniny letos oslavilo nebo oslaví 42 tisíc lidí.

10) Padl nový rekord v běhu na jednu míli pozpátku.

Čtyřiatřicetiletý Aaron Yoder to zvládl za 5 minut a 30 sekund, a to na silnici v Kansasu. Navíc to bylo v rámci závodu, který se sice každoročně koná na Manhattanu, ale letos se kvůli pandemii uskutečnil virtuálně a každý účastník běžel v místě bydliště. Yoder pokořil o 24 vteřin svůj vlastní, pět let starý rekord. Možná pár škarohlídů namítne, že překonat rekord právě v běhu pozpátku je pro rok 2020 symbolické. Dozadu tak nějak míříme všichni, namítají. Ale nic takového, byl to nádherný sportovní výkon. A žijeme ve skvělém roce. Nenechme si to zkazit!