Miloš Čermák: 10 věcí a faktů, které jsme se dozvěděli v roce 2020

Autor: Miloš Čermák | Kresba: Patrik Singer
Datum: 17. 12. 2020

Když chcete rozesmát Boha, řekněte mu svoje plány.

Známý bonmot platí, byť v ateistickém Česku si místo Boha spíše dosazujeme českou vládu, případně ministra zdravotnictví, ale klidně i „podělaný vir“ nebo „toho pošahaného Slováka“. Fantazii se meze nekladou, každý nechť si uleví podle svého. Stejně mu to nepomůže. A toto poznání lze zobecnit na radu, že dělat si plány, zvlášť hodně dopředu, je politováníhodný omyl a chyba.

Rouška chrání před kapénkovou infekcí, snižuje riziko nákazy viry a detekuje debilitu.

Nejlépe umí to poslední, a to s překvapivou, stoprocentní úspěšností. Debila poznáte tak, že má roušku pod bradou, a polodebila podle roušky pod nosem.

Ruce se nemyjí jen po čůrání.

A budete se divit, i „po čůrání“ to donedávna byl pro spousty lidí nezvyk. Výzkumy z předešlých let ukázaly, že ruce si po návštěvě veřejných toalet myje jen o něco více než polovina jejich návštěvníků. Což ještě vylepšují ženy, protože například podle průzkumu z roku 2009, zveřejněného v časopise American Journal of Infection Control, si ruce po močení mylo jen 43 procent mužů. To se změnilo: letos je to podle podobných výzkumů přes devadesát procent lidí. Muži jako hypochondři se už nenechají zahanbit a někdy jsou i lepší než ženy! Navíc si dnes myjeme ruce mnohokrát denně. Děláme to také déle a důkladněji. Podle britského premiéra Borise Johnsona by si každý měl mít ruce tak dlouho, než v duchu „odzpívá“ známou odrhovačku Happy Birthday.

A když není po ruce voda a mýdlo, můžete si ruce „umýt“ pomocí dezinfekce.

Její používání se stalo běžným například při příchodu do obchodu, supermarketu nebo restaurace. Historie dezinfekce pomocí alkoholu sahá do 19. století, v obchodech se však jako produkt objevila až v šedesátých letech minulého století (německá firma Hartmann se chlubí tím, že uvedla na trh první výrobek, a to pod jménem Sterilium). V roce 2020 vyrostl prodej dezinfekcí o stovky, nebo dokonce i nízké tisíce procent. Nejčastější používanou látkou je isopropylalkohol, typicky používaný v 70procentním roztoku. Fun fact je, že 70procentní dezinfekce je účinnější než 99procentní, protože voda v roztoku zpomaluje odpařování a roztok pak na pokožce působí déle.

Každý používá Zoom.

Dobře, možná ne každý, ale skoro. Odhaduje se, že aplikace určená pro virtuální schůzky a porady má až 300 milionů uživatelů každý den. Jde o software, který v roce 2020 zaznamenal asi největší růst. Zakladatel firmy Eric Yuan prý dostal nápad na vytvoření podobné aplikace ještě jako student, když v Číně cestoval deset hodin vlakem, aby se mohl setkat se svou přítelkyní. Dnes je jeho manželkou a Zoom kolektivně nenávidí všichni, kdo na něm v pandemii tráví hodiny denně.

A není Zoom jako Zoom.

Na jaře zázračně vyskočila cena akcií firmy Zoom Technologies, než se ukázalo, že firmou nabízející a provozující dotyčnou aplikaci je ve skutečnosti Zoom Video Communications.

Prožít v Česku v listopadu jeden den bylo stejně riskantní jako sedmkrát skočit padákem.

Tedy co se týče smrti. Jde pochopitelně o čistě statistický, tedy pro praxi nic nevypovídající údaj. Pravděpodobnost smrti pomáhá určit jednotka zvaná mikromort. Jeden mikromort znamená, že při nějaké aktivitě máte riziko smrti jedna k milionu. Prožít den v Česku před rokem představovalo riziko 24 mikromortů, letos v listopadu to bylo dvakrát tolik. Pro srovnání: jeden seskok padákem je 7 mikromortů, hodinová cesta autem z práce a do práce asi 3 mikromorty a výstup na Mount Everest zhruba 10 000 mikromortů.

Naučili jsme se, co je exponenciála.

Většina lidí sice ví, že je to křivka, která se hrozně rychle zvedá nahoru. Ale jak rychle a co přesně to znamená, většině lidí nedochází. Exponenciální růst je intuitivně hrozně špatně pochopitelný. Umíme si představit, že když něčeho „přibude málo“, tak další den toho bude „dvakrát málo“, pak „třikrát málo“ a celkově toho bude stále málo. Ale když se byť málo v časovém intervalu vždy zdvojnásobí? Nebo dokonce ztrojnásobí? Všichni známe ten případ se zrnkem rýže na prvním políčku šachovnice a s mnohonásobkem několikaleté globální produkce rýže na posledním políčku. Jasně, tohle všichni víme. Ale až od letoška nám dochází, že exponenciální růst může být i to, že když někdo kýchne v pondělí ráno na nábřeží v tramvaji číslo 3, tak o čtyři týdny později zavřou všechny hospody v Praze. A to je fakt průser.

Ventilátory nejsou větráky.

Lépe řečeno můžou být, ale když mluvíte o ventilátoru v roce 2020, myslíte tím lékařský přístroj určený k náhradě spontánního plicního dýchání. Článek na Wikipedii o tomto zařízení zaznamenal v březnu meziroční nárůst čtenosti o 2 100 procent.

Rok 2020 je v tom nevinně.

Někteří z nás podléhají tomu, že současné problémy jsou nějak magicky spojeny právě s letošním rokem. Už prvního ledna 2021 ale všichni zjistíme, že to tak není. Horor pokračuje. To je truchlivé, smutné a denervující. Šťastný nový rok 2021.