Na které knihy se těšit v roce 2021?

Autor: Barbora Votavová
Datum: 1. 2. 2021
Foto: Barbora Votavová

Navzdory tíživé situaci, ve které se literární svět kvůli pandemii ocitl, nás podle edičních plánů českých nakladatelů čeká následující měsíce pestrá a bohatá knižní nadílka. Rok 2021 přinese novinky populárních českých autorek – vyjde nová knížka Aleny Mornštajnové, Biancy Bellové i Radky Třeštíkové. Z překladovek vyjdou díla Baracka Obamy, Joa Nesbøho nebo také další díl populární detektivní série J. K. Rowlingové, kterou píše pod pseudonymem Robert Galbraith.

Listopád / Alena Mornštajnová

Co by se stalo, kdyby komunistický režim nebyl svržen a my zůstali za železnou oponou? Jak by asi vypadal náš život bez sametové revoluce? V novince české spisovatelky Aleny Mornštajnové, která by měla vyjít v polovině dubna, se přesuneme do fiktivního světa, ve kterém se listopad 1989, tak jak ho známe, nestal. Listopád je dramatickým příběhem obyčejné rodiny, kterou jedna listopadová noc rozdělí a postaví proti sobě. Sledujeme tu příběh Marie, která je při demonstracích zatčena a odsouzena k dvaceti letům ve vězení. Při životě ji udržují jen dopisy a naděje, že se jednou zase shledá se svými dětmi…

Ztracená duše / Olga Tokarczuková

„Je to pohádka pro dítě, které dřímá v dospělém člověku. Pro toho, kdo už má něco odžito a začínají na něj doléhat otázky pomíjivosti.“ Tak popisuje polská spisovatelka a držitelka Nobelovy ceny svůj příběh Ztracená duše, který vyjde v českém překladu Barbory Doležalové na konci března. Jde o první knihy Olgy Tokarczukové vyprávěnou nejen slovy, ale také obrazem. Příběh o trpělivosti, vnímavosti a návratu k sobě samému doprovází něžné, melancholické ilustrace výtvarnice Joanna Concejová.

Smršť / Jozef Karika

Na své si letos přijdou také fanoušci známého slovenského spisovatele Jozefa Kariky. Hrdinové nového mysteriózního thrilleru od autora bestsellerů Trhlina, Strach nebo Tma zažívají tu nejhorší noční můru. V pustém regionu polsko-slovenského pohraničí, blízko přehrad Liptovská Mara a Orava, je pronásleduje větrný démon, před kterým není úniku…

Kočičí oko / Margaret Atwoodová

Na konec června chystá nakladatelství Argo český překlad románu Kočičí oko, za který byla kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová nominovaná na Bookerovu cenu. Román je zasazený do Kanady druhé poloviny 20. Století, sahá od konce druhé světové války až do osmdesátých let. Kromě toho, že je brilantní sondou do dívčí psychiky a nevyzpytatelných a mnohdy krutých pravidel dívčích přátelství, přináší také neotřelý pohled na řadu kulturních fenoménů té doby. 

Sestry / Martin Uhlíř

Překvapivý prozaický debut českého autora upomínající na klasické romány 60. let vyhlíží v edičním plánu Paseky na květen tohoto roku. Redaktor týdeníku Respekt Martin Uhlíř napsal příběh dvou sester, které snad nemohou být rozdílnější. Marie je tichá, plachá, narozdíl od své manipulativní a bezprostřední sestry Lily. Obě však skrývají tíživé tajemství, jež ovlivňuje jejich vztah. Podle slov nakladatele se v současné české literatuře objevuje autor s výjimečným psychologickým citem, který kriticky nahlíží na vztahy z mužské perspektivy.