3 tipy na snídani jako z kavárny
Kořeněná vajíčka s kváskovým chlebem z Etapy, sázená vejce s voňavou slaninou z bistra Proti proudu nebo nadýchaná vaječná omeleta s rozteklým sýrem, kterou nejlíp umí v Esce. Jsou tohle ingredience pro váš perfektní začátek dne? Na krásné pomalé ráno v kavárnách si ještě chvíli počkáme, ale to neznamená, že si podobnou snídani nemůžete vychutnat i v domácích podmínkách.
Prostřete hezky stůl, nachystejte pěkné nádobí, udělejte si dobré kafe. Pro kvalitní zrnka si skočte třeba do EMA espresso baru nebo do kavárny Můj šálek kávy. Rádi vám tu s výběrem poradí. Na Spotify pak stačí zapnout playlist ála kavárenský šum nebo můžete vyzkoušet brunch playlist, který jste mohli slýchávat v Etapě. Teď už chybí jenom jedno, to nejdůležitější – jídlo!
Dvě slané, jedna sladká. Snídaně jako z kavárny a přímo u vás doma.
Topinka s avokádem a opečenou blumou
Co by to bylo za snídani bez avokádového toustu? Nechte si ale pro tentokrát kousek místa v břiše také na topinku s pečenou blumou, která vám možná zachutná o kousek víc než slavná kavárenská klasika.
Co budete potřebovat? Čerstvý chleba (dobrý pořídíte v Esce, v Etapě a už brzy i v Praktice), krémový sýr, půlku avokáda, blumu, kousek másla, balsamico, semínka, citronovou šťávu, sůl a pepř.
Dva krajíce chleba lehce opečte v toustovači nebo na pánviče a nechte chvilku vychladnout. Chleby namažte krémovým sýrem, na jeden dejte kousky avokáda, na druhý zase na plátky nakrájenou blumu, kterou jste předtím lehce opekli na másle. Chleba s avokádem pokapte citrónem, osolte, opepřete a zasypejte semínky. Chleba s blumou zakápněte troškou balsamica a přidejte semínka.
Kváskové vafle s ovocem “co dům dal”
Máte-li v lednici trochu přebytečného kvasu, je vaše snídaňová volba jasná. Kváskové vafle podle receptu Maškrtnice jsou krásně nadýchané a tak akorát sladké. Těsto je však potřeba nachystat už večer. Ale až vafle ochutnáte, přesvědčíte se, že to za těch pár minut navíc stálo.
Co budete potřebovat? 280 g hladké mouky + 20 g (můžete použít i špaldovou), 340 ml mléka (klidně i rostlinného), 60 g rozpuštěného másla, 40 g třtinového cukru, špetku soli, dvě vrchovaté lžíce kvásku, vejce, 1 lžičku jedlé sody a kokosový olej.
Večer si ve velké misce smíchejte všechno kromě vajíčka, jedlé sody a 20 g hladké mouky. Ty přimícháte až ráno. Směs promíchejte, přikryjte čistou utěrkou a nechte přes noc kynout. Ráno přidejte zbytek ingrediencí a na vaflovači potřeném kokosovým olejem dozlatova opečte. Z uvedené dávky budete mít zhruba šest až osm klasických obdélníkových vaflí. Na talíři je ozdobte tvarohem, ovocem (takový banán pečený na másle je veliká dobrota), zakápněte javorovým sirupem, posypejte oříšky… a od teď nebudete chtít snídat nic jiného!
Kořeněná turecká vejce
Tuhle svěží pochoutku si zamilují fanoušci východoevropské kuchyně a netradičních chutí. Kořeněná turecká vejce vám provoní celou kuchyň a nebudete vám po nich těžko. A jsou hotová raz dva, takže je s přehledem zvládnete ještě před prací.
Co budete potřebovat? Dvě lžíce másla, půl lžičky mleté sladké papriky, kurkumy, římského kmínu, špetku chilli, sůl, zakysanou smetanu, stroužek česneku, dvě vejce na hniličko a sezamová semínka.
V kastrůlku nechte rozpustit máslo, přisypte všechno koření a nechte pořádně rozvonět. Mezitím, co bude máslo chladnout, si dejte do misky zakysanou smetanu, propasírujte česnek, trochu osolte a zamíchejte. Pak vložte čerstvě uvařená vajíčka na hniličko (nebo případně pošírovaná). Vajíčka se zakysankou, zalijte kořeněným máslem, lehce poprašte sladkou paprikou a přidejte sezamová semínka. Můžete jíst samotné nebo s kouskem pečiva.