5 knižních sérií, které zabalit dětem na prázdniny

Autor: Barbora Votavová
Datum: 14. 6. 2021
Foto: Barbora Votavová

Jakou knížku přibalit dětem do batůžku na prázdninové cesty? Na deku k vodě, do vlaku při cestě na výlet nebo na chalupu k babičce… Ale tak, aby jim nějakou chvíli čtení vydrželo? Vybrali jsme pětici osvědčených knižních sérií, které si děti zamilují od prvních stránek. Všechny vybrané knížky jsou vhodné pro děti kolem 8 až 10 let, ale nepohrdnou jimi ani dospělí čtenáři. Takže se do nich může postupně pustit klidně celá rodina!

Anna ze Zeleného domu / Lucy Maud Montgomery

Rusovlasou Annu si zamilovaly celé generace čtenářů po celém světě a není divu. Zástupy fanoušků si hlavní hrdinka jednoho z nejslavnějších kanadských příběhů získala svou bezprostředností, laskavým srdcem, milým humorem, nezdolným optimismem a vřelou moudrostí. A stejně jako to bylo u Harryho Pottera, i tady čtenáři rostou společně s knižními hrdiny. Společně zažijou dětské lumpárny, první lásky, nástrahy dospívání i dospělácké starosti. Legendární příběh o upovídané a stále dobře naladěné zrzce bude bavit především děvčata. Celkem existuje osm dílů, v češtině jsou zatím dostupné čtyři a na podzim vyjde pátý díl. Příběh o Anně ze Zeleného domu vydává nakladatelství Albatros v novém vydání s půvabnými ilustracemi oblíbené výtvarnice Ivony Knechtlové.

Prašina / Vojtěch Matocha

Nominaci na Magnesii Literu, nominaci na Zlatou stuhu, tisíce prodaných výtisků i hromadu nadšených recenzí má na kontě veleúspěšná trilogie Prašina od Vojtěcha Matochy, kterou vydává nakladatelství Paseka. S třináctiletým protagonistou Jirkou zažijí děti pořádné knižní dobrodružství, jak se o letních prázdninách sluší a patří. Příběh je zasazen do tajemné pražské čtvrti Prašina, ve které nefunguje elektřina a jejíž uličky skrývají nejedno tajemství a mnohá nebezpečí. Na holky a kluky čeká napínavé čtení s prvky detektivky ai vědecko-fantastické literatury. Autor také nenásilně upozorňuje na vliv všemožných vynálezů moderního světa.

Nikdyuš / Jessica Townsendová

Nikdyuš je knižní série plná magie a kouzel, která potěší především fanoušky Harryho Pottera. Hlavní hrdinkou je prokletá Morrigan Crowová. Narodila se v ten nejnešťastnější den a všichni ji obviňují, že má na svědomí každou pohromu. A co je horší, kvůli kletbě je odsouzena zemřít v den svých jedenáctých narozenin. Pak ale potká Jupitera Northa, podivného muže, který ji přenese do tajemného světa Nikdyuš. Albatros vydal zatím první dva díly Nikdyuš a Divomor, třetí by měl dorazit na pulty knihkupectví příští rok.

Stínadelská trilogie / Jaroslav Foglar

Třídílný románový cyklus Jaroslava Foglara, který se odehrává v tajuplné čtvrti zvané Stínadla a vypráví o pětici chlapců známé jako Rychlé šípy, patří mezi klasická díla dobrodružné literatury pro děti a mládež. Foglarovky si zamilovaly generace čtenářů a věříme, že mají stále co říct i současným dětem. Budou bavit jak kluky, tak i holky. Trilogie obsahuje knížky Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta. Všechny nyní vydalo nakladatelství Albatros v novém kabátě s krásnými ilustracemi výtvarníka Jiřího Gruse.

Warren XIII. / Tania del Rio

Trochu jako Addamsova rodina, trochu jako filmy Tima Burtona. Roztomile gotický svět Warrena XIII. zaujme kluky a holky od 9 let, ale s nadšením se do něj pustí také starší čtenáři. Knížky vypráví o Warrenovi XIII., který se v útlém věku stal majitelem starobylého hotelu se spoustou tajemství a zvláštních obyvatel. Na čtenáře a čtenářky čeká pořádná dávka tajemna, napětí, ale také humoru. A jak už to u knížek z nakladatelství Paseka bývá, všechny díly Warrena jsou rovněž krásné na pohled a vypiplané do posledního detailu. Venku jsou tři díly – červený, zelený a nejnovější modrý, který se jmenuje Warren XIII. a prokleté třináctiny a odkazuje k pirátským příběhům nebo klasice Dvacet tisíc mil pod mořem.