Slaný koláč třikrát jinak. Jak si připravit vynikající quiche?

Autor: Barbora Votavová
Datum: 2. 8. 2021
Foto: Barbora Votavová

Ačkoliv pojmenování pro slané koláče pochází z Německa (koláč = kuchen), quiche jsou typickým zástupcem francouzské kuchyně. Nejčastěji jsou spojovány s oblastí zvanou Lotrinsko, odkud pochází nejznámější verze této slané dobroty – quiche lorraine se slaninou a sýrem.

Základem každého quiche je křehký korpus a náplně, které jsou variabilní. Jakmile upečete pár koláčů, můžete začít s náplněmi experimentovat. Bude vám stačit mít po ruce vejce, trochu smetany a zbytek už vytvoříte z toho, co dům dal.

Quiche je velmi jednoduchý na přípravu, snadno si ho přizpůsobíte dle dostupných surovin a chutná skvěle teplý i studený. Hodí se jak k večeři se sklenkou vína, tak i jako oběd do práce, který už nemusíte (ale můžete) tepelně upravovat. 

Těsto je základ

Dříve se quiche připravoval z chlebového těsta, později se začalo používat těsto křehké. Pokud vám ale lepek nedělá dobře na žaludek (nebo na duši), máme pro vás ke klasickému těstu také bezlepkovou variantu. Ta zachutná všem a je navíc daleko jednodušší na přípravu.

Na klasické křehké těsto si připravte 280 g hladké mouky, 160 g vychlazeného a na kousky nakrájeného másla, sůl a studenou vodu. Mouku, máslo a půl lžičky soli zpracujte do drobenky. Poté vlijte 8 lžic studené vody a vypracujte těsto. To vytvarujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a uložte na 30 minut do lednice. Poté těsto vyválejte na pomoučněné ploše do půl centimetrové placky a přeneste do kulaté koláčové formy o průměru 25 cm. Zatlačte těsto i k okrajům, můžete si pomoci kuličkou z těsta. Těsto lehce propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír a zatěžkejte suchými fazolemi. Těsto pečte na 200 stupňů zhruba 20 minut, dokud nezezlátne. 

Na bezlepkové těsto budete potřebovat 150 g mandlové mouky, 100 g strouhané parmazánu a 1 vejce. V misce vše pořádně smíchejte a poté rukama vypracujte do koule. Tu vložte mezi dva pláty pečicího papíru a válečkem těsto vyválejte na zhruba půl centimetru silnou placku. Vyválené těsto opatrně přesuňte do kulaté koláčové formy o průměru 25 cm. Pomocí prstů těsto rovnoměrně přimačkejte ke dnu a ke stranám formy. Když se vám těsto natrhne, vůbec to nevadí, stačí zase prsty poslepovat. Korpus před pečením propíchejte vidličkou a vložte na 15 minut do vyhřáté trouby na 160 stupňů.

Trojice osvědčených náplní

Mezitím, co se vám peče těsto, máte čas na přípravu náplně. Použijte to, co máte rádi – zeleninu, šunku, lososa, sýry, uzeniny, houby… Ale pokud vám schází inspirace, podívejte se na tři naše oblíbené kombinace.

Quiche se slaninou a cibulí

Budete potřebovat: 200 g slaniny, 2 cibule, strouhaný cheddar, 250 ml smetany a 1 vejce

Slaninu a obě cibule nakrájejte na proužky a osmahněte na pánvi. V hrnečku pomocí vidličky prošlehejte smetanu společně s vejcem, osolte a opepřete. Směs slaniny a cibule rozprostřete na předpečené těsto, posypejte cheddarem a zalijte smetanou. Koláč pečte při 180 stupních zhruba 30 až 40 minut.

Quiche se šunkou a sušenými rajčaty

Budete potřebovat: 200 g uzené šunky, 100 g sušených rajčat, hrst rukoly, 250 ml smetany a 1 vejce

Šunku nakrájejte na proužky, sušená rajčata na menší kousky a lehce nasekejte i rukolu. Všechny suroviny vložte na předpečené těsto a zalijte opět smetanovou směsí s vajíčkem, solí a pepřem. Dejte péct do trouby.

Quiche s květákem a brynzou

Budete potřebovat: květák, jedno balení brynzy, snítka tymiánu, 250 ml smetany a 1 vejce

Nejprve povařte květák dokud není trochu měkký a rozeberte ho na drobné růžičky. Spolu s brynzou ho rozprostřete po předpečeném těstu, zalijte smetanovou směsí s vejcem, solí a pepřem a na vrch položte snítka tymiánu. Koláč pečte do zlatova.