Puro Gelato: Sladké království, kde ochutnáte pravé italské gelato

Autor: Barbora M. Votavová
Datum: 4. 10. 2021

Za výtečnou zmrzlinou už nemusíte jezdit do Itálie. Pravé italské gelato si nově vychutnáte už i v Karlíně. Teprve před pár týdny tu kousek od stanice metra Křižíkova otevřela pobočka cukrárny Puro Gelato, která nabízí nespočet sorbetů a smetanových příchutí. A že je na zmrzlinu zima? Žádný problém. Tady si pochutnáte i na sladkých dezertech nebo třeba na výtečných čerstvě upečených vaflích.

Za značkou Puro Gelato stojí Ludmila Abrhám. Po letech praxe v gastronomii a studia na prestižní Carpigiani Gelato univerzitě v Bologni, si splnila sen a otevřela první pražskou pobočku Puro Gelato poblíž náplavky u pravého břehu Vltavy. Dveře se tady netrhly, a tak mohly následovat další a další pobočky. Včetně té nejnovější v Karlíně.

V Puro Gelato si potrpí na kvalitu surovin a je to opravdu znát. Ať už si dáte gelato nebo kousek dortu. Především pro výrobu krásně hustého a krémového gelata je prvotřídní kvalita surovin klíčová. K výrobě tu používají kvalitní a čistě přírodní suroviny bez konzervantů a dodavatele vybírají mezi drobnými pěstiteli a malými farmáři. Plnotučné mléko, které je jednou ze základních surovin a tvoří až 70 % gelata smetanových příchutí, odebírají od jedné malé mlékárny kousek za Prahou. Gelato připravují každý den v italských strojích, uchovávají v tradičních nádobách a servírují pomocí špachtle. Celá výroba je navíc pod dohledem italského mistra cukráře Giuseppeho.

Puro Gelato je vždy čerstvé a najdete tu řadu různých příchutí. Od ovocných až po smetanové. Pochutnají si tu také vegani nebo ti, kteří se snaží omezit cukr. Pokud potkáte levandulovou příchuť, určitě ji zkuste. I když vás na první dobrou možná neláká, její něžná chuť vás po prvním olíznutí dostane.

Na své si přijdou i milovníci dezertů. V prosklené vitríně najdete každý den několik druhů laskomin – od dortů až po makronky. Co povinně musíte ochutnat, jsou vafle. Krásně nadýchané těsto a navrh kopeček (nebo spíš pořádný kopec) šlehačky, o které se vám ani nesnilo. K dokonalosti je můžete doladit oblíbenou příchutí gelata, oříšky nebo třeba karamelem. K tomu už jen patří pravé italské espresso a máte dokonalou snídani, která vám zlepší i upršený den. A zaslechli jsme, že s přicházejícím podzimem chystají v Puro Gelato další sezónní dobroty.