Co péct na jaře? Přeci koláč s rebarborou a mandlovou drobenkou
Nejen na pátečních karlínských trzích nebo v holešovické Hale 22 nyní natrefíte na rebarboru. Sice jde o sezónní zeleninu. Ale běžně s ní zacházíme jako s ovocem. Je kyselá, trpká a absolutně perfektní do drobenkového koláče.
A nezapomeňte, sezóna rebarbory je velmi krátká. Říká se, že po svatojánské noci, která se slaví 24. června, už je jedovatá. Je to z důvodu vyššího zastoupení kyseliny šťavelové. Ke konci června už raději rebarboru nepoužívejte. O to víc si ji užijte teď.
Ingredience na koláčovou formu o velikosti 24 cm
Mandlová drobenka
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 100 g hladké (špaldové mouky)
- 70 g dětské krupičky | nebo můžete použít celkově 170 g polohrubé mouky
- 60 g platkových mandlí
Náplň
- 250 až 500 g tvarohu v alobalu | pokud máte rádi tvaroh, dejte 500 g
- 50 g moučkového cukru
- 2 lžíce mléka
- 3 stonky rebarbory o celkové váze cca 250–300 g (váha před očištěním, cca 200–220 g po očištění)
Jogurtové těsto
- 150 g bílého jogurtu
- 1 žloutek anebo 1 menší vajíčko
- 25 ml rostlinného oleje + trochu na vymazání formy
- 100 g moučkového cukru
- 80 g hladké (špaldové) mouky
- 50 g dětské krupičky + cca 2 lžíce na vysypání formy | nebo můžete použít celkově 130 g polohrubé mouky
- 6 g prášku do pečiva
- špetka soli
Postup
Příprava
- Všechny suroviny vyndáme z lednice hodinu před přípravou koláče.
- Formu vymažeme olejem a vysypeme krupičkou.
- Troubu začneme předehřívat na 170 stupňů (horní a spodní ohřev).
Mandlová drobenka
- Do větší misky odvážíme máslo, cukr a mouku/krupičku.
- Konečky prstů spojíme v drobenku.
- Vmícháme mandle.
- Dáme stranou.
Náplň
- Do větší misky dáme tvaroh a smícháme jej s cukrem. Podle potřeby naředíme mlékem. Dáme stranou.
- Ze stonků rebarbory odřízneme konce.
- Na konci stonku lehce nařízneme rebarboru podélně – jen abychom narušily tenkou slupku. Slupka nyní půjde snadno sloupnout po celé délce stonku.
- Oloupanou rebarboru nakrájíme na cca centimetrové kousky. Dáme stranou.
Jogurtové těsto
- Všechny suroviny odvážíme do větší mísy.
- Metlou promícháme.
Kompletace
- Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Zarovnáme.
- Navrstvíme tvaroh.
- Zasypeme rebarborou.
- Navrstvíme drobenku. Ano, je jí hodně. Nikdo nechce jíst koláč s minimem drobenky, ne?
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 1 hodinu a 10–15 minut. Koláč má hodně vrstev, proto je potřeba jej propéct.
- Krájíme po zchladnutí.
Doba přípravy | 25 minut + pečení
Velikost formy | 24 cm
Tipy na obměny
Recept si uložte, je velmi univerzální a využijete jej po celý rok. V létě rebarboru vyměníte za jahody, meruňky, borůvky či rybíz. Na podzim zase za nakrájená jablka, hrušky a švestky. Nebojte se sáhnout i po mraženém ovoci.
Drobenku zase můžete ozvláštnit skořicí, perníkovým kořením. Část mouky zkuste nahradit kokosem nebo ji komplet vyměňte za ovesné vločky.
Tvaroh buď můžete zcela vynechat a přidat ještě více ovoce. Nebo jej zkuste vyměnit za jemnější ricottu či makovou nádivku. Speciálně se švestkami jde o velmi vydařené duo.