Co péct na jaře? Přeci koláč s rebarborou a mandlovou drobenkou

Autor: Lucie Nováková
Datum: 13. 5. 2024

Nejen na pátečních karlínských trzích nebo v holešovické Hale 22 nyní natrefíte na rebarboru. Sice jde o sezónní zeleninu. Ale běžně s ní zacházíme jako s ovocem. Je kyselá, trpká a absolutně perfektní do drobenkového koláče.

A nezapomeňte, sezóna rebarbory je velmi krátká. Říká se, že po svatojánské noci, která se slaví 24. června, už je jedovatá. Je to z důvodu vyššího zastoupení kyseliny šťavelové. Ke konci června už raději rebarboru nepoužívejte. O to víc si ji užijte teď.

Ingredience na koláčovou formu o velikosti 24 cm

Mandlová drobenka

  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 100 g hladké (špaldové mouky)
  • 70 g dětské krupičky | nebo můžete použít celkově 170 g polohrubé mouky
  • 60 g platkových mandlí

Náplň

  • 250 až 500 g tvarohu v alobalu | pokud máte rádi tvaroh, dejte 500 g
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 3 stonky rebarbory o celkové váze cca 250–300 g (váha před očištěním, cca 200–220 g po očištění)

Jogurtové těsto

  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 žloutek anebo 1 menší vajíčko
  • 25 ml rostlinného oleje + trochu na vymazání formy
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g hladké (špaldové) mouky
  • 50 g dětské krupičky + cca 2 lžíce na vysypání formy | nebo můžete použít celkově 130 g polohrubé mouky
  • 6 g prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup

Příprava

  1. Všechny suroviny vyndáme z lednice hodinu před přípravou koláče.
  2. Formu vymažeme olejem a vysypeme krupičkou.
  3. Troubu začneme předehřívat na 170 stupňů (horní a spodní ohřev).

Mandlová drobenka

  1. Do větší misky odvážíme máslo, cukr a mouku/krupičku. 
  2. Konečky prstů spojíme v drobenku.
  3. Vmícháme mandle.
  4. Dáme stranou.

Náplň

  1. Do větší misky dáme tvaroh a smícháme jej s cukrem. Podle potřeby naředíme mlékem. Dáme stranou.
  2. Ze stonků rebarbory odřízneme konce.
  3. Na konci stonku lehce nařízneme rebarboru podélně – jen abychom narušily tenkou slupku. Slupka nyní půjde snadno sloupnout po celé délce stonku.
  4. Oloupanou rebarboru nakrájíme na cca centimetrové kousky. Dáme stranou.

Jogurtové těsto

  1. Všechny suroviny odvážíme do větší mísy.
  2. Metlou promícháme.

Kompletace

  1. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Zarovnáme.
  2. Navrstvíme tvaroh.
  3. Zasypeme rebarborou.
  4. Navrstvíme drobenku. Ano, je jí hodně. Nikdo nechce jíst koláč s minimem drobenky, ne?
  5. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 1 hodinu a 10–15 minut. Koláč má hodně vrstev, proto je potřeba jej propéct.
  6. Krájíme po zchladnutí.

Doba přípravy | 25 minut + pečení

Velikost formy | 24 cm

Tipy na obměny

Recept si uložte, je velmi univerzální a využijete jej po celý rok. V létě rebarboru vyměníte za jahody, meruňky, borůvky či rybíz. Na podzim zase za nakrájená jablka, hrušky a švestky. Nebojte se sáhnout i po mraženém ovoci.

Drobenku zase můžete ozvláštnit skořicí, perníkovým kořením. Část mouky zkuste nahradit kokosem nebo ji komplet vyměňte za ovesné vločky

Tvaroh buď můžete zcela vynechat a přidat ještě více ovoce. Nebo jej zkuste vyměnit za jemnější ricottu či makovou nádivku. Speciálně se švestkami jde o velmi vydařené duo.