Co s přezrálými banány? Upečte si banánový chlebíček se skořicí!
Pokud máte doma přezrálé banány, je ideální čas pustit se do pečení banánového chlebíčku. Tenhle jednoduchý a úžasně vláčný dezert si zamilujete k odpolední kávě i čaji, s bílým jogurtem z něj zase máte vydatnou snídani. Těch plusových bodů je ale mnohem více! Těsto na něj připravíte do deseti minut, navíc ze surovin, které máte už pravděpodobně doma. Když k tomu ještě přidáte úžasně skořicovou krustu navrch, vykouzlíte si doma podzimem provoněnou atmosféru.
Na těsto potřebujete:
3 přezrálé banány
2 vejce
1/3 hrnku olivového oleje
1/2 hrnku javorového sirupu
pár kapek vanilkového extraktu
1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku mandlové mouky
1 velká lžíce prášku do pečiva
1 lžička skořice
1 lžička soli
Na skořicový cukr potřebujete:
3 lžičky skořice
3 až 4 velké lžíce cukru krystal
- Všechny suroviny si před pečením vyndáme aspoň hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu.
- Ve větší míse nejprve smícháme všechny mokré ingredience – rozmačkané banány, vejce, olivový olej, javorový sirup a vanilku.
- Do mokré směsi postupně přidáme suché ingredience – hladkou mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Vše hezky promícháme, aby se suroviny spojily.
- Mezitím si dáme rozpálit troubu na 170 stupňů.
- Těsto nalijeme do formy na banánový chlebíček, kterou je dobré vyložit pečicím papírem nebo vymazat kokosovým olejem. Skvělým pomocníkem je kokosový olej ve spreji, se kterým to půjde raz dva.
- V hrnečku si smícháme skořicový cukr, kterým těsto posypeme. Není potřeba to přehánět, těsto je díky banánům a javorovému sirupu sladké až až.
- Chlebíček pečeme v troubě zhruba 40 a až 45 minut. Zkuste do něj občas píchnout špejli, jakmile bude čistá, je těsto hotové.
- Chlebíček nechte po upečení pořádně vychladnout a podávejte ho se lžící bílého jogurtu nebo zakysané smetany, které jeho sladkou chuť pěkně zjemní.